Kuba: rum, szivar, napfény

Címkék: Amerika, utazás, nyaralás, információ

Eszközök:Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

G.Sz.O.

Eszközök: Betuméret növelés Betuméret csökkentés Küldés e-mailben Nyomtatás

Kuba az utazók számára ugyan egy megfakult ékszerdoboz képét mutatja a Castro rendszer előtti gépkocsiparkjával és a mediterrán palotáival, a sziget hangulata, az életvidám barátságos emberek, a napfény és a rum garantáltan feledteti a megkopott díszleteket.

Ha akarjuk, ha nem, Kubáról Fidel Castro mellett biztos, hogy a szivarok jutnak az eszünkbe. Nem véletlenül, hiszen ez Kuba egyik legfontosabb szimbóluma, amit a helyiek is előszeretettel élveznek, az évi 200 millió szivarral a kubaiak számítanak a világon a legnagyobb fogyasztóknak. Igaz ebben a számban persze benne van a nem minőségi szivar is! A minőségi szivarokat kézzel csavarják, mint a Cohiba-t, vagy a Rómeó és Júliát, emellett pedig a legkülönlegesebb dohányból készülnek. Jellemző, hogy Kubában az utcákon főleg fiatalok próbálnak turistáknak szivart eladni, de ezzel a lehetőséggel nem ajánlatos élni, mivel ezek a termékek általában otthon készült utánzatok, amelyek élvezeti értéke és minősége messze elmarad az eredeti szivartól. Az biztos, hogy a szivar hivatalos elárusítóhelyén, a Habanos-ban sokkal borsósabb árért kapunk dohányterméket, viszont elsőrangú a minősége. Nem mellékes az az ok sem, hogy egy 2003-ban bevezetett rendelkezés szerint Kubából a vásárlást igazoló dokumentumok felmutatása nélkül legfeljebb 23 szivart lehet csak kihozni. Amennyiben ezt a számot meghaladó mennyiséget akarunk hazavinni, az értékesítés helyéről mindenképp hozzuk el a számlát, ugyanis csak ennek felmutatása fejében, illetve eredeti csomagolásban, a hologramos zárjeggyel ellátott szivart engedik ki.


Ha már az élvezeti cikkeknél tartunk: van-e olyan ember, aki ne ismerné a Mojito, vagy a Cuba Libre nevű koktélokat? Nos, mindenkinek ajánlatos legalább egyszer megkóstolnia őket, ha a kedvencünk, azért, ha pedig még soha nem ittunk ilyet, azért. Ezeknek a fenséges ízű, fehér rum alapú alkoholos mixtúráknak ugyanis Kuba a szülőhazája. A kubai koktélok tényleg nagyon híresek, az elismerés alapja a négyfajta desztilláció: finomított, fehér, arany és anejo rumokat különböztetünk meg. Az arany és az anejo tisztán a legjobb, a már említett fehér rum pedig a koktélok kiváló alapanyaga. A rum amúgy a cukorgyártás mellékterméke, neve állítólag a latin scharum - cukor - szóból származik, abból rövidült le a szó elejének elhagyásával. Az ital készítése körülbelül a XVII. században alakult ki a Karib-tengeri szigeteken, amelyek ma is a rumtermelés központjai.

A cukortermelés viharai nagyban az Egyesült Államoknak köszönhetőek. Miután Kuba több mint négy évszázadon keresztül spanyol uralom alatt volt, az Egyesült Államok 1898-ban megszállta a területet, és csak 1902-ben, az újkolonális köztársasággal szabadult fel végre az ország. Kuba története amúgy is folyamatos harcokkal telt a függetlenségért, az utolsó Fidel Castro vezetésével.

Miután 1959. január 1-jén győzött a forradalom, Castro radikális változtatásokat hajtott végre: államosította a külföldi tulajdonban lévő gyárakat, földeket, vállalatokat, és mezőgazdasági szövetkezeteket szervezett. Az Egyesül Államok azonnal embargót rendelt el Kuba legfontosabb exportcikkére, a cukorra, ezen kívül mindenfajta gazdasági kapcsolatot megszakított az országgal. Ezt követően Kuba Kínával és a Szovjetunióval kötött szerződések keretében adta el legfontosabb termékét.

 

 

1.  Kuba: rum, szivar, napfény
2.  2

 

Szóljon hozzá!

 

Ajánljuk még:

Amikor elég a saját barátainkból is

Szóljon hozzá:

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Legfrissebb

Pharrell Williams

Pharrell Williams

Pharrell Williams lett az év divatikonja

Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa (CFDA).

Bunga-Bunga

Bunga-Bunga

Felszámolta fizetett háremét Berlusconi

Nyilvánosságra került az a levél, amelyet Silvio Berlusconi volt olasz kormányfő írt az általa rendezett "bunga-bunga partikon" résztvevő fiatal nőknek.

Taxidermia

Taxidermia

Hódít a taxidermia a kínai gazdagok között

Egyre növekszik a kitömött vadállatok iránti kereslet a kínai gazdagok körében

Pokerdoboz
Pókertippek

Pókertippek

Az élő játékban az egyik legegyértelműbb és legnehezebben leplezhető árulkodó jel a kézremegés. Ez többnyire erős kézre és nem blöffre utal. Pókertippek.

Top5