Magyar szenzáció Bordeaux-ban

Címkék:

Eszközök:Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

D.N.E.

Eszközök: Betuméret növelés Betuméret csökkentés Küldés e-mailben Nyomtatás

Pozitív meglepetés volt a magyar pincészetek számára az idei Vinexpo. A Deluxe Magazin érdeklődésére a hazai kiállítók a világ borászatainak seregszemléjén tapasztalt kedvező fogadtatásról beszéltek.

A borok iránti érdeklődés lanyhul Európában, és ez az értékesítésben is érezhető. Utóbbi, és az olasz, ausztrál, chilei és dél-afrikai kiállítók két évvel ezelőtti elégedetlensége erősen motiválta a Bordeaux-iakat, hogy mindent megtegyenek a felhőtlen hangulat érdekében. A város "Köszönjük, hogy eljött!" kampányt rendezett, ahol a felújított belváros múzeumai, éttermei és boltjai meghosszabbított nyitva tartással és - Franciaországban szokatlan módon - angol nyelvű információkkal és prospektusokkal várták a külföldieket. A kiállítás rendezői egy új csarnok felépítésével, valamint ezzel párhuzamosan a két régiben a szellőztető rendszer hibáinak kijavításával kedveskedtek a látogatóknak.

A kiállítók többsége természetesen idén is francia volt, őket az olaszok, a spanyolok és a chileiek követték. A közel 45 ezer látogató harminc százaléka így is külföldi volt, ami jól érzékelteti a rendezők erőfeszítéseinek eredményét és a kiállítás nemzetközi jellegét.

A standok megtekintésén és üzleti tárgyalásokon kívül a szervezett programokon is részt vehettek az érdeklődők: kóstolók, tanácskozások és konferenciák színesítették a rendezvényt. A Bordeaux-i Grand Cru-k és a Sauternes-iek mellett Káli Ildikó vezetésével a magyar borfajtákat is áttekinthették a látogatók.

A Vinexpo gyakorlatilag zártkörű, leginkább csak a borral foglalkozók kapnak jegyet előzetes jelentkezés alapján, a nagyközönségnek borsos árat kellett fizetni a jegyekért. A nagy borászatok közül néhányhoz még így sem lehetett meghívó nélkül bejutni, de a kiállítók túlnyomó többsége számára elegendő volt a szervezők által elvégzett szűrés, szívesen látták a szakértőket.

Németh Ákos, a Csányi Pincészet kereskedelmi igazgatója a friss, de pozitív élményről nyilatkozva elmondta, hogy az idei Vinexpo sokkal sikeresebb volt, mint bármelyik korábbi. Végre normális méretű standon állíthattak ki a magyarok, ahol egy kóstoló részleg is működött, így a komoly érdeklődők a borokat végigkóstolva ismerkedhettek a tételekkel. Lehetőség nyílt a nemzetközi összehasonlításra is, igaz, hogy míg Villányban a tavalyi borok még hordóban vannak, a Grand Cru besorolású chateau-k már palackozva kóstoltatták 2004-es tételeiket, ami Németh Ákos szerint a franciák értékesítési problémáit jelzi. Mint azt a kereskedelmi igazgatótól megtudtuk, a Csányi Pincészet külföldi partnerei is kivétel nélkül jelen voltak a kiállításon, találkozóikon ígéretes tárgyalásokat folytattak a jövő terveit illetően.


A magyar standdal, azon belül is főleg a kóstolózónával, Ifj. Gál Tibor is elégedett volt, mert ott a szakértő közönség nyugodt körülmények között ízlelhette borainkat. A visszajelzések is azt mutatják, hogy a magyar borok versenyképesek, most már csak a marketingre kellene több figyelmet fordítani, ezért is fontos részt venni a világ nagy kiállításain. A deluxe.hu-nak elmondta azt is, hogy a Vinexpo által jövőre Hong Kong-ban szervezett kiállítástól nagyon sokat várnak, mert a távol-keleti piac egyre fontosabbá válik, és kevésbé telített, mint az európai.

A magyar stand közelében önállóan állított ki a Tokaj Renaissance Egyesület, a Vinexpo egyik legszebb standján. Az egyesület elnöke, Mészáros László abban bízik, hogy a tokaji standon tapasztalt folyamatos, üresjárat nélküli érdeklődésnek az értékesítésben is lesz érezhető eredménye. Nagy sikert aratott a kiállítás minden napján megrendezett 1999-2000-es aszú évjárat-kóstoló.

Elfogultság nélkül mondhatjuk, hogy a kiállítás legnagyobb szenzációja Gerard Depardieu magyar standon tett látogatása volt. Egész más volt ez, mint például a Chateau Iquem szokásosan elegáns kóstolója. A világhírű színész látogatása és az általa felolvasott tanulmány a terroir-ok értékéről és a borvidékek sorsközösségéről olyan meglepő és újszerű volt, hogy a nemzetközi médiában futótűzként terjedt a hír. Kardos Gábor, az Első Magyar Borház értékesítési igazgatója hangsúlyozta, hogy a Szeremley-birtok és Depardieu baráti együttműködése a badacsonyi és a magyar borok presztízsére és a turizmusra egyaránt jó hatást gyakorol majd.


Deluxe Magazin


Korábban:

Depardieu badacsonyi birtok létrehozását tervezi

Magyar borokat népszerűsített Gerard Depardieu

Folyamatosan csökken a francia borexport

A badacsonyi borvidék

Olimpiai borbemutató

 

 

 

Szóljon hozzá!

 

Ajánljuk még:

Amikor elég a saját barátainkból is

Szóljon hozzá:

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Legfrissebb

Pharrell Williams

Pharrell Williams

Pharrell Williams lett az év divatikonja

Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa (CFDA).

Bunga-Bunga

Bunga-Bunga

Felszámolta fizetett háremét Berlusconi

Nyilvánosságra került az a levél, amelyet Silvio Berlusconi volt olasz kormányfő írt az általa rendezett "bunga-bunga partikon" résztvevő fiatal nőknek.

Taxidermia

Taxidermia

Hódít a taxidermia a kínai gazdagok között

Egyre növekszik a kitömött vadállatok iránti kereslet a kínai gazdagok körében

Pokerdoboz
Pókertippek

Pókertippek

Az élő játékban az egyik legegyértelműbb és legnehezebben leplezhető árulkodó jel a kézremegés. Ez többnyire erős kézre és nem blöffre utal. Pókertippek.

Top5