Hundertwasser-ház épül Magdeburgban

Címkék:

Eszközök:Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Eszközök: Betuméret növelés Betuméret csökkentés Küldés e-mailben Nyomtatás

Tarkabarka, hullám mintázatú csempékkel kirakott fürdőszobák, ferde falak, kerek sarkok. Pár szó is elég és sejthető, hogy kinek a neve következik. Friedensreich Hundertwasser számára az egyenes vonal egyet jelentett a borzalommal. Ebben a szellemben tervezte meg legutolsó nagy alkotását is.

Októberben megnyitja színes kapuit a Magdeburg-i Hundertwasser-Ház. Számos lakás és iroda még üresen áll, hisz ahhoz, hogy az aranyozott hagyma tornyocskák és a tetőkertek alá be lehessen költözni, még rengeteg munka vár az alkotókra.

A munkások jelenleg is azon fáradoznak, hogy az osztrák építész és művész elképzeléseit vonalról vonalra megvalósítsák. De már csak pár hónap és a dóm közelében lévő, belvárosi lakóépület és üzletház bérlői beköltözhetnek különleges otthonukba.
"Magdeburg zöld citadellájának" bérbeadása sajnos vontatott ütemben halad. A ház 55 lakásából egyelőre csak 12 kelt el. Mint minden, biztosan ez is árfüggő. Az 55 és 145 négyzetméter közötti nagyságú lakások bére - 8,20 - 9,20 euró között / négyzetméter - a magdeburgiak számára magasnak látszik.

Az is lehet, hogy más ok miatt nem oly népszerű a lehetőség a városlakók körében?
Aki Hundertwasser - Házba költözik, biztos, hogy nem ússza meg viráglocsolás nélkül. A ház tetején és falain lévő virágokat, növényeket, füves felületeket a lakók kötelessége gondozni és ápolni. Ez sok érdeklődőt elriaszthat. Mások úgy gondolják, hogy az extra külső miatt a lakótér belsejét is extra bútorokkal kell berendezni. "Erről Hundertwasser pedig már életében réges rég lemondott" - mondta Uta Siebrecht a Hundertwasser - Információs központ munkatársa.

Az átadást két évvel az építkezés megkezdése után október elejére tervezik. Hundertwasser hagyatéki intézője - Joram Harel - nem aggódik a bérlők visszafogott érdeklődése miatt: "Elegen lesznek, ebben biztos vagyok."

Egyik lakás sem hasonlít a másikra. "Hundertwasser a sokszínűségre törekedett és nem a monotonitásra." - mondta Harel. Ezért adta a mester a következő utasításokat legutolsó projektjéhez: Minden ajtót más színűre kell mázolni, minden kilincsnek máshogy kell kinézni. Az ablakok különféle méretűek, minden egyes lépcsőfoknak azt kell sugároznia, mintha már évek óta használnák.

A legtöbb bérlőnek zöld növényekkel teli terasza lesz meseszép kilátással Magdeburg gyönyörű belvárosára. Különösen kedveltek már most az aranyozott hagyma tornyocskák alatti kislakások az északi oldalon.
Pár héten belül az új épület a rózsa színeiben fog pompázni, miután a mesteremberek hónapok óta a helyes festési technikát kísérletezik. Néhány év és termetes fák és futónövények ékesítik a tetőt. "Hundertwasser azt szerette, ha az épület élőlényként működik." - mesélte Uta Siebrecht.

A zárt nyugati homlokzat felől lesz egy hotel, ugyanitt irodák, óvoda és egy kiállításokra szánt, műtárgyak befogadására alkalmas helység. A helyiek számolnak azzal, hogy az épület számos turistát vonz majd a környékre. Már most, az építkezés ideje alatt körülbelül heti ezer látogató keresi fel az épülő Hundertwasser-Házat. Azt persze még senki nem tudja, hogy vajon hány lelkes bérlője lesz a háznak októberre...

Deluxe Magazin

Korábban:

Bécs, a kultúra fellegvára

Gaudi, a polgárpukkasztó

 

 

 

Szóljon hozzá!

 

Ajánljuk még:

Amikor elég a saját barátainkból is

Szóljon hozzá:

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Legfrissebb

Pharrell Williams

Pharrell Williams

Pharrell Williams lett az év divatikonja

Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa (CFDA).

Bunga-Bunga

Bunga-Bunga

Felszámolta fizetett háremét Berlusconi

Nyilvánosságra került az a levél, amelyet Silvio Berlusconi volt olasz kormányfő írt az általa rendezett "bunga-bunga partikon" résztvevő fiatal nőknek.

Taxidermia

Taxidermia

Hódít a taxidermia a kínai gazdagok között

Egyre növekszik a kitömött vadállatok iránti kereslet a kínai gazdagok körében

Pokerdoboz
Pókertippek

Pókertippek

Az élő játékban az egyik legegyértelműbb és legnehezebben leplezhető árulkodó jel a kézremegés. Ez többnyire erős kézre és nem blöffre utal. Pókertippek.

Top5