A hét gyémántja: a Régens

Címkék:

Eszközök:Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Eszközök: Betuméret növelés Betuméret csökkentés Küldés e-mailben Nyomtatás

A Régens Gyémánt izgalmas történetében - több más nagyméretű drágakőhöz hasonlóan - főszerepet kapott a kapzsiság, a gyilkosság, és a lelkiismeretfurdalás is.

A ma ismert egyik legtisztább és legcsillogóbb, 410 karátos gyémánt az utolsó Indiában talált nagy kövek egyike. A kő sorsát kísérő kalandok már 1701-ben, előkerülésekor elkezdődtek.

A rabszolga, aki a Parteal bányában megtalálta, megsebesítette magát azért, hogy ellophassa a hatalmas drágakövet a kötésbe csomagolva. A tolvaj a tengerpartra szökött, ahol a kő értékének felét ajánlotta fel egy angol hajóskapitánynak a szabadságba vezető hajóútért cserébe. A tengerész azonban nem akart osztozkodni, ezért a Bombaybe vezető úton meggyilkolta a rabszolgát. A városba érve egy helyi kereskedőnek adta el a követ 5000 fontért. Miután a pénzt elherdálta, megszólalt a lelkiismerete, és öngyilkos lett.

1702-ben az indiai kereskedő 100.000 fontért adta tovább a követ Madras kormányzójának. Thomas Pitt - akiről a gyémánt az első nevét kapta - Angliába küldte a drágakövet, ahol két éves munkával 140,5 karátos brilliánst csiszoltak belőle. A munka során megmaradt kisebb darabok - melyek közül néhány Nagy Péter cár tulajdonába került - bőven fedezték a költségeket.

A követ 650.000 fontért vásárolta meg II. Fülöp francia régens 1717-ben. Ettől az időtől kezdve története a francia uralkodókkal szorosan összekapcsolódik, és ekkortól nevezik Régens Gyémántnak. XV. Lajos koronázásakor már a francia koronát ékesítette, azonban később kivették és önállóan hordták a család tagjai. A francia forrandalom idején sok más királyi ékszerrel együtt ennek is nyoma veszett.
Miután egy padláson megtalálták, Napoleon 1797-ben pénzügyi gondjainak rendezése érdekében elzálogosította, 1804-es koronázásakor viszont már a díszkardja markolatát ékesítette. 1825-től újra a koronán ragyogott, majd III. Napoleon áthelyeztette az Eugénia császárné számára készített nyakékbe.

A francia koronaékszerek nagy részét 1887-ben elárverezték, de a Régenst megőrizték és a Louvre kincsei között állították ki. Innen azóta is csak rövid időre távozott: a második világháború alatt a német megszállás éveit a Chambord-i kastélyban töltötte.

Deluxe Magazin

Korábban:

A hét gyémántja: Dél Csillaga

A hét gyémántja: a Vörös Kereszt

A hét gyémántja: India Briolette-je

A világ legszebb színes gyémántjai

Gyémántok az örökkévalóságnak

 

 

 

Szóljon hozzá!

 

Ajánljuk még:

Amikor elég a saját barátainkból is

Szóljon hozzá:

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Legfrissebb

Pharrell Williams

Pharrell Williams

Pharrell Williams lett az év divatikonja

Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa (CFDA).

Bunga-Bunga

Bunga-Bunga

Felszámolta fizetett háremét Berlusconi

Nyilvánosságra került az a levél, amelyet Silvio Berlusconi volt olasz kormányfő írt az általa rendezett "bunga-bunga partikon" résztvevő fiatal nőknek.

Taxidermia

Taxidermia

Hódít a taxidermia a kínai gazdagok között

Egyre növekszik a kitömött vadállatok iránti kereslet a kínai gazdagok körében

Pokerdoboz
Pókertippek

Pókertippek

Az élő játékban az egyik legegyértelműbb és legnehezebben leplezhető árulkodó jel a kézremegés. Ez többnyire erős kézre és nem blöffre utal. Pókertippek.

Top5