Házimozi - a fizikusok szerint

Címkék:

Eszközök:Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Eszközök: Betuméret növelés Betuméret csökkentés Küldés e-mailben Nyomtatás

Egy modern stílusú házimozi hangsugárzó készlet toronyszerűen karcsú hangoszlopokból áll. Ennek most egy olyan iskolapéldájára találtunk, amely a hangdoboz építést tekintve hagyománytisztelő, de kivitelében nagyon is mai irányzatot képvisel. A németországi Audio Physic cég meglepően jó termékeit eddig csak külföldi lapok fotóiról és cikkeiből ismerhettük, mára már hazai forgalmazója is akadt e kiváló hangsugárzóknak.

A Yara fantázianévre elkeresztelt hangsugárzó család vérbeli házimozizóknak szánt változat, akik nemhogy nem vetik meg a jól szóló zenei programokat sem, hanem koncertfelvételeket is gyűjtenek. A Yara hangdobozok talán legszembeötlőbb tulajdonsága, ami még az első hang megszólalása előtt feltűnik, a kabinet alumínium borítása. Láttunk már alumínium profilból készült hangszóró házakat, öntött alumínium hangszórókosarat, membránt, de hagyományos szögletes hasáb hangdobozt ilyen anyaggal "fóliázva" még csak most először. Az ortodox hifi hívők ne ijedjenek meg, a hagyományos felépítésű MDF anyagból készült, kellően merevített és káros rezonanciák ellen csillapított kabinet van húzott, eloxált alumíniummal borítva. Ezeknek a dobozoknak nincs "alumínium hangja". Hangzásukba az anyag csak annyira "szól bele", mint a színe. Viszont a jól eltalált membrán méret és doboztérfogat együttható annál inkább, és ez a konstrukciós megoldások mellett mindenképpen figyelemre méltó.

Yara állódoboz. Kétutas, három hangszórós változat, selyemdóm magassugárzóval és kettő 110 mm átmérőjű közép/mélysugárzóval. A membránjuk alapanyaga papír, amely a legújabb kori kutatások szerint még mindig a legzeneibb membrán anyag. A hangszórók kosara húzott acéllemez, mágnesük árnyékolt a képernyőközeli felhasználás zavarmentessége érdekében. Közepes méretű (4 X 4 m-es, 4,5 X 3,5 m-es vagy hasonló) lakó- és zeneszobákba ajánlva igen telt hangzást biztosít, mert a dobozban keletkező energiákat a padló felé sugározza. Pontosabban a reflexnyílás az alaplap és a hangdoboz alapjánál lévő rések között található. E megoldás által térbe sugárzott energiák terülős mélyhang tartományt eredményeznek. Ezzel eddig csak elvétve lehetett találkozni, (Castle Harlec és Howard modellek) gondolom ezután is csak különleges megoldású hangsugárzókban fellelhető. A kivitel tekintetében hagyományos derékszögű hasáb rácáfol a sarkok diffúz hatására, ami ebben az esetben nem hallható (talán nem is mérhető?). Tömege a többi hangsugárzóéhoz képest könnyebb, de ez mégsem eredményez döngő hangot, a rezonanciacsillapításnak köszönhetően. Talán ebben van igazán szerepe az alumíniumnak. Anyag, kivitel, konstrukció, nos, ez a hangdoboz ebben a három dologban hagyományos és formabontó egyben.

Szorosan e koncepcióhoz csatlakozik a centersugárzó és a két hátsó állványos kisdoboz is. Zárt felépítésű konstrukciók, mellőzve minden reflexnyílást, bizonyítva, hogy így is van kellő mennyiségű definiálható mélyhang. Az természetes, hogy azonos hangszórókat tartalmaznak ezek a hangsugárzók, hiszen csak így biztosítható az "összhangzat". Mindenképpen említésre méltó a centersugárzó "beszédérzékenysége", valamint az állványos kis dobozok muzikalitása. Nem véletlen a Yara Monitor megnevezés, hiszen akár sztereó, akár multicsatornás rendszerekben (SACD, DVD-Audio) kiváló zenei hangot adnak. Ezeket a hangdobozokat háttérsugárzónak felhasználva a "háttérzene" új megfogalmazást, meghatározhatóbb értelmet kap.

 

 

1.  Házimozi - a fizikusok szerint
2.  2

 

Szóljon hozzá!

 

Ajánljuk még:

Amikor elég a saját barátainkból is

Szóljon hozzá:

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Legfrissebb

Pharrell Williams

Pharrell Williams

Pharrell Williams lett az év divatikonja

Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa (CFDA).

Bunga-Bunga

Bunga-Bunga

Felszámolta fizetett háremét Berlusconi

Nyilvánosságra került az a levél, amelyet Silvio Berlusconi volt olasz kormányfő írt az általa rendezett "bunga-bunga partikon" résztvevő fiatal nőknek.

Taxidermia

Taxidermia

Hódít a taxidermia a kínai gazdagok között

Egyre növekszik a kitömött vadállatok iránti kereslet a kínai gazdagok körében

Pokerdoboz
Pókertippek

Pókertippek

Az élő játékban az egyik legegyértelműbb és legnehezebben leplezhető árulkodó jel a kézremegés. Ez többnyire erős kézre és nem blöffre utal. Pókertippek.

Top5