Sopron, a kékfrankos fővárosa

Címkék:

Eszközök:Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

D.N.E.

Eszközök: Betuméret növelés Betuméret csökkentés Küldés e-mailben Nyomtatás

A soproni borvidék vezető pincészetei április elsején sajtótájékoztatón mutatkoztak be a Magyar Borok Házában, ahol ebben a hónapban a nyitott borvidék program keretében a pincészetekkel a nagyközönség is megismerkedhet.

A borvidék különlegessége a természeti adottságaiban rejlik. A Kisalföld és az Alpok találkozásánál fekvő dombokon a Fertő-tó fényvisszaverő hatásának köszönhetően jóval több napfény éri a szőlőket, mint máshol, ráadásul biztosítja a hőszabályozást és a megfelelő páratartalmat a szőlők megfelelő beéréséhez. A tó és környéke 2001 óta a világörökség részét képezi. Számos mikroklíma is kialakult a tájon, egyes dűlőkben akár 5-8 méterenként változhatnak az éghajlati viszonyok a sztyeppeitől a szub-mediterránon keresztül a szub-alpiig. Szintén változatosak a adottságok, a Fertő-tó környéki nehéz, ásványos, erősen köves domboldalak mellett találunk itt meszes, csillámpalás, agyagos és barna erdőtalajt is.

Már a kelták is termeltek szőlőt a Fertő-tó környékén, majd mivel a borostyánút a vidéken keresztül vezetett, a római légiók békeidőben szőlőültetvényeket telepítettek. Sopron városa számára mindig is a bor jelentette azt a gazdasági alapot, melyre támaszkodva meg tudta őrizni függetlenségét. A város különlegessége, hogy a gazdák pincéiket nem a szőlőhegybe, hanem a saját házaik alá építették. A régió kiváló kereskedelmi kapcsolatokat épített ki Nyugat-európával, mindig számottevő volt a borexport, de a hazai borvidékektől való viszonylag nagy távolsága miatt máig izolált területnek számít.

A legfontosabb dűlők az Újhegy, a Frettner és a Spern Steiner, melyeknek déli fekvéseiben különleges minőségű szőlő terem.

A kékfrankos a filoxéravész után lett domináns. Sopronban korábban túlnyomórészt fehér szőlőfajták domináltak, 1884-ben a borvidék termelésének mindössze három százalékát tette ki a vörösbor. Akkoriban a furmint volt a fő fajta, mellette az ezerjó, a muscat lunel, az olaszrizling és a semillon fajták voltak jelentősek.


A kékszőlőfajták közül a kékfrankos, a ruszti borvidéken ma is kedvelt szentlőrinc, a merlot és a cabernet fajtákat termelték. Mára megfordult a helyzet a vörösborszőlők aránya a kilencven százalékhoz közelít, és a kékfrankos termelése olyannyira kiemelkedő, hogy 2003-ban Sopron levédette a "kékfrankos fővárosa" elnevezést, valóban itt terem Magyarországon a legnagyobb mennyiségben ez a szőlő. Jelentős ültetvények vannak pinot noir, Zweigelt, cabernet sauvignon és merlot fajtákból is. A fehérborfajták közül mára a zöld veltelini, a chardonnay, a Tramini és a zenit termesztése számottevő.

 

 

1.  Sopron, a kékfrankos fővárosa
2.  2

 

Szóljon hozzá!

 

Ajánljuk még:

Amikor elég a saját barátainkból is

Szóljon hozzá:

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Legfrissebb

Pharrell Williams

Pharrell Williams

Pharrell Williams lett az év divatikonja

Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa (CFDA).

Bunga-Bunga

Bunga-Bunga

Felszámolta fizetett háremét Berlusconi

Nyilvánosságra került az a levél, amelyet Silvio Berlusconi volt olasz kormányfő írt az általa rendezett "bunga-bunga partikon" résztvevő fiatal nőknek.

Taxidermia

Taxidermia

Hódít a taxidermia a kínai gazdagok között

Egyre növekszik a kitömött vadállatok iránti kereslet a kínai gazdagok körében

Pokerdoboz
Pókertippek

Pókertippek

Az élő játékban az egyik legegyértelműbb és legnehezebben leplezhető árulkodó jel a kézremegés. Ez többnyire erős kézre és nem blöffre utal. Pókertippek.

Top5