Nepál, az időtlen királyság

Címkék:

Eszközök:Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Eszközök: Betuméret növelés Betuméret csökkentés Küldés e-mailben Nyomtatás

A hosszú ideig külvilágtól elzárt Nepál 1951-ben megnyitotta határait a külföldiek előtt, majd 15 évvel később az ópiummámort kereső hippik paradicsomává vált. Azóta változtak az idők, és a világ tetején fekvő királyság ma már a tiszta levegőt kereső zarándokok kedvelt úti célja. Nepál kicsiny királysága a hippisereget nem, a sokunk számára oly vonzó – és elérhetetlennek tűnő - egyszerű életet annál inkább megőrizte még fővárosa, Katmandu falai között is.Tekintse meg galériánkat

A dél-himalájai ország történelme 2500 évvel ezelőtt kezdődött a mongol vándortözsek letelepedésével. Az évezredek során a királyság életét brit gyarmatosítók, indiai embargó és kommunisták tették vészterhessé. Az ötvenes években Tribhuvan király kormányalakításával az ország a biztos demokratizálódás útjára lépett. A 23 millió lakosú országban a különböző etnikumok nem csak egymással, de a természettel is páratlan harmóniában élnek.  Nepál szegény, de kulturális és természeti kincsekben annál gazdagabb ország, a tájat változatos állat- és növényvilág népesíti be.

Katmandu

Azok a turisták, akik a friss levegő reményében érkeznek Katmanduba, első felütésre nagyot fognak csalódni. Az olykor a világ tetejeként is emlegetett főváros légtere hasonlóan szennyezett, mint nyugaton. Ugyan az autós forgalom lényegesen kevesebb, az elavult járművek és a korszerűtlen fűtés azonban így is épp eleget ártanak a helynek. Mindezek ellenére a város megtartotta természetes vonzerejét.

Az európai szemnek elsőre talán furcsa, ám annál harmonikusabb épületalakzatok, a szűk kis utcák a kiugró balkonokkal, azok fából faragott és színes mellvédjei, a különböző vallások szentélyeivel telezsúfolt terecskék vagy a piacon összeverődött emberek türelmes tömege és az út mentén lomhán legelésző tehenek mind-mind csak erősítik a hely hangulatát. Katmandu utcáit érezhetően belengi valami időtlenség, az ember azzal a bizonyossággal járja a várost, hogy ezt a helyet sosem fogja kikezdeni a modernizáció. Akkor is, ha ez nem igaz. Mert - a külföldi turisták kegyeit keresve - a település északi Thamel negyedében szállodák és éttermek sora várja a növekvő turistaforgalmat.
 
A város idegközpontjaként működő Durbar Square-en található az ősi királyi palota, valamint a világ egyik legrégebbi faépületeként számontartott Kasthamandap, ami jellegzetes háromszintű tetőzetével régen a Tibet felé tartók pihenőhelyeként szolgált.

Durbar Square, Katmandu

Patan és Baktapur a Katmandu-völgy további két olyan települése, ahol a helyi vallási élet remekbe szabott épületeit csodálhatja meg az ember: valóságos múzeum a szabad ég alatt. A fafaragásokkal és szobrokkal teleszőtt szentélyek minden díszítésükkel nyugalmat ébresztenek a látogatóban, ami a hely egész atmoszféráját átitatja. Baktapur, a királyság egykori fővárosa ma a nyugalom szigete, amely megőrizte századokkal ezelőtti arcát.

Természet

A Terai városában fekvő Csitvan Nemzeti Park ugyancsak ajánlott látnivaló. A korábban a nepáli és brit arisztokrácia kedvelt vadászhelyeként üzemelő terület ma több mint 400 orrszarvúnak, 80 tigrisnek, 50 más emlős- és mintegy 400 madárfajnak ad otthont. A park bejárható dzsippel, kenuval vagy akár gyalogosan, persze szigorúan csak idegenvezető kiséretében.

Körutazás Nepálban(X)

A több mint 8000 méter magas Annapurna-csúcs lábainál fekvő Pokhara városát a hetvenes évek késő-hippijei fedezték fel. Az eredetileg csak néhány napra érkező fiatalok a hely szépségétől lenyűgözve végül hónapokat töltöttek itt. A gyönyörű természeti adottságokkal rendelkező település egyik oldalán kristálytiszta tóval, másik oldalán a havasokkal manapság sok neves, a Himalájába vezető trekking kiindulópontja, vagy épp egy, a hegyekbe tett egynapos kiruccanás pihentető végállomása.

Solu Khumbu, az Annapurnas után a leglátogatottabb vidék a hegymászók körében. A hely a nehéz megközelíthetőség ellenére egyre nagyobb számban vonzza a magasság szerelmeseit, kiknek szeme előtt a világ teteje lebeg. Ezt azonban innen még nem láthatják meg, ahhoz előbb el kell jutniuk az 5340 méter magasságban fekvő bázisig. Innen még további utat kell megtenni a csúcs megpillantásáig, túl Namche Bazaar-on, át a serpák földjén el akár a Tengpoch kolostorig, amit többnyire csak porfi hegymászók és a helybéliek tudnak megközelíteni.

 

 

1.  Nepál, az időtlen királyság
2.  Hitélet

 

Szóljon hozzá!

 

Ajánljuk még:

Amikor elég a saját barátainkból is

Szóljon hozzá:

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Legfrissebb

Pharrell Williams

Pharrell Williams

Pharrell Williams lett az év divatikonja

Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa (CFDA).

Bunga-Bunga

Bunga-Bunga

Felszámolta fizetett háremét Berlusconi

Nyilvánosságra került az a levél, amelyet Silvio Berlusconi volt olasz kormányfő írt az általa rendezett "bunga-bunga partikon" résztvevő fiatal nőknek.

Taxidermia

Taxidermia

Hódít a taxidermia a kínai gazdagok között

Egyre növekszik a kitömött vadállatok iránti kereslet a kínai gazdagok körében

Pokerdoboz
Pókertippek

Pókertippek

Az élő játékban az egyik legegyértelműbb és legnehezebben leplezhető árulkodó jel a kézremegés. Ez többnyire erős kézre és nem blöffre utal. Pókertippek.

Top5