Mitől lesz a gyémánt érték?

Címkék:

Eszközök:Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Eszközök: Betuméret növelés Betuméret csökkentés Küldés e-mailben Nyomtatás

A történelem legjelentősebb gyémántjairól szóló cikkünkből már megtudhatták olvasóink a drágakövek néhány fontos ismérvét. Jelenlegi írásunkban pedig a gyémántok árképzésének legfontosabb elemeit ismerhetik meg részletesen.

Karát (carat)

A gyémánt tömegének mérésekor használt kifejezés a karát. Egyértelmű, hogy a kövek súlyától nagyon sok minden függ. A karátszám már behatárolja, hogy milyen szemmel kell a kőre néznünk, de rendkívül fontos, hogy vizsgálatkor ne kizárólag erre a tényezőre összpontosítsunk.1 karát súlyú kő 0.20 grammot nyom a mérlegen, és 1 grammnyi tömeget egy 5 karátos kő produkál.

Minden súlykategóriát külön elnevezéssel illettek, amelyek a következők:

0,01-0,05 karát: Anturázs
0,05-0,25 karát: Mellé
0,25-0,75 karát: Kisszoliter
0,75 karáttól: Nagyszoliter

Csiszolás (cut)

Ez a drágakövek megmunkálásának leggyakoribb módja. A csiszolás lényege, hogy a kő optikai tulajdonságait javítsák, vagy a már meglévő jó tulajdonságait tökéletesen kiaknázzák. A gyémántok legnépszerűbb csiszolási formája a briliánscsiszolás, amely hosszú idő alatt nyerte el mai, optimális formáját. A kőcsiszoló feladata, hogy a gyémántból kihozza a maximumot, ezért a legjobb minőségű kövek csakis a leggyakorlottabb mesterhez kerülhetnek. A briliánscsiszolás legnagyobb erénye, hogy a csiszolt kő szép arányai miatt a kő fényvisszaverése így lesz a legtökéletesebb.

A biztos kezű mester jó csiszolási arányokat produkál, így a kő lényeges optikai tulajdonságaiból - színfelbontó képesség, csiszolt fazetták fényvisszaverése, kőbe ható fénysugarak megtörése és tökéletes visszaverése - a legtöbbet hozza ki. A briliánsra a kőcsiszolók 57 lapocskát (fazettát) csiszolnak. A nyersgyémánt esetében a veszteség igen nagy, körülbelül 50-75 százalék. Tudni kell, hogy egy 1 karátos kész briliáns kő 6.5 mm átmérőjű, ez jól érzékelteti, mekkora hozzáértést kíván a gyémántcsiszolás.

A köveket - mivel a gyémánt a legkeményebb ásvány a Földön - olajos, gyémántporral bevont korongokon csiszolják. Minden fazetta kialakítása után az adott fazettát egy másik olajos, gyémántporral bevont korongon polírozzák. A fél karátnál kisebb kövekre a csiszolási minőség megítélése nem annyira szigorú, mint a nagyobb gyémántok esetében. Nagyon fontos leszögezni, hogy a minőség megítélésekor nem szabad egyik terület javára sem elbillenteni a mérleget. A most felsorolt tulajdonságok egészséges aránya adja meg egy kő igazi értékét.


Forrás: Órák Világa


Deluxe Magazin


Korábban:

Gyémántbutik nyílt New Yorkban

Gyémánt a világ legdrágább koktéljában

Gyémántok az örökkévalóságnak

A ragyogó szépség

 

 

1.  Mitől lesz a gyémánt érték?
2.  Másik kettő

 

Szóljon hozzá!

 

Ajánljuk még:

Amikor elég a saját barátainkból is

Szóljon hozzá:

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Legfrissebb

Pharrell Williams

Pharrell Williams

Pharrell Williams lett az év divatikonja

Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa (CFDA).

Bunga-Bunga

Bunga-Bunga

Felszámolta fizetett háremét Berlusconi

Nyilvánosságra került az a levél, amelyet Silvio Berlusconi volt olasz kormányfő írt az általa rendezett "bunga-bunga partikon" résztvevő fiatal nőknek.

Taxidermia

Taxidermia

Hódít a taxidermia a kínai gazdagok között

Egyre növekszik a kitömött vadállatok iránti kereslet a kínai gazdagok körében

Pokerdoboz
Pókertippek

Pókertippek

Az élő játékban az egyik legegyértelműbb és legnehezebben leplezhető árulkodó jel a kézremegés. Ez többnyire erős kézre és nem blöffre utal. Pókertippek.

Top5