A hét gyémántja: a Sah

Címkék:

Eszközök:Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Eszközök: Betuméret növelés Betuméret csökkentés Küldés e-mailben Nyomtatás

A Sah - amely valószínűleg az indiai Golcondából származik - kvarc kristályhoz hasonló alakjával és titokzatos felirataival kitűnik a híres gyémántok közül.

A Sah egy 88 karátos rúd alakú, csak részben csiszolt gyémánt, amelyen három véset található. Ezek mindegyike egy nevet és egy évszámot jelöl. Az első felirat az indiai Achmednager tartomány uralkodójának, II. Bouran Nizam Sahnak nevét őrzi 1591-ből.

A második, 1641-es felirat Jehan Sahra, a Taj Mahal építtetőjére utal. Az agrai tartomány feje szeretett feleségének, Mumtaz Mahalnak ajánlotta a csodás követ, akivel igen fiatal korában találkozott. Csodálatos románcuk gyümölcseként tizennégy gyermekük volt, akik felnevelése mellett a királynő - egy magas rangú perzsa hivatalnok lánya - minden útjára elkísérte a sahot. Egy fennmaradt miniatűrön ma is megcsodálhatjuk fehér bőrét és vállára omló göndör fekete haját, fejdíszként viselt, gazdagon díszített koronáját. Az uralkodó koronázásakor a Sah gyémánt karátjainak számával megegyező mennyiségű aranyat és drágakövet osztott szét a nép között.

A kő később Perzsiába került, valószínűleg, amikor 1739-ben Nadir Sah megostromolta Delhit. A drágakő közel száz éves perzsiai látogatásáról tanúskodik a harmadik, 1824-ben belevésett felirat, amely Kadjar Fath Ali Sah nevét őrzi.

Alexander Griboyedoff orosz nagykövet meggyilkolása után 1829-ben a Perzsa Kormány engesztelő ajándékként átadta a gyémántot I. Miklós cárnak, és ezzel a kő az orosz koronaékszerek része lett. A Sah gyémánt ma is a Kreml kincstárának egyik legbecsesebb darabja.


Deluxe Magazin


Korábban:

Bemutatták a világ legnagyobb tanzanite kövét

A világ legszebb rubinjai

A hét gyémántja: a Régens

A hét gyémántja: Dél Csillaga

Egymillió dollár egyetlen karátért

 

 

 

Szóljon hozzá!

 

Ajánljuk még:

Amikor elég a saját barátainkból is

Szóljon hozzá:

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Legfrissebb

Pharrell Williams

Pharrell Williams

Pharrell Williams lett az év divatikonja

Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa (CFDA).

Bunga-Bunga

Bunga-Bunga

Felszámolta fizetett háremét Berlusconi

Nyilvánosságra került az a levél, amelyet Silvio Berlusconi volt olasz kormányfő írt az általa rendezett "bunga-bunga partikon" résztvevő fiatal nőknek.

Taxidermia

Taxidermia

Hódít a taxidermia a kínai gazdagok között

Egyre növekszik a kitömött vadállatok iránti kereslet a kínai gazdagok körében

Pokerdoboz
Pókertippek

Pókertippek

Az élő játékban az egyik legegyértelműbb és legnehezebben leplezhető árulkodó jel a kézremegés. Ez többnyire erős kézre és nem blöffre utal. Pókertippek.

Top5