Csongrádi borünnep

Címkék:

Eszközök:Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Eszközök: Betuméret növelés Betuméret csökkentés Küldés e-mailben Nyomtatás

Megnyílt a tizennegyedik tavaszi borünnep Csongrádon, Szent Orbán, a szőlőtermesztők és kádárok védőszentjének napján.

A borünnephez kapcsolódó szakmai délelőttön előadások hangzottak el a Szent Orbánhoz kapcsolódó népszokásokról, a filatélia a szőlő- és bor-reklámozásban betöltött szerepéről, a szőlőtermelők pedig a borvidékre javasolt télálló fajtákkal ismerkedhettek meg. A szakmai előadások után bélyegkiállítás nyílt, ahol a Csongrádi Borvidéket népszerűsítő postabélyeg is megvásárolható.

A szőlőhegyen, a Szent Orbán-szobornál délután kezdődik a búcsú, majd este a csongrádi borok kóstolója. A Csongrád megyei borverseny - melyre több mint kilencven termelő nevezett - eredményhirdetését este fél hétkor rendezik a Magyar Király díszteremben, a díjátadást állófogadás és borbál követi.

A Csongrádi Borvidék méltán nevezhető történelminek, hiszen a helyi szőlő és bortermelésre vonatkozó első írásos adatok 1075-ből, I. Géza király idejéből származnak. A régió az évszázadok során komoly hírnevet szerzett, de a rendszerváltást követően presztízse visszacsúszott. Mint Gulyás Ferenc hegyközségi elnök elmondta, a helyzet szerencsére az elmúlt években némileg javult, ma már számos bor minősége megközelíti a soproni és a Balaton környéki nedűk szintjét, s a vörösborok közül jelentős mennyiség a külpiacokon talál vevőre.

A borvidéken két és félezer család foglalkozik szőlőtermeléssel, hat nagyobb és közel ötven kisebb borászat működik. A termelők nehezen tudnak megélni, mivel a fehérborok literjét 40-50 forint közötti áron vásárolják fel, ami 20-30 forintos szőlőárat jelent, ez az önköltség kétharmadát fedezi csupán - közölte a hegyközségi elnök. Véleménye szerint a megoldást, és a korábbi piaci pozíciók visszaszerzését csak a minőség javításával és jó borok készítésével lehet elérni.

Forrás: MTI

Deluxe Magazin

Korábban:

Pünkösdi borfesztiválok

Borvásár Londonban

A lengyelek a borainkat is szeretik

A tizenegyedik borfesztivál Szegeden

Tokaji borok fesztiválja

 

 

 

Szóljon hozzá!

 

Ajánljuk még:

Amikor elég a saját barátainkból is

Szóljon hozzá:

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Legfrissebb

Pharrell Williams

Pharrell Williams

Pharrell Williams lett az év divatikonja

Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa (CFDA).

Bunga-Bunga

Bunga-Bunga

Felszámolta fizetett háremét Berlusconi

Nyilvánosságra került az a levél, amelyet Silvio Berlusconi volt olasz kormányfő írt az általa rendezett "bunga-bunga partikon" résztvevő fiatal nőknek.

Taxidermia

Taxidermia

Hódít a taxidermia a kínai gazdagok között

Egyre növekszik a kitömött vadállatok iránti kereslet a kínai gazdagok körében

Pokerdoboz
Pókertippek

Pókertippek

Az élő játékban az egyik legegyértelműbb és legnehezebben leplezhető árulkodó jel a kézremegés. Ez többnyire erős kézre és nem blöffre utal. Pókertippek.

Top5