A 21. század legdrágább építészeti vállalkozásai

Címkék:

Eszközök:Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Eszközök: Betuméret növelés Betuméret csökkentés Küldés e-mailben Nyomtatás

Az építészek és mérnökök munkája is művészet a maga nemében. A tervezők minduntalan feszegetik saját határaikat, megkísérlik a lehetetlent: dacolnak a fizika törvényeivel. Ez a folyamat századunkban is több lenyűgöző alkotás születését eredményezte.

Az építészek tevékenysége egyfajta erődemonstráció, egy-egy nemzet hatalmasságának deklarálása a többi felett, mindamellett, hogy műveik többsége fontos szerepet tölt be a közlekedésben, természeti erők szabályozásában vagy a tudományos kutatásokban. Ezeknek a monumentális épületeknek többsége azonban egy sokkal ősibb verseny bizonyítékai, aminek az egyiptomi piramisok éppúgy résztvevői, mint az Eiffel-torony vagy az Empire State Building, és amelynek célja a mennyei birodalmak meghódítása. A vetélkedés a végtelenbe nyúlik, a 21. század már elkészült csodáit az egyelőre még csak tervrajzon létező utódok sorra letaszítják a trónról.

A dél-franciaországi Tarn folyón átívelő Millau-viadukt hét hatalmas pillérrel emelkedik egy szurdok fölé, 342 méteres magasságával meghaladja a franciák nemzeti jelképévé vált Eiffel-torony méreteit is. A két és fél kilométer hosszú építmény az Észak-Európát a Fekete-tengerrel összekötő A75-ös sztráda része, elkészüléséhez három és fél évre, kétmilliárd tonna betonra és fémre, valamint 523 millió dollárra volt szükség.


A 2004. decemberében ünnepélyesen átadott viadukt annak a Sir Norman Fosternek a munkája, akinek tervei alapján jelenleg egy másik méregdrága projekt, a 2008-as pekingi olimpiára épülő új repülőtér készül. A viaduktra kivitelezői 120 év garanciát vállaltak.

 

 

 

Szóljon hozzá!

 

Ajánljuk még:

Amikor elég a saját barátainkból is

Szóljon hozzá:

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Legfrissebb

Pharrell Williams

Pharrell Williams

Pharrell Williams lett az év divatikonja

Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa (CFDA).

Bunga-Bunga

Bunga-Bunga

Felszámolta fizetett háremét Berlusconi

Nyilvánosságra került az a levél, amelyet Silvio Berlusconi volt olasz kormányfő írt az általa rendezett "bunga-bunga partikon" résztvevő fiatal nőknek.

Taxidermia

Taxidermia

Hódít a taxidermia a kínai gazdagok között

Egyre növekszik a kitömött vadállatok iránti kereslet a kínai gazdagok körében

Pokerdoboz
Pókertippek

Pókertippek

Az élő játékban az egyik legegyértelműbb és legnehezebben leplezhető árulkodó jel a kézremegés. Ez többnyire erős kézre és nem blöffre utal. Pókertippek.

Top5