Keményebb, mint a gyémánt

Címkék:

Eszközök:Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Eszközök: Betuméret növelés Betuméret csökkentés Küldés e-mailben Nyomtatás

A lassan évszázados múlttal rendelkező óragyár termékei méltán világhíresek, hiszen kevés társuk fejlesztett ki olyan sok speciális alapanyagot, mint a Rado. A manufaktúra nevéhez fűződik a világ egyik legkeményebb anyagából készült karórájának elkészítése, amelynek szilárdsága a gyémántéval vetekszik.

Az óragyárat 1917-ben alapították, akkoriban még csak szerkezet-összeszereléssel foglalkoztak. A Schlup & Co. nevű vállalkozás éveken át sikeresen működött, azonban még mindig nem rendelkezett saját karóra-kollekcióval. Időközben a céget átnevezték, amely minden erőforrásával egy új, akkoriban nagyon előremutató karóra tervein kezdett el dolgozni. A vállalatnak 1957-ben a Rado nevet adták.

Forrás: Órák Világa
A Rado, fejlesztéseinek köszönhetően 1962-ben DiaStar néven bemutatta a világ első karcolódásmentes anyagból készült karóráját. A modell - az akkoriban még egyáltalán nem használt - speciális ötvözetű keményfémből készült, amely megakadályozta a karóra felületének karcosodását.

Ez a keményfém ötvözet titánium-karbid porból készül, amit formába öntenek, és 1000 bar nyomással összepréselik. A formát és a benne lévő port aztán 1450 Celsius-fokon hevítik, majd a kész mintát gyémántporral polírozzák.

A Rado modelleknél természetesen még ma is használják ezt a fajta speciális ötvözetet, de manapság már új anyagok is napvilágot látnak, amelyek további lehetőségeket kínálnak a cég tervezőinek. Az egyik ilyen újítás a zafírkristály, amelyet a legtöbb óragyár használ, azonban amíg a konkurencia - főleg az alacsonyabb árfekvésű modellek esetében - teljesen sík zafírüveget használ, addig a Rado termékeinél ez a formaterv szerves része, és mint ilyen, nagyon változatos lehet a kialakítása.

A zafírkristály alapanyaga az alumínium-oxid, amelyet 2050 Celsius-fokon kikristályosítanak. Ekkor egy kis tömb keletkezik, ami több mint 40 munkafolyamaton megy keresztül, míg a karórákhoz alkalmas üveggé nem válik. Az összes munkafolyamat teljesen pormentes szobákban, arra alkalmas laboratóriumokban zajlik.
Forrás: Órák Világa
Rado V10K

A keményfémeken és kristályokon túl sok más egyéb anyaggal is kísérleteztek a Rado mérnökei, aminek eredményeként kifejlesztettek egy - a keményfémnél is ellenállóbb - vegyületet. Az űrhajók kerámialapocskái - amelyek lehetővé teszik a Föld légkörébe való belépést - is ilyen anyagból készülnek. Ezt az anyagot a Rado High-tech kerámiának nevezte el. A kerámiapor alapanyaga a titánium-karbid vagy nagyon nagy finomságú cirkónium-oxid lehet. Ennek az anyagnak a felhasználásából is keletkezett egy sikeres időmérő, amelyet Rado Ceramica néven mutattak be még 1990-ben.

A Rado mérnökei azonban nem elégedtek meg a karcmentes megoldásokkal, ugyanis a fejükbe vették, hogy elkészítik a világ legkeményebb karóráját. A cél érdekében a földkerekség legkeményebb anyagát, a gyémántot vették alapul. Az eredmény lenyűgöző: a mérnököknek sikerült nano méretű gyémántkristályokat homogenizálni, amelyből egy végtelenül kemény réteget készíthettek.

Ezt a teljes egészében gyémántkristályokból készült réteget a Rado keményfém-komponenseibe helyezték, és végeredményül egy olyan anyagot kaptak, amelynek keménysége megegyezik a természetes gyémántéval. 2002-ben ebből a speciális fejlesztésű High-tech gyémántból készítették el a világ legkeményebb karóráját, a Rado V10K-t, amelyet azóta is szériában gyártanak.Forrás:
Órák Világa


Korábban:

Női szépségek

Jazzre járó karórák

Newton és az óraszerkezetek

Karórák a Forma1-ben

Szexuálisan túlfűtött kortárs órásmesterek

 

 

 

Szóljon hozzá!

 

Ajánljuk még:

Amikor elég a saját barátainkból is

Szóljon hozzá:

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Legfrissebb

Pharrell Williams

Pharrell Williams

Pharrell Williams lett az év divatikonja

Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa (CFDA).

Bunga-Bunga

Bunga-Bunga

Felszámolta fizetett háremét Berlusconi

Nyilvánosságra került az a levél, amelyet Silvio Berlusconi volt olasz kormányfő írt az általa rendezett "bunga-bunga partikon" résztvevő fiatal nőknek.

Taxidermia

Taxidermia

Hódít a taxidermia a kínai gazdagok között

Egyre növekszik a kitömött vadállatok iránti kereslet a kínai gazdagok körében

Pokerdoboz
Pókertippek

Pókertippek

Az élő játékban az egyik legegyértelműbb és legnehezebben leplezhető árulkodó jel a kézremegés. Ez többnyire erős kézre és nem blöffre utal. Pókertippek.

Top5