Hihetetlen felbontás csak HDTV rajongóknak

Címkék:

Eszközök:Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Eszközök: Betuméret növelés Betuméret csökkentés Küldés e-mailben Nyomtatás

Valahogy így lehetne röviden jellemezni a JVC legutóbbi óriását, amely valós, 1920 x 1080 pixeles felbontásával nem ismer kompromisszumot a képminőség terén. A JVC mérnökei elsősorban a megjelenítés tökéletességére koncentrálva fejlesztették ki ezt a HDTV kivetítőt, amelybe a professzionális házimozi projektorok új generációját megtestesítő D-ILA megjelenítő csipeket építették. Az eredmény magáért beszél, viszont ez az abszolút felső kategóriás készülék csak a hozzáértő ínyencek asztalára tálalható.

Műszaki adatok

Képméret:
100-500 cm
Képernyő felépítés:
3 db JVC D-ILA panel
Képarány:
16:9
Felbontás:
1920 x 1080 pixel
Kontraszt:
2000:1
Fényerő:
600 lumen

Kivetítő

Bemenetek:
DVI-D
Méret:
298 x 134 x 360 mm
Tömeg:
6,2 kg

Skálázó

Bemenetek:
RGBCs (BNC), DVI-D (HDCP képes), Kompozit (BNC), S-Video, Komponens YPbPr (BNC)
Méret:
438 x 45 x 303 mm
Tömeg:
6,3 kg

Pozitívum/negatívum

+ natív 1080p HDTV felbontás
+ JVC D-ILA megjelenítési technológia 
- felhasználóbarát szolgáltatások hiánya
Eddigi készüléktesztjeink során igyekeztünk egyre nagyobb hangsúlyt fordítani a HDTV képesség kihangsúlyozására, hiszen kétségtelenül a nagyfelbontású, interaktív televíziózás jelentheti a kiutat a megszokottá és már-már unalmassá váló jelenlegi műholdas és földi programválaszték egyhangú világából. A nagyfelbontású, HDTV műsorszórás műholdas terjedésével, valamint a hazánkban elinduló digitális, DVB-T sugárzás reménykeltő lehetőségeivel a HDTV képes készülékek egyre jelentősebb szerepet kaphatnak már a közeli jövőben. De mikor is beszélhetünk valódi HDTV kivetítőről?

A kommersz kategóriában elérhető HDTV képes kivetítők valójában nem rendelkeznek a kellő mennyiségű fizikai pixelszámmal az 1080i/p HDTV jelek egy az egyben történő megjelenítéséhez. Többnyire csak a 720p HDTV formátum jeleníthető meg rajtuk kompresszió nélkül, ami még így is szembetűnő minőségjavulást eredményez az SDTV műsoranyagokhoz képest. A legtöbb ilyen készülék az 1080i jeleket például speciális kompressziós eljárás segítségével jeleníti meg a fizikai panelmérethez skálázva. Ez kétségtelenül okoz információvesztést, az igazi ínyencek pedig valós 1080 soros felbontást szeretnének. Természetesen ilyen kivetítők is léteznek már a professzionális felhasználás határait súrolva, ez az igazi óriások birodalma. 

A most bemutatásra kerülő JVC DLA-HD2K házimozi kivetítő hazai forgalmazója, a DNN Professional Graphics Kft. több mint 10 éve foglalkozik főként professzionális prezentációs eszközökkel. A JVC legújabb modelljének bevezetésével, felismerve a legújabb piaci trendeket, a professzionális házimozi felhasználások piacára igyekeznek nyitni.

JVC D-ILA technológia

Elsőként fontos pár szót ejteni a kivetítőben alkalmazott LCOS (Liquid Crystal On Silicon) architektúrával felépülő D-ILA technológiáról. A hagyományos LCD technológia úgynevezett "áteresztő" megoldást alkalmaz, ahol a fény az LCD panelen áthaladva modulálódik a képtartalomnak megfelelően. A három alapszín kivetítése párhuzamosan, három külön panel segítségével történik. A DLP technológia ezzel szemben egy "reflektív" megoldás, ahol a parányi tükröcskék megfelelő irányszögű fényvisszaverő képessége segítségével alakítható ki a képtartalom. Az alapszínek ebben a megoldásban szekvenciálisan, gyors egymásutánban vetítődnek ki a forgó színkerék segítségével.

