A szarvasgomba legendája

Címkék:

Eszközök:Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

D.N.E.

Eszközök: Betuméret növelés Betuméret csökkentés Küldés e-mailben Nyomtatás

A 14. Budapesti Bor és Pezsgőfesztivál ideje alatt számos alkalmunk lesz találkozni a gasztronómia gyémántjával, a szarvasgombával, így mi is utánajártunk, mi is a titka a természet eme nemes ajándékának.

A legendák övezte szarvasgomba a föld alatt él, szimbiózisban a nemes fákkal, azok gyökeréhez kapcsolódva. Az összetett ízű ritkaságot nehéz megtalálni, furcsa külsejű, ráadásul az ínyenceknek igen borsos árat kell fizetniük élvezetéért, de ez mind csak még izgalmasabbá teszi.

Története távoli korokig nyúlik vissza, a sumérok és a rómaiak is használták. A Kárpát-medence természeti adottságainak köszönhetően nálunk is megtalálható volt, ismerték, fogyasztották is elődeink. Jelenleg a franciák, olaszok és spanyolok számítanak a szarvasgomba kultúra legnagyobb ápolóinak.

A jellegzetes illatú különlegesség a földfelszín közelében júliustól egészen februárig terem. Szabad szemmel szinte észrevehetetlen, ezért régebben a disznó, ma inkább a kutya kiváló szaglása segít a felkutatásában.

A disznó ösztönösen keresi a szarvasgombát, szereti is azt, ezért a drága kincs megszerzéséért folytatott összetűzés sokszor a gazda néhány ujjába került. A kutya viszont tanítható, és önként odaadja a zsákmányt a gazdájának, ezért ma már kiképzett keresőkutyákkal folytatják ezt a tevékenységet.

A 14. Budapesti Bor és Pezsgőfesztivál keretén belül adnak egymásnak randevút a hazai szarvasgombakereső kutyák gazdái. A II.  Nemzetközi Szarvasgombakereső Kutyaverseny és Szemle címet viselő tapasztalatcsere szeptember 11-én, a budakeszi Vadasparknál kerül megrendezésre.

A keresőkutyák találkozóján, az Oroszlános udvar pavilonjaiban, valamint a lovagrend bemutatkozásán egyaránt találkozhatunk majd az ínyencfalatokkal. Tizenhat budapesti étterem szarvasgombás étkekkel kápráztatja el látogatóit a fesztivál ideje alatt, szeptember 9-én megrendezésre kerül az I. Közép Európai Szarvasgomba Konferencia, továbbá a Fesztivál Boregyetem programjában is külön napot szenteltek a témának.


A szarvasgomba-fajták közül Magyarországon egyaránt megtalálható a fekete, a nagyspórás és a fehér, más néven isztriai vagy piros változata, ez utóbbi a legdrágább és talán a legízletesebb mind között. A főleg az Alföld homokos területein élő fehér szarvasgomba hungarikum, és egyben a világ egyetlen édes gombafajtája, ezért minden bizonnyal sokat fogunk még hallani róla a jövőben.

A szarvasgomba valójában leginkább fűszernek minősíthető, mert igen kevés is elég belőle az étkezés felejthetetlenné tételéhez. Az összetett ízű ritkaság igen drága: kilónkénti ára fajtától függően 10 ezertől egészen 500 ezer forintig terjed, de szerencsére felhasználásánál a gramm a használatos mértékegység.

Frissen és nyersen vékonyra szeletelve, vagy reszelve a legjobb fogyasztani, de levegőn gyorsan veszíti aromáját, ezért eltartására konyakot és olajat használnak. Szezonon kívül is beszerezhetjük fagyasztva, konzerválva vagy krémnek, olajnak feldolgozva.


Deluxe Magazin


Korábban:

Jövő héten kezdődik a Budapesti Borfesztivál

Boroshordók lovas kocsin

Boregyetem a Szentháromság téren

Vásári mulatságok az idei Borfalun

Budafoki pezsgőfesztivál

 

 

 

Szóljon hozzá!

 

Ajánljuk még:

Amikor elég a saját barátainkból is

Szóljon hozzá:

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Legfrissebb

Pharrell Williams

Pharrell Williams

Pharrell Williams lett az év divatikonja

Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa (CFDA).

Bunga-Bunga

Bunga-Bunga

Felszámolta fizetett háremét Berlusconi

Nyilvánosságra került az a levél, amelyet Silvio Berlusconi volt olasz kormányfő írt az általa rendezett "bunga-bunga partikon" résztvevő fiatal nőknek.

Taxidermia

Taxidermia

Hódít a taxidermia a kínai gazdagok között

Egyre növekszik a kitömött vadállatok iránti kereslet a kínai gazdagok körében

Pokerdoboz
Pókertippek

Pókertippek

Az élő játékban az egyik legegyértelműbb és legnehezebben leplezhető árulkodó jel a kézremegés. Ez többnyire erős kézre és nem blöffre utal. Pókertippek.

Top5