Gyémántok az örökkévalóságnak

Címkék:

Eszközök:Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Eszközök: Betuméret növelés Betuméret csökkentés Küldés e-mailben Nyomtatás

Adamas, vagyis legyőzhetetlen - ez a görög neve ennek a csodálatos anyagnak, amely uralkodókat tett tönkre, és egyszerű embereket tett királlyá. Mindenki a megszerzéséért tette kockára a vagyonát, életét. Egyeseknek sikerült, mások végleg elbuktak. A gyémántot körbevevő históriák nagyon izgalmas, és tanulságos történetek, amelyekből nemcsak az akkori emberek gondolkodását ismerhetjük meg, hanem azokat az anekdotákat is, amelyek az előbb leírt sztereotípiákat juttatják a mai ember eszébe.

Forrás: Órák Világa
Az egész akkor kezdődött, mikor 1867-ben egy dél-afrikai, Jacobs nevű farmer fia szép, csillogó követ talált mész- és vaskőtörmelékek között. A követ hazavitte, és jó testvérhez méltón a kishúgának adta játszani. A család barátja volt az, aki éles szemmel felfigyelt a kőre, és nem utasította vissza, mikor a fiú apja nekiajándékozta azt, mert látta, hogy tetszik neki. A követ a szerencsés ember Fokvárosba vitte, ahol megállapították, hogy egy 21,25 karát súlyú gyémántról van szó. Ez indította útjára azt az üzletet, ami az ékszerszakma legnagyobb haszonnal, azonban a legnagyobb kockázattal is járó vállfaja. Így 1870 után valósággal özönlöttek a szerencsevadászok és a profitot remélő cégek erre a területre. A későbbiekben sokan és sokféleképpen próbálkoztak a pici, apró gyémántok összeolvasztásával, azonban ez nem vezetett eredményre.

A gyémánt a levegőn 850 fokon indul égésnek, azonban a hőforrás eltávolítása után az égés abbamarad. A levegő nélküli térben viszont a kő fehér izzásig hevíthető anélkül, hogy változáson menne keresztül. Optikai tulajdonságain túl a keménység az, ami még egyedivé teszi a gyémántot, hiszen az összes ásványnál lényegesen keményebb. Az 1800-as években egy bécsi egyetemi tanár, Mohs állított össze egy - ma is használatos, és etalonnak tekinthető - skálát az ásványok keménységéről. Ezen a 10 egységes skálán a gyémánt van az első helyen (10), és az utána következő korund (9) is már 140-szer puhább a gyémántnál.

Elég paradox helyzet elé állítja azonban a csiszolókat és a foglalókat ez a csodálatos kő, hiszen dacára annak, hogy messze a legkeményebb ásvány, igen rideg. Csiszolt kőnél a legkényesebb a helyzet, hiszen a hasadási irányokat nem lehet látni, és ha nagyobb erőhatás éri a követ, akkor akár ketté is törhet. A ridegsége miatt is nagyon oda kell figyelni a gyémántkővel végzett munkára, hiszen a csiszolt kő élei kicsorbulhatnak.

A gyémántot elsődlegesen a föld alatt 300-600 méterre található anyakőzetben, a kimberlitben (Kimberly bányáról az elnevezés) bányásszák, a másodlagos lelőhelyek kiaknázása már nem nagyon folyik. A gyémántot bányászott állapotában nem biztos, hogy azonnal megszeretnénk, hiszen a nyersgyémántot ásványi só fedi. Ez egy átlátszatlan réteg, amit a megmunkálás során kémiai reakciókkal eltávolítanak.

Napjainkban az ékszergyémántok igen komoly minőségre vonatkozó vizsgálatokon mennek keresztül, hiszen komoly hibákat véthet a gyakorlott szakember is, és ezek a hibák súlyos pénzösszegekbe kerülhetnek a tévedőnek. Egy kifejezést kell szem előtt tartanunk, ha az ékszergyémántok minőségét szeretnénk tanulmányozni, ez a 4C. A 4C a gyémánt négy legfontosabb ismérvét jelöli, ezek a cut (csiszolás), carat (karát), clarity (tisztaság) és colour (szín).

Forrás: Órák Világa
A történelem folyamán számos olyan gyémánt került napvilágra, amely színe, formája, vagy súlya miatt legendássá vált. Ilyen egyedi és különleges kő például a XVI. században - a Golconda-vidéken - talált gyémánt. Az eredetileg 95 karát súlyú gyémánt csiszolás után 88,7 karát lett és Sah néven vonult be a történelembe. A kő igazi érdekességét az adja, hogy három egymást követő uralkodó nevét vésték bele, egy-egy évszámmal. A perzsa hódítás során került Indiából Perzsiába, majd 1829-ben a sah fia - egy futár meggyilkolásáért engesztelésül - a cárnak adta ajándékba. A Sah gyémánt jelenleg is a moszkvai kincstárban található.

 

 

1.  Gyémántok az örökkévalóságnak
2.  Híres gyémántok

 

Szóljon hozzá!

 

Ajánljuk még:

Amikor elég a saját barátainkból is

Szóljon hozzá:

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Legfrissebb

Pharrell Williams

Pharrell Williams

Pharrell Williams lett az év divatikonja

Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa (CFDA).

Bunga-Bunga

Bunga-Bunga

Felszámolta fizetett háremét Berlusconi

Nyilvánosságra került az a levél, amelyet Silvio Berlusconi volt olasz kormányfő írt az általa rendezett "bunga-bunga partikon" résztvevő fiatal nőknek.

Taxidermia

Taxidermia

Hódít a taxidermia a kínai gazdagok között

Egyre növekszik a kitömött vadállatok iránti kereslet a kínai gazdagok körében

Pokerdoboz
Pókertippek

Pókertippek

Az élő játékban az egyik legegyértelműbb és legnehezebben leplezhető árulkodó jel a kézremegés. Ez többnyire erős kézre és nem blöffre utal. Pókertippek.

Top5