Egymillió dollár egyetlen karátért

Címkék:

Eszközök:Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Eszközök: Betuméret növelés Betuméret csökkentés Küldés e-mailben Nyomtatás

Mint azt már egy korábbi, színes gyémántokról szóló cikkünkben is olvashatták, bizony egy-egy intenzív tónusú drágakő értéke extrém, sokszor érthetetlen magasságokba szökhet. Léteznek azonban olyan színes briliánsok, amelyeknek csillagászati ára ritka előfordulásuk miatt valóban indokolt.

A káprázatos árnyalatokkal megáldott gyémántok esetében az árképzés technikája meglehetősen egyedi módon történik. A kövek tisztasága, súlya, és csiszolása mellett az adott szín előfordulási gyakorisága, sőt még az aktuális divat is nagyban befolyásolja az ár alakulását. Az egyszerűbb összehasonlítás kedvéért cikkünkben egy karát súlyra kivetítve próbáljuk meg érzékeltetni az óriási különbségeket.

Az 1500-3500 dollár közötti karátáron mozgó barna gyémántokat a természetes körülmények között keletkezett fekete színű briliánsok követik a sorban, amelyeknek karátonként már 2000-4000 dollár körül alakul az ellenértékük. Tudni kell, hogy a természetben keletkezett fekete gyémánt igen ritka, ezért előfordulhat, hogy a drágakövet utólag színezik a kívánt árnyalat eléréséhez. Ez természetesen rontja a kő színének objektív megítélését, így a korrekt árképzés érdekében a nagyobb súlyú köveket laboratóriumi vizsgálatnak szokás alávetni.

A fekete gyémántoktól a szürke és olajzöld árnyalatokon át a konyakszínű kövekhez érkezünk, amelyek karátjáért már 4000-15.000 dollárt kérnek. A "mindenható" divatdiktátorok keze egyébként könyékig benne van a gyémántok árképzésében, hiszen egy 3 karát súlyú, intenzív konyakszínű drágakő hihetetlen ritkaságnak számít, mégis az azonos súlyú, ámde lényegesen gyakrabban előforduló rózsaszín briliáns az, amit - mivel divatszínnek számít - az előbbihez képest tízszeres összegért kínálnak a piacon. A 100.000-250.000 dolláros karátár is bizonyítja, hogy ezek a rózsaszín kedvencek igen jól eladhatóak, hiszen az intenzív kék színű, - talán már említeni sem kell - lényegesen ritkábban előforduló példányok ugyanennyiért kelnek el.

Forrás: Órák Világa

Hanem még a felkapott rózsaszínű daraboknál is magasabb összegért vásárolják az intenzív lilás-vöröses drágaköveket. Ezeknek a csodálatos árnyalatú gyémántoknak karátjáért legkevesebb 500.000 dollárt kell a reménybeli tulajdonosnak kifizetnie, de az ár elérheti akár a 700.000 dollárt is.

Az iménti listából fantasztikusan szép kövek nem kevésbé fantasztikus árait ismerhették meg. Az eddig felsoroltakat a színes gyémántok csupán egyetlen fajtája képes túlszárnyalni: az intenzív vörös színű briliánsok. Ezeknek a valódi ritkaságoknak karátjáért szédítő árat kérnek a kereskedők. Nem véletlenül. Ha tekintetbe vesszük, hogy évente átlag 10 darab ilyen követ bányásznak ki az egész világon, már nem is tűnik olyan magasnak a karátonkénti 1.000.000 dollár.

Akik beleszerettek valamelyik itt bemutatott káprázatba - és történetesen nem olajmágnások, hogy ekkora kiadást megengedhessenek maguknak - az ő vigasztalásukra álljon itt, hogy még a dollármilliárdosok körében is rendkívüli ritkaságnak számít egy-egy ilyen csodálatos gyémánt.


Forrás: Órák Világa

Deluxe Magazin


Korábban:

A világ legszebb színes gyémántjai

Mitől lesz a gyémánt érték?

A hét gyémántja: Dél Csillaga

A hét gyémántja: a Vörös Kereszt

Gyémántbutik nyílt New Yorkban

 

 

 

Szóljon hozzá!

 

Ajánljuk még:

Amikor elég a saját barátainkból is

Szóljon hozzá:

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Legfrissebb

Pharrell Williams

Pharrell Williams

Pharrell Williams lett az év divatikonja

Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa (CFDA).

Bunga-Bunga

Bunga-Bunga

Felszámolta fizetett háremét Berlusconi

Nyilvánosságra került az a levél, amelyet Silvio Berlusconi volt olasz kormányfő írt az általa rendezett "bunga-bunga partikon" résztvevő fiatal nőknek.

Taxidermia

Taxidermia

Hódít a taxidermia a kínai gazdagok között

Egyre növekszik a kitömött vadállatok iránti kereslet a kínai gazdagok körében

Pokerdoboz
Pókertippek

Pókertippek

Az élő játékban az egyik legegyértelműbb és legnehezebben leplezhető árulkodó jel a kézremegés. Ez többnyire erős kézre és nem blöffre utal. Pókertippek.

Top5