Aki Céline Dionnak főz

Címkék:

Eszközök:Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Tauz Nóra

Eszközök: Betuméret növelés Betuméret csökkentés Küldés e-mailben Nyomtatás

A séfeket általában szeszélyes, bolondos, művészembereknek képzeljük, akik bizony sokszor fennhordják az orrukat. Nos, erre a klisére cáfol rá Abdessattar Zitouni, azaz Chef Zitouni, a Four Seasons Hotel Gresham Palace séfje, aki nagyon szívesen beszélgetett a Deluxe Magazinnal. A megnyerő, tunéziai származású főszakács nagyon nyitott ember, aki tényleg szívvel-lélekkel főz.

Forrás: Udvardy Dávid
A séf, aki szívvel főz
-Mi inspirálja Önt, amikor kitalál egy menüsort?

-Az inspiráció a gyökereinkből fakad, hogy kik is vagyunk, honnan jöttünk, miket szeretünk enni. Az ételeimben van logika. Nem vagyok az a fajta séf, aki egyszer csak azt mondja: na, most készítek egy jó kis libamájat banánnal és kókuszdióval. Én mindig követek egyfajta logikát. Vannak határok, hogy milyen alapanyagokat főzök össze. Amikor fogásokat találok ki, teljesen egyedül kell lennem. Előveszek szakácskönyveket, főzőmagazinokat, és elkezdek lapozgatni. Nem is nézem, hogy milyen ételekről írnak, csak a képeket és a színeket figyelem és így kezd összeállni bennem a kép, hogy kinek milyen ételt szeretnék főzni.

-Milyen különleges embereknek főzött már pályafutása során?

-Még amikor Kanadában dolgoztam, Celine Dion esküvőjét a mi szállodánkban tartották. A fő fogás mindenképpen csirke, kellett, hogy legyen, Celine azt szerette volna, de volt háromféleképpen elkészített lazac és más egyéb finomságok. Nagyon fárasztó volt ötszáz embernek főzni, különösen a téli időszakban, de a végén, amikor láttam, milyen boldogok az emberek, elszállt minden fáradtságom és azt éreztem: megérte.

-Van valami filozófiája a főzéssel kapcsolatosan?


-Nagyon fontos, hogy biztosak legyünk abban, a másiknak ízleni fog az étel, boldoggá fogja őt tenni, ha megeszi. Ezért mindig úgy főzök - és ezt tanítom a szakácsaimnak is -, hogy úgy főzzenek, mintha maguknak készítenék az ételt. Elvégre az ember, ha magának főz, úgy készíti el, hogy biztosan ínyére való legyen.

-Van olyan étel, amelynek elkészítésére különösen büszke?

-Celine Dionnak valóban különleges élmény volt főzni. De az igazság az - ez most bután hangozhat -, hogy számomra minden vendég fontos. Mindig a legutolsó a legfontosabb. Nem gondolhatom, hogy a legjobb szakács vagyok most és mindörökké, elvégre ez egy munka, amit az ember mindennap művel, és minden nap más. Tíz-tizenkét-tizenhat órát töltünk itt az étteremben és az a legfontosabb, hogy az emberek mosolyogjanak, miután itt ettek.

Forrás: deluxe.hu
A Páva étterem

-A Páva étterem étlapját mi jellemzi?

-Alapvetően az olasz ízek. Mivel én tunéziai származású vagyok, ezért próbálom összehozni a tunéziai ízeket az olasszal és minden mediterrán konyhából csippentek valamit. Az olasz ételeket nagyon szeretem - különösen a tésztát. A konyhámban mindig lehet találni olívabogyót, a legjobb olívaolajakat.

-Hogy áll a magyar konyhával?


-A magyar konyha szerintem igazán nemzetközi, elvégre gulyást minden országban lehet enni. A szálloda kávézójában magyar ételeket ehetnek a vendégek, gulyást, paprikás csirkét, és az én kedvencemet, a tarhonyát!

-Létezik olyan étel, amit sosem főzne meg? Olyan alapanyag, amihez nem nyúlna?

-Igen! Az ember! Komolyra fordítva a szót, szerintem minden alapanyagot el lehet készíteni, talán még az embert is - nevet a sugárzó egyéniségű szakács, mielőtt visszavonul szentélyébe, a konyhába.


Deluxe Magazin


Korábban:


Magyar szálloda a világ legjobbja

Four Seasons lesz Genf legrégibb luxusszálója

Csokoládés szépségkúra - magasfokú kényeztetés hölgyeknek

Újabb mesés luxusszálló a Közel-Keeten

Luxusszállodák a Nagy Almában

 

 

 

Szóljon hozzá!

 

Ajánljuk még:

Amikor elég a saját barátainkból is

Szóljon hozzá:

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Legfrissebb

Pharrell Williams

Pharrell Williams

Pharrell Williams lett az év divatikonja

Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa (CFDA).

Bunga-Bunga

Bunga-Bunga

Felszámolta fizetett háremét Berlusconi

Nyilvánosságra került az a levél, amelyet Silvio Berlusconi volt olasz kormányfő írt az általa rendezett "bunga-bunga partikon" résztvevő fiatal nőknek.

Taxidermia

Taxidermia

Hódít a taxidermia a kínai gazdagok között

Egyre növekszik a kitömött vadállatok iránti kereslet a kínai gazdagok körében

Pokerdoboz
Pókertippek

Pókertippek

Az élő játékban az egyik legegyértelműbb és legnehezebben leplezhető árulkodó jel a kézremegés. Ez többnyire erős kézre és nem blöffre utal. Pókertippek.

Top5