Milliárdos műgyűjtők

Címkék:

Eszközök:Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Eszközök: Betuméret növelés Betuméret csökkentés Küldés e-mailben Nyomtatás

A művészet és a pénz világa mindig is összefonódott, az egyik mindig a másik fényében sütkérezett. A mai milliárdosok sem különböznek a nagyhercegektől és a reneszánsz pápáitól, vagy a 17. századi Amszterdam kereskedőitől. Művészetet vásárolnak, hogy hatalmukat demonstrálják és profitáljanak belőle.

Ronald és Estée Lauder
Profit alatt éppen úgy érthetjük a financiális javakat, mint a kulturális és a társadalmi értékeket is. A magángyűjtemények végállomása gyakorta egy múzeum, annak egy szárnya, amely a társadalom javát szolgálja generációkon át. A világ számos nagy kiállítóhelye magángyűjteményként kezdte pályafutását, elég csak a szentpétervári Ermitázsra vagy a manhattani The Metropolitan Museum of Art-ra gondolni.

De kik is ezek a modern Mediciek? A mai gyűjtők közül mindegyik hihetetlenül gazdag, habár nem feltétlenül milliárdos. Ők azok, akik ikonokat vesznek teljes titoktartás mellett, mint például a kiadó S.I. Newhouse vagy Steve A. Cohen. Velük szemben állnak azok, akik nyilvánosan, nagy hangon vásárolnak, remélve, hogy meghatározzák a piacot, mint például a nem-milliárdos reklámkirály, Charles Saatchi tette és teszi ma is az Egyesült Királyságban.

Az ismert gyűjtők között találunk olyanokat is, akiknek ízlése intézményeket formál, ilyen a kozmetikaipari cézár Ronald Lauder, aki első rajzát, az ausztriai származású expresszionista, Egon Schiele művét bar micva pénzéből vette, és ezen a nyomvonalon haladva megalapította és pénzelte a Neue Galerie New York-ot, hogy bemutassa a német és osztrák művészetet az amerikai közönségnek.

Forrás: EPA
Francois Pinault
Agnes Gund, aki 2000-ben kiesett a Forbes 400 leggazdagabb amerikainak listájáról, több mint tíz évig volt az elnöke a Museum of Modern Art-nak. A Barnes&Noble könyvbirodalom alapítója és elnöke, Leonard Riggio - noha ő sem milliárdos - a minimalista művészet rajongója, és aktív elnöke a kortárs művészet egyik legnagyobb támogatójának, a DIA Alapítványnak.

Néhány milliárdos elérhetővé teszi saját gyűjteményét az érdeklődők számára, mint például az építőipari és biztosítási iparmágnás Eli Broad a Broad Art Foundation-nél Santa Monicában, vagy a francia kereskedőóriás Francois Pinault, akinek magánkollekciója a Pinault-Printemps-Redoute művészeti alapítvány székházának 2006-os elkészülte után lesz látható Párizs külvárosában.

 

 

1.  Milliárdos műgyűjtők
2.  2

 

Szóljon hozzá!

 

Ajánljuk még:

Amikor elég a saját barátainkból is

Szóljon hozzá:

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Legfrissebb

Pharrell Williams

Pharrell Williams

Pharrell Williams lett az év divatikonja

Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa (CFDA).

Bunga-Bunga

Bunga-Bunga

Felszámolta fizetett háremét Berlusconi

Nyilvánosságra került az a levél, amelyet Silvio Berlusconi volt olasz kormányfő írt az általa rendezett "bunga-bunga partikon" résztvevő fiatal nőknek.

Taxidermia

Taxidermia

Hódít a taxidermia a kínai gazdagok között

Egyre növekszik a kitömött vadállatok iránti kereslet a kínai gazdagok körében

Pokerdoboz
Pókertippek

Pókertippek

Az élő játékban az egyik legegyértelműbb és legnehezebben leplezhető árulkodó jel a kézremegés. Ez többnyire erős kézre és nem blöffre utal. Pókertippek.

Top5