Tequila iskola

Címkék:

Eszközök:Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Tauz Nóra

Eszközök: Betuméret növelés Betuméret csökkentés Küldés e-mailben Nyomtatás

A tequila kék agavéból készített párlat, más néven Agavé Tequilana Weber Azul. Nevét levelének jellegzetes színéről kapta.

Ez az agavéfajta kizárólag 1500 méter tengerszint feletti magasságban terem, évi 20 fokos folyamatos átlaghőmérsékletet igényel, így Jalisco államot kivéve nagyon kevés helyen marad meg. Az agavé növénytani osztályzása máig nem teljesen egyértelmű, sokak szerint kaktusz, mások szerint liliomféle. Az agávé 6-8 évente virágzik, addig a növény gyűjti a táplálékot a virágzáshoz.

A Tequila domb egy kialudt vulkán Jaliscóban, ennek lejtőin terem a kék agavé. Tequila-völgyben, amerre a szem ellát, rendezett ültetvényeken nőnek a növények. Az agavé, melynek neve annyit jelent latinul, csodálatos, körülbelül tíz éves korára érik be, és ekkor látnak neki a pálinka készítésének.

A betakarítást a jimadornak nevezett földműves máig kézzel végzi, a tüskés leveleket machetével vagdossa le, majd egy ásóhoz hasonló szerszámmal a kaktusznektárt tartalmazó gumószerű szívet vagy óriástobozt leválasztja. Ez akár 5 liter levet is tartalmazhat, és átlagos tömege 30-50 kilogramm, de akár 150 kilósra is megnőhet.

Két fajtája van, a 100 százalék Kék Agavé (Cien por Ciento) amely kizárólag kék agavéból készül - ez a prémium kategória-, és a Mixto, amely minimum 51 százalék kék agavét és 49 százalék egyéb agavéfajtát tartalmaz.

A címkéken általában jelzik, hogy mely itallal van dolgunk. A tequila csak törvényben kijelölt területekről Mexikó Jalisco államából, továbbá Nayarit, és Tamaulipas államok egyes területeiről származhat.

Az agavét előbb gőzölik, majd erjesztik, végül többször lepárolják, és 38-55 százalékos alkoholtartalommal érlelés után, vagy érleletlenül palackozzák. Az érleletlen ital (Plata, Blanco, White vagy Silver) teljesen vízszínű. Szintén érleletlen, de színezékkel barnított, illetve ízesített a Jovan Abocado, más néven Gold Tequila. Valódi fahordós érleléssel kapják azonban aranysárga színüket és különleges aromájukat a Tequila Reposado-k, amelyeket palackozás előtt néhány hónapig pihentetnek. Ám az igazi öreg tequilákat, a Tequilas Anejo-kat akár évekig is hordóztatják.

 

 

1.  Tequila iskola
2.  Szigorú szabályok

 

Szóljon hozzá!

 

Ajánljuk még:

Amikor elég a saját barátainkból is

Szóljon hozzá:

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Legfrissebb

Pharrell Williams

Pharrell Williams

Pharrell Williams lett az év divatikonja

Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa (CFDA).

Bunga-Bunga

Bunga-Bunga

Felszámolta fizetett háremét Berlusconi

Nyilvánosságra került az a levél, amelyet Silvio Berlusconi volt olasz kormányfő írt az általa rendezett "bunga-bunga partikon" résztvevő fiatal nőknek.

Taxidermia

Taxidermia

Hódít a taxidermia a kínai gazdagok között

Egyre növekszik a kitömött vadállatok iránti kereslet a kínai gazdagok körében

Pokerdoboz
Pókertippek

Pókertippek

Az élő játékban az egyik legegyértelműbb és legnehezebben leplezhető árulkodó jel a kézremegés. Ez többnyire erős kézre és nem blöffre utal. Pókertippek.

Top5