Az új típusú, LCOS megjelenítő csip felépítés, valahol az LCD és a DLP architekturális magoldások között helyezkedik el. "Reflektív" megoldást használ abból a szempontból, hogy a fény visszaverődik a szilikon felületen kialakított elektródáról, de eközben "áteresztő" módon oda-vissza áthalad a folyadékkristály rétegen is. Ez az általános LCOS megoldás elve, erre épülve viszont különböző tényleges megvalósítások léteznek. Most tekintsük át részletesebben a JVC D-ILA megvalósítását.

Mint minden projektorban, a vetítő lelke itt is a speciális izzó. Az izzóból érkező fény elsőként áthalad egy polarizátoron, amely homogén, S polaritású fényhullámokat generál. Ezután speciális tükrökkel három nyalábra oszlik a homogén fénynyaláb az RGB alapszín összetevők modulálásához. Egy nyaláb útját követve a fény áthalad egy polarizációs szűrőn, ahol az S polaritású fény az D-ILA panel felé irányítódik. Ha a pixel aktív, a modulált fény visszaverődve a tükrös felületről P polaritásúra vált, és a polarizációs szűrőn keresztül a kivetítő lencse felé továbbítódik. Amennyiben a pixel nem aktív, a fény S polaritással verődik vissza, és a polarizációs szűrőn keresztül nem a lencséhez jut, hanem visszairányítódik az izzóba. Ez garantálja az inaktív pixelek tökéletes kioltását.

A D-ILA technológia általános előnyei között megemlíthető kiváló felbontása és kitöltési tényezője. Ez utóbbi annyit jelent, hogy a hagyományos LCD technológiával szemben itt a pixelek címző elektródái nem takarnak ki fényt, így a zavaró pixelezettség tökéletesen eltűntethető. A DLP technológia tükröcskéi éles pixelhatárokat generálnak, digitális jelleget adva a kivetített képeknek, ezzel szemben a D-ILA technológia pixelhatárai lágyabbak, természetes analóg átmeneteket képezve. (E képesség minősítése viszont egyénfüggő, hiszen van, aki az élesebb határokat részesíti előnyben.)

A DLP technológia során alkalmazott színkerék és az általa keltett szivárvány effektus, a D-ILA technológiánál nem jelentkezik, hiszen nincsen színkerék. A D-ILA technológia kontraszt aránya jobb, mint az LCD megoldásé, hiszen a fénykioltás - így a tökéletes fekete szín - jobban produkálható. Végül megemlíthető a D-ILA technológia gyorsabb válaszideje, amely annak köszönhető, hogy a fény az elektródákról reflektálódva oda-vissza áthalad a folyadékkristály rétegen, amelynek vastagsága így feleakkora lehet, mint egy hagyományos "áteresztő" LCD megoldásban.

 

 

1.  Hihetetlen felbontás csak HDTV rajongóknak
2.  2

 

Szóljon hozzá!

 

Ajánljuk még:

Amikor elég a saját barátainkból is

Szóljon hozzá:

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Legfrissebb

Pharrell Williams

Pharrell Williams

Pharrell Williams lett az év divatikonja

Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa (CFDA).

Bunga-Bunga

Bunga-Bunga

Felszámolta fizetett háremét Berlusconi

Nyilvánosságra került az a levél, amelyet Silvio Berlusconi volt olasz kormányfő írt az általa rendezett "bunga-bunga partikon" résztvevő fiatal nőknek.

Taxidermia

Taxidermia

Hódít a taxidermia a kínai gazdagok között

Egyre növekszik a kitömött vadállatok iránti kereslet a kínai gazdagok körében

Pokerdoboz
Pókertippek

Pókertippek

Az élő játékban az egyik legegyértelműbb és legnehezebben leplezhető árulkodó jel a kézremegés. Ez többnyire erős kézre és nem blöffre utal. Pókertippek.

Top5