Kovács Ákos, a hivatásos borlaikus

Címkék:

Eszközök:Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

D.N.E.

Eszközök: Betuméret növelés Betuméret csökkentés Küldés e-mailben Nyomtatás

Kovács Ákos hamarosan borpatikát nyit az egyik leghíresebb villányi borásszal, Tiffán Zsolttal közösen. Ennek apropóján kérdeztük az énekes-színész-zeneszerzőt a borokról, és az azokhoz fűződő viszonyáról.

- Mikor és hogyan kerültél kapcsolatba a borokkal?

- Borissza ember vagyok, tizenegynéhány éve van szoros - fogyasztói - kapcsolatom a borral. Krúdyt tartom a legjelentősebb magyar prózaírónak, a jó ételek, a szépasszonyok és a borok szeretete ezzel is összefüggésbe hozható. Borárverés, kóstolók, vásárok alkalmával volt alkalmam több termelőt személyesen is megismerni, nagy többségük rendkívül közvetlen, egyszerű eszmények alapján élő, munkáját odaadással végző ember, ez számomra nagyon szimpatikus.

- Miért tartod fontosnak a bort?

- A jó bor hagyomány és kreativitás egyszerre, tehát művészet, alkotói gesztus. Olyan erő, amely embereket hoz össze, kedélysimító, bánatlazító anyag, néha az egyetlen földi vigasz az életben. Az egyre lágyuló, hamiskodó világban egy emberibb, igazabb életre emlékeztet.

- Hogyan jött az elhatározás, hogy a hobbiszintről tovább lépj?

- Nem léptem tovább: hivatásos borlaikus vagyok! Jó lenne borértőnek lenni, de én inkább naiv borérző maradnék szívem szerint. Remélem, az Andante Borpatika forgalmas hely lesz, de számunkra a megnyitásnál nem az üzleti szempontok az elsődlegesek: szeretnénk, ha a jó borok összehoznának ismeretlen embereket nálunk, olyasfajta törzsközönséget, akik fontosnak tartják, hogy beszéljenek egymással, együtt gondolkodjanak.

- Honnan jött a borbolt nyitásának ötlete? Miért pont a kereskedelmet és nem a pincészetet, vagy saját márka létrehozását választottad? Sok borkereskedés van ma Magyarországon. Milyen lesz a bolt, mitől lesz más, mint a többi?

- Kereskedelem, vendéglátás és kultúra egyaránt lesz a helyen a tervek szerint. Lesz egy kis pódiumunk, ahol versek, mesék, felolvasás, házi muzsikálás rendszeresen helyet kaphat. Régi vágyam ez, tulajdonképpen legalább tíz éve formálgatom az ötletet. Ugyanakkor régóta van egy kisebb birtokom a Balatonfelvidéken, ideje, hogy elkezdjem rajta a gazdálkodást. Az ott termett Olaszrizling egészen biztosan csak nálunk lesz kapható.

- Milyen volumenben gondolkozol, mik a célok? Hogyan fogod ezt egyeztetni a szakmáddal? Esetleg abbahagyod a zenélést a borért?

- Nem fogunk versenyre kelni a a nagyáruházakkal, az biztos. A zenélést nem hagyom abba, valószínűleg elég nehéz lesz egyeztetni, de megoldjuk. Tulajdonképpen már a nyitást előkészítő szakaszban megéreztem, milyen hihetetlen komplex feladat ez. Nem fogok unatkozni.

- Mióta ismered Tiffán Zsoltot? Miben segít, milyen jellegű az együttműködésetek?

- Talán két esztendeje vagyunk barátok, de korábban is nagy tisztelője voltam, a Carissimae Cuvée régóta a családunk ünnepi bora. A cégalapítás óta szorosabb a kapcsolatunk, naponta számos alkalommal beszélünk, tervezgetünk. Először kétkedéssel fogadta az ötletet, de mostanra lelkesebb mint én, percenként áll elő újabb javaslatokkal. Jól megértjük egymást, a saját szőlőm telepítésében, gondozásában is rengeteget segít, tekintve, hogy jómagam teljesen járatlan vagyok ebben a szakmában.

- Van-e kedvenc borod, borvidéked?

- A fél szívem Villányban van, a másik fél Egerben, Tokajban sem véletlenül vagyok borlovag. Azt hiszem ezt nevezik szívnagyobbodásnak... A teljes Tiffán-szortimentet végigittam pár tucatszor, fantasztikus, csak dicsérni lehet, ugyaninnen Bock Józsi bácsi vagy Gere Attila nagyszerű borait senkinek sem kell bemutatni. Egerben a Gál Pince kínálatát szeretem a legjobban, fenomenális a Pinot Noir-juk - na, ezért majd kapok a Tiffántól... A soproni Franz Weningertől a Frettner nevű házasítás a kedvencem, Tokajban a Gróf Degenfeld birtok gyakori vendége vagyok, az ő fenomenális sárgamuskotályukkal már sok embert megtérítettem a borivásra. Tényleg hosszan sorolhatnám, súlyos önkorlátozással élek, amikor abbahagyom a felsorolást.

- Mi a véleményed a külföldi borokról, és azok magyarországi kereskedelméről?

- Jobb, ha erről nem én nyilatkozom, mert a külföldi borvidékek közül csak  Toszkánát ismerem valamennyire, néhány üveg Chianti Classico, Brunello vagy Vernaccia mindig van az otthoni borhűtőmben, de a túlnyomó többség természetesen magyar. Francia bort nem ittam még, elvétve, néha egy-egy palackot kaptam Dél-Afrikából vagy Ausztráliából, de semmi megrázó. A Budai Várban jelentettük be az Andante Borpatika megnyitását, ott is széles kínálatú olasz stand volt. A kereskedelem szerintem elég rugalmas, ha feltétlenül külföldi bort akarnék venni, tudnám, hova forduljak.


Deluxe Magazin


Korábban:

Divinus Cuvée - az isteni bor

Borkiállítás és vásár a Budai Várban

A bormarketing szerepe

Mit keresnek a borfogyasztók?

A mandula eleganciája: olaszrizling

 

 

 

Szóljon hozzá!

 

Ajánljuk még:

Amikor elég a saját barátainkból is

Szóljon hozzá:

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Legfrissebb

Pharrell Williams

Pharrell Williams

Pharrell Williams lett az év divatikonja

Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa (CFDA).

Bunga-Bunga

Bunga-Bunga

Felszámolta fizetett háremét Berlusconi

Nyilvánosságra került az a levél, amelyet Silvio Berlusconi volt olasz kormányfő írt az általa rendezett "bunga-bunga partikon" résztvevő fiatal nőknek.

Taxidermia

Taxidermia

Hódít a taxidermia a kínai gazdagok között

Egyre növekszik a kitömött vadállatok iránti kereslet a kínai gazdagok körében

Pokerdoboz
Pókertippek

Pókertippek

Az élő játékban az egyik legegyértelműbb és legnehezebben leplezhető árulkodó jel a kézremegés. Ez többnyire erős kézre és nem blöffre utal. Pókertippek.

Top5