Cinque Terre: Itália legszebb vidéke

Címkék:

Eszközök:Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Eszközök: Betuméret növelés Betuméret csökkentés Küldés e-mailben Nyomtatás

Olaszország híres mérhetetlenül gazdag történelmi és kulturális műemlékeiről, valamint csodálatos természeti kincseiről, mégis, ha e lenyűgöző ország legszebb vidékét próbáljuk megtalálni, az egyedülálló természetvédelmi területre, a Cinque Terre nemzeti parkba kell eljutnunk, amely része a Világörökségnek is.

A Ligur-tenger partján, La Speziától északra elterülő közel húsz kilométeres partszakaszt nevezik Cinque Terrének (Öt Föld), amelyet öt - a külvilágtól szinte teljesen elzárt - kis falu alkot. A nemzeti park sajátosságai miatt autóval nagyon nehéz megközelíteni a falvakat, ennek és a lenyűgöző tájnak köszönhetően egészen különleges élményt biztosít ezen települések meglátogatása.

Forrás: deluxe.hu
Elképesztő látványt nyújt a vidék
A Cinque Terre karakterisztikájából adódóan leginkább gyalogtúrákra alkalmas, amelyeket olyan utakon tehet meg az ide látogató, amelyet évezredek óta használ az ember. Rengeteg túraútvonalat találhatunk, közte egy egykori római hadi utat, illetve a falvakat összekötő és a tenger közvetlen közelében futó, a turisták körében legnépszerűbb túravonalat. A két legdélibb falvat, Riomaggiorét és Manarolát összekötő rövid szakasz a Szerelem Útja (Via dell' Amore), amely talán a leglátogatottabb, de a legszebb és legélvezetesebb túrákat azokon a helyeken tehetjük, ahol az emberi kéz éppen csak megtisztította a földutat a rajta található növényzettől és úgy érezhetjük, mintha évszázadokkal ezelőtt megállt volna az idő az olajfák és szőlőültetvények árnyékában.

A sziklás tengerpart fölé hegyek magasodnak és az utakat ezeken találhatjuk, így azok meglehetősen nehezek, rengeteg emelkedővel illetve dimbes-dombos résszel tarkítottak, ugyanakkor rendkívül szűkek és nagyon kevés helyen van korlát, ami miatt nagyon veszélyes is egyben a túrázás. Ha gyalog vágunk neki valamelyik útnak rendkívül óvatosak legyünk, lehetőleg ne a legnagyobb melegben vagy sötétedéskor tegyük! A falvakat vasútvonal is összeköti, de a vonat szinte végig alagutakon keresztül megy, így a tájból semmit nem lehet érzékelni.

Monterosso a legnagyobb az öt település közül, egyedül itt található kiépített strand és az éjszakai élet is ebben a faluban számottevő csupán, de éppen ezek miatt itt némileg csorbát szenved a Cinque Terre lényege, amelyet leginkább Vernazzában foghatunk meg. Ez a falu talán a legszebb mind közül, a tájra jellemző építésű házak formálják arculatát és a hangulata magával ragadó. Találhatunk itt egy fellegvárat is, ahonnan fantasztikus kilátás nyílik mind a tengerre, mind hegyekre.

Vernazza egy része a tengerbe nyúló sziklára épült
Olaszországi nyaralások (x)

Corniglia, a középső falu, kínálja talán a legkevesebb látnivalót, ugyanakkor előnye, hogy a kevés étterme miatt itt a turisták sem tolongnak olyan nagy számban. Az 1334-ben épített Szent Péter templom pedig a ligúriai part egyik legjelesebb gótikus műemléke. Ha a táj mellett a műemlékekre is kíváncsiak vagyunk, Manarolában is találhatunk egy középkori templomot, amelynek gyönyörű rózsaablakai jelentik különlegességét. Riomaggiorében Keresztelő Szent János templomát érdemes meglátogatni, amelynek eredete szintén a 14. századig nyúlik vissza. Mindegyik település éttermeiben megtalálhatjuk a helyi gasztronómiai specialitásokat, amelyek természetesen elsősorban a tenger gyümölcseiből állnak. Ha valaki felkeresi ezt a gyönyörű vidéket és gasztronómiai élményekre vágyik, semmiképp se hagyja ki a környék borait, amelyek szintén messze földön híresek.

Korábban:

Positano és Capri

Toszkán romantika

 

 

 

Szóljon hozzá!

 

Ajánljuk még:

Amikor elég a saját barátainkból is

Szóljon hozzá:

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Legfrissebb

Pharrell Williams

Pharrell Williams

Pharrell Williams lett az év divatikonja

Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa (CFDA).

Bunga-Bunga

Bunga-Bunga

Felszámolta fizetett háremét Berlusconi

Nyilvánosságra került az a levél, amelyet Silvio Berlusconi volt olasz kormányfő írt az általa rendezett "bunga-bunga partikon" résztvevő fiatal nőknek.

Taxidermia

Taxidermia

Hódít a taxidermia a kínai gazdagok között

Egyre növekszik a kitömött vadállatok iránti kereslet a kínai gazdagok körében

Pokerdoboz
Pókertippek

Pókertippek

Az élő játékban az egyik legegyértelműbb és legnehezebben leplezhető árulkodó jel a kézremegés. Ez többnyire erős kézre és nem blöffre utal. Pókertippek.

Top5