Juhfark, a nászéjszakák bora

Címkék:

Eszközök:Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Csáki-Tiszavölgyi Krisztina

Eszközök: Betuméret növelés Betuméret csökkentés Küldés e-mailben Nyomtatás

Magyarország egyik legősibb szőlőfajtája több száz éve állja az idő próbáját. A tömegtermelés évtizedeiben kissé megkopott hírének rehabilitálásán több borász is dolgozik mostanság. Legfontosabb termőhelyén, Somlón új ültetvényeket találunk.

Hazánk több részén, a Mecsekalján, az Etyek-Buda körzetben és a Balaton környékén is megtalálható a juhfark, azonban a fajta jellegzetes férfias tulajdonságait legjobban a Somlói borvidék ásványokban gazdag talaján érvényesülnek. Nem véletlen tehát, hogy országunkban itt található legnagyobb területen ez a szőlő.

Furcsa nevét a fürtök hosszú, hengeres, csúcsosan végződő formája ihlette. Karakteres, száraz bora szalmasárga színű, illata elég jellegzetes, leginkább csonthéjas gyümölcsökre, dióra, mogyoróra, mandulára emlékeztet.

Ízvilágát nagyban meghatározzák a borvidék talajának erősen minerális jegyei. Fanyar, férfias nedű, mely igazán igényli a hosszú, fahordóban történő érlelést. Ha kellő időt hagynak neki, (kb. négy év) határozott savai veszítenek kezdeti érdességükből, rendkívül harmonikussá válnak, elegáns, testes bor lesz belőle. A nagyságához méltó szervizt igényel, ásványossága miatt fogyasztása a szokásosnál magasabb hőmérsékleten ajánlott, illatai pedig akkor bontakoznak ki leginkább, ha a palack felbontása után szellőztetjük egy keveset. Halételek kitűnő kísérője lehet.

A régi időkben, mint az összes somlói fajta, a juhfark is messze földön híres volt gyógyító hatásáról. Főurak, királyok fogyasztották, hiszen nem csak íze volt csodálatos, de a feljegyzések szerint gyógyírt is jelentett vérszegénységre, vesebajokra és emésztési bántalmakra egyaránt.

És hogy honnan a titokzatos "nászéjszakák bora" elnevezés? A hiedelem szerint, ha a házaspár a szerelmi együttlét előtt juhfarkot kortyolgat, fiú utódban reménykedhet. Ezt a Habsburg-ház tagjai olyan komolyan vették, hogy hosszú időn keresztül előírás volt számukra e fajta fogyasztása. Azt nem tudni, hogy mennyire bízhatunk ebben a "módszerben", de annyi bizonyos, hogy több évszázados statisztika szerint, az országos átlagnál 25 százalékkal több fiúgyermek születik, a Somló-hegy környékén.

A borvidéken nem jellemző a tömegturizmus, szerencsére nem a busz az ide látogatók fő közlekedési eszköze. A rendkívül felaprózott, közel 3000 kisbirtokos tulajdonában levő bazalthegy családi pincészeteit szinte lehetetlen a teljesség igényével bemutatni. Igazán különleges, sehol máshol nem tapasztalható élményekkel gazdagodhat a látogató, ha Györgykovács Imre mindig tökéletesen harmonikus borait kóstolja. Fekete Béla juhfark-ja igazán markáns, határozott somlai. Inhauser István, aki a fajta újbóli elismertetésében múlhatatlan érdemeket szerzett, szintén jellegzetes, de barátságosabb juhfrarkot termel. Folyamatosan nő a jó minőségben palackozó pincészetek száma, Oszvald Lajos és Molnár Levente borát is érdemes megkóstolni, ahogy figyelmet érdemel a közel húsz hektáros, gyorsan feltörő presztízsborászat, a Kreinbacher birtok is.

Korábban:

12 soproni pincészet mutatkozik be

Egy másik szerelem: Vinitaly Veronában

Egy pohár bikavér az év bortermelőjével

Magyar borokat rendel a bécsi InterContinental

Bortárlat Gyöngyösön

 

 

 

Szóljon hozzá!

 

Ajánljuk még:

Amikor elég a saját barátainkból is

Szóljon hozzá:

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Legfrissebb

Pharrell Williams

Pharrell Williams

Pharrell Williams lett az év divatikonja

Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa (CFDA).

Bunga-Bunga

Bunga-Bunga

Felszámolta fizetett háremét Berlusconi

Nyilvánosságra került az a levél, amelyet Silvio Berlusconi volt olasz kormányfő írt az általa rendezett "bunga-bunga partikon" résztvevő fiatal nőknek.

Taxidermia

Taxidermia

Hódít a taxidermia a kínai gazdagok között

Egyre növekszik a kitömött vadállatok iránti kereslet a kínai gazdagok körében

Pokerdoboz
Pókertippek

Pókertippek

Az élő játékban az egyik legegyértelműbb és legnehezebben leplezhető árulkodó jel a kézremegés. Ez többnyire erős kézre és nem blöffre utal. Pókertippek.

Top5