Észak-olasz romantika

Címkék:

Eszközök:Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Eszközök: Betuméret növelés Betuméret csökkentés Küldés e-mailben Nyomtatás

Toszkána manapság méltán az egyik legfelkapottabb úti cél. Ha ezen a vidéken járunk, érdemes a „legnagyobbtól a legkisebb” felé haladni, azaz Firenzében kezdeni, és egy kis faluban, mondjuk Cortonában befejezni utunkat – ott, ahol Frances Mayes regénye, a Napsütötte Toszkána is játszódik.

Firenze, az észak-olasz tartományi főváros olyan történelmi-irodalmi hírességek szülőhelye, mint Niccolo Macchiavelli vagy Dante Alighieri. A látnivalók - hogy csak a leghíresebbeket említsük - a Santa Croce (Szent Kereszt templom) , Firenze legrégebbi hídja, a Ponte Vecchio (Öreg híd), amely az Arno folyó két partját köti össze, vagy a híres Uffizi képtár. Ha ez utóbbit látogatjuk, minél hamarabb vásároljunk belépőt, ugyanis hosszú sor áll a képtár előtt, legalább akkora, mint itthon a Monet tárlat megnyitásakor. De az 501 éves Dávid-szoborhoz garantáltan bármikor odaállhatunk, hogy megcsodáljuk Michelangelo gyönyörű alkotását. A szobor az öt évszázad alatt sokmindent átélt: 1527-ben például elveszítette bal karja alsó részét egy felkelés során.

Majdnem háromszáz évvel később, 1810-ben viasz védőréteggel vonták be a szobrot, majd amikor 1843-ban megpróbálták a viaszt savval eltávolítani, a szobor "bőre" is megsérült. Ezek után Dávidot saját biztonsága érdekében jelenlegi helyére szállították, a firenzei Galleria dell Accademiába. A szobor hányattatásai azonban ezzel nem értek véget: 1991-ben egy olasz festő nekitámadt egy kalapáccsal, megszabadítva őt egyik lábujjától, de ma már szerencsére teljes pompájában találkozhatunk a márványférfival.

Toszkána másik híres városa Itália egykori legjelentősebb tengeri hatalma, Pisa, amelynek legvonzóbb turisztikai látványossága a Ferde torony. Ahogy Patricia Highsmith írja a Tehetsges Mr. Ripley című könyvében, maga is meglepődött, mennyire ferde valójában a torony, ugyanis azt gondolta, hogy az elnevezés csak turisztikai fogás. Nos, a torony valóban ferde, de a székesegyház harangtornyának állapotát ma már óvni kell, hiszen a dőlésszög csak egy bizonyos mértékig képes ellenállni a gratvitációnak . A Csodák tere Olaszország egyik legszebb látványossága, itt található a román stílus három gyönyörű alkotása: a keresztelőkápolna, a székesegyház és a hozzá tartozó torony is.

 

 

1.  Észak-olasz romantika
2.  2

 

Szóljon hozzá!

 

Ajánljuk még:

Amikor elég a saját barátainkból is

Szóljon hozzá:

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Legfrissebb

Pharrell Williams

Pharrell Williams

Pharrell Williams lett az év divatikonja

Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa (CFDA).

Bunga-Bunga

Bunga-Bunga

Felszámolta fizetett háremét Berlusconi

Nyilvánosságra került az a levél, amelyet Silvio Berlusconi volt olasz kormányfő írt az általa rendezett "bunga-bunga partikon" résztvevő fiatal nőknek.

Taxidermia

Taxidermia

Hódít a taxidermia a kínai gazