Mitnick a gyökereiről vall

Címkék:

Eszközök:Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Eszközök: Betuméret növelés Betuméret csökkentés Küldés e-mailben Nyomtatás

Kevin Mitnick a megtévesztés művésze. Volt. Pontosabban az is volt. Hatvan hónapot már lehúzott a hatvannyolc hónapos büntetéséből, mikor 2000. január 21-én feltételesen szabadlábra helyezték.

Forrás: origo.hu
Mitnick az [origo] Csevegőszobában
A világ egyik legismertebb (volt) hackere idén február elején hazánkban járt. Azóta próbálom megfejteni, ki is voltaképpen Mitnick, pontosabban ki volt, milyen volt, amikor még hackerként kergette őrületbe az amerikai bűnüldöző szervek kopóit, beleértve az FBI ügynökeit. A 42 éves Mitnick élete és munkássága egyelőre különféle, indulatoktól sem mentes weboldalakról származó töredékek, ténydarabkák és feltételezés-szeletek összeillesztésével rekonstruálható. Az amerikai kormánnyal kötött alkujának részeként Kevin 2007-ben teheti közzé a saját maga által összeállított - tehát vélhetően hiteles - önéletrajzát. Addig be kell érnünk mindazzal, amit a neten összehordanak róla.

A ma olvasható dokumentumok alapján felrajzolt legelterjedtebb Mitnick-portré egy hírnévre és elismerésre vágyó, ámde bűnöző hajlamú nyugati parti fiatalembert mutat fel, aki az alsó középosztály élménydúsnak és felemelőnek nem mondható életviszonyaiból próbált menekülni, s akinek lelki fejlődésén nyomott hagyott, hogy apa nélkül cseperedett fel (szülei hamar elváltak). Így aztán ahelyett, hogy a virtuális világ architektúrájának tanulmányozása során szerzett mély ismereteit becsületes és tiszta dolgok létrehozásában kamatoztatta volna (mint ahogy ezt tette például kortársa, Bill Gates), a rossz fiúk közé állt. Kevesen, de azért vannak, akik lágyítanak e durva vonásokon, mondván, Mitnick soha egy centet sem tulajdonított el, anyagi haszna nem származott egyetlen akciójából sem. Viszont világszerte ismertté vált.

Azok, akik nem a tényekre, hanem a tények értelmezésére, úgymond elemzésére törekednek, Mitnickkel vagy szimpatizálnak, vagy gyűlöletet keltenek vele szemben. Egyesek szerint egy modemmel ellátott, telefonhálózatra kötött számítógéppel csak abba a rendszerbe nem tört be, ahová nem akart (ilyen módon dollárban számítva milliós károkat okozott - mondják azok, akik ki nem állhatják) vagyis kiváló, de bűnös lelkületű informatikus volt. Mások magasztalják: Kevin az angolul "social engineering"-nek, magyarul talán - erősen leegyszerűsítve - a "megtévesztés"-nek, még köznapibban az "átverés"-nek is nagymestere volt; igazi kárt sohasem okozott. Sőt, tevékenysége haszonnal járt: felhívta a világ figyelmét arra, hogy a biztonsági rendszereken tátongó technológiai, és az emberi hiszékenység miatt megnyíló lyukak komoly veszéllyel járnak.

A hackerekről alkotott együgyű képem, amely szerint az efféle emberi lény magányosan ül a gépénél, szóba emberekkel ritkán, legfeljebb a pizzafutárral elegyedik, energiaitalokat dönt magába, s az ébren töltött óráiban rafinált kódokat ír, ezekkel hálózaton keresztül gépeket tör fel, adatokat pusztít vagy tulajdonít el - nos, e képem ittjártakor Kevinnek köszönhetően újabb színes részletekkel gazdagodott. Hősünk ugyanis, mint kommunikátor - személyes beszélgetésekben, telefonon és elektronikus levelekben - képes volt olyan embereket is megtéveszteni, akik hivatalból őrködtek az általuk szolgált cégek, intézmények informatikai rendszerei felett.

Nem tudni, hogy azért-e, mert feltételes szabadlábra helyezésekor az amerikai kormánnyal abban is megegyezett volna, hogy hackeléseinek informatikai részleteiről nem fog szólni nyilvánosan, vagy pedig azért-e, mert maga is erre büszke igazán, Kevin arról mesélt hosszasan népes hallgatóságának az egyik pesti elegáns szálloda báltermében, hogy miként tévesztett meg a telefonon csacsogva boldog-boldogtalant, beleértve informatikai biztonsági főnököket.

Van ebben az egészben valami európai. Egy ember, aki személyes szabadságát kockáztatva akkor érzi magát szabadnak, ha fityiszt mutathat üldözőinek, a nála sokkal erősebbeknek. Van ebben ez egészben valami inkább közép-kelet-európai. Önsorsrontó virtus? Kurucos hetykeség?

 

 

 

Szóljon hozzá!

 

Ajánljuk még:

Amikor elég a saját barátainkból is

Szóljon hozzá:

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Legfrissebb

Pharrell Williams

Pharrell Williams

Pharrell Williams lett az év divatikonja

Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa (CFDA).

Bunga-Bunga

Bunga-Bunga

Felszámolta fizetett háremét Berlusconi

Nyilvánosságra került az a levél, amelyet Silvio Berlusconi volt olasz kormányfő írt az általa rendezett "bunga-bunga partikon" résztvevő fiatal nőknek.

Taxidermia

Taxidermia

Hódít a taxidermia a kínai gazdagok között

Egyre növekszik a kitömött vadállatok iránti kereslet a kínai gazdagok körében

Pokerdoboz
Pókertippek

Pókertippek

Az élő játékban az egyik legegyértelműbb és legnehezebben leplezhető árulkodó jel a kézremegés. Ez többnyire erős kézre és nem blöffre utal. Pókertippek.

Top5