Mitől lesz a gyémánt érték?

Címkék:

Eszközök:Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Eszközök: Betuméret növelés Betuméret csökkentés Küldés e-mailben Nyomtatás

A történelem legjelentősebb gyémántjairól szóló cikkünkből már megtudhatták olvasóink a drágakövek néhány fontos ismérvét. Jelenlegi írásunkban pedig a gyémántok árképzésének legfontosabb elemeit ismerhetik meg részletesen.

A világméretűvé duzzadt gyémántkereskedelem elképzelhetetlenné vált az egységes normák megalkotása nélkül. A drágakőszakma, ezen belül is a kereskedelem számára létszükségletté vált az egységes minőség-megítélési rendszer kialakítása. Napjainkban az angol, skandináv, amerikai és európai rendszereket használják, hazánkra természetesen az utóbbi hatályai, kategóriái érvényesek.

A gyémántok minőségi megítélésénél a 4C elvének kell érvényesülni. Ennek a 4C-nek az ismeretében lehet a kereskedelmi forgalomba helyezett kövek árát meghatározni.

Szín (colour)

Forrás: www.debeersgroup.com
A színek megállapítása egy nagyon kényes pont a gyémántok vizsgálatakor, hiszen a fantáziaszínű kövek ára - különlegességekről lévén szó - az egekig szökhet. Ebben a kategóriában a színtelen, tökéletesen kikristályosodott gyémántot vizsgáljuk. A színtelen kövek kategorizálása igen komoly feladat elé állítja a szakembereket. Elengedhetetlen a megfelelő feltételek megteremtése, hiszen csak ezek meglétekor lehet behatóbban vizsgálódni. Az egyik legfontosabb tényező a fény. A nappali fényt manapság speciális izzóval szimulálják, amelynek fényhatása a természetes világosság összetételének megfelelő. A következő fontos tényező az összehasonlító színsor, amely legalább 7 darab, 0,25 karátnál nagyobb súlyú követ tartalmaz. A színkategóriák elnevezésénél a régi gyémántbányászattal kapcsolatos szakkifejezésekkel találkozhatunk.

River: Legtisztább fehér, kivételes fehér színt jelöl. A kifejezés azoktól a gyémántoktól származik, amelyeket a folyók hordalékából bányásztak ki.

Top Wesselton: Igen tiszta fehér. A Wesselton nevű bányáról kapta az elnevezést.

Wesselton: Tiszta fehér

Top Crystal: Fehér

Crystal: Kicsi elszíneződés tapasztalható.

Top Cape: Egyértelmű elszíneződés. A Jóreménység fokáról kapta a nevét.

Cape: Enyhe sárgás szín.

Light Yellow: Halványsárga.

Yellow: Sárga, de tudni kell, hogy ebben az esetben nem az intenzív színű sárgáról beszélünk.

A kő mérete is befolyásolja a színmegállapítást. Minél kisebb a kő, annál nehezebben állapítható meg minden kétséget kizáróan a pontos szín.

Tisztaság (clarity)

Forrás: www.debeersgroup.com
A vásárlók számára talán a legegyértelműbb dolog, ami a választáskor biztosan szóba kerül, az a gyémánt tisztasága. Ezeknél a drágaköveknél minden olyan szennyeződést, amely tízszeres nagyítás alatt találunk, azt zárványnak nevezzük. A zárványok - elhelyezkedésük és intenzitásuk függvényében - természetesen rontják a drágakövek kvalitását, mert zavarják az átlátszóságot, és befolyásolhatják a kő színét is. Ezek a minőségrontó tényezők nagyon különbözőek lehetnek, fehér színű, tollszerű formájú hasadástól a nagyobb ásványi zárványig (ez főleg grafit) minden előfordulhat az egyes gyémántokban. Éppen ezért fontos említést tenni a tisztasággal kapcsolatos kategóriáról is, amely nagyban befolyásolja a kövek minőségét.

IF (internally flawless): Tízszeres nagyítás alatt teljesen tiszta követ jelöl.

VVSI (very very small inclusions): Nagyon-nagyon kis méretű zárványok jelenléte. A gyakorlott szakember is csak nagyon nehezen talál szennyeződést a kőben. Az esetlegesen előforduló zárványok csak fehér színűek lehetnek.

VSI (very small inclusions): Az előző kategóriánál könnyebben fellelhetőek a zárványok, amelyek azonban még csak fehér színűek. A kő széleinél megengedett a fekete színű szennyeződés is.

SI (small inclusions): Szabad szemmel még nem látható, de tízszeres nagyító alatt már könnyedén észrevehető szennyeződések vannak a gyémántban.

P1 (pigué): A kő optikai tulajdonságait még nagyban nem befolyásoló hibák, azonban tízszeres nagyítás alatt azonnal észrevehetőek.

P2: A kő optikai tulajdonságai észrevehetően romlanak, a zárványok már szabad szemmel is láthatók.

P3: Ennél a kategóriánál a kő optikai tulajdonságai nagyon megromlanak, a zárványok szabad szemmel is könnyedén észrevehetőek.

Fontos dolog, hogy minél nagyobb súlyú a kő, annál körültekintőbben, tüzetesebben szabad csak megvizsgálni, hiszen ilyen helyzetben már kis tévedésnek is komoly anyagi vonzata lehet.

 

 

1.  Mitől lesz a gyémánt érték?
2.  Másik kettő

 

Szóljon hozzá!

 

Ajánljuk még:

Amikor elég a saját barátainkból is

Szóljon hozzá:

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Legfrissebb

Pharrell Williams

Pharrell Williams

Pharrell Williams lett az év divatikonja

Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa (CFDA).

Bunga-Bunga

Bunga-Bunga

Felszámolta fizetett háremét Berlusconi

Nyilvánosságra került az a levél, amelyet Silvio Berlusconi volt olasz kormányfő írt az általa rendezett "bunga-bunga partikon" résztvevő fiatal nőknek.

Taxidermia

Taxidermia

Hódít a taxidermia a kínai gazdagok között

Egyre növekszik a kitömött vadállatok iránti kereslet a kínai gazdagok körében

Pokerdoboz
Pókertippek

Pókertippek

Az élő játékban az egyik legegyértelműbb és legnehezebben leplezhető árulkodó jel a kézremegés. Ez többnyire erős kézre és nem blöffre utal. Pókertippek.

Top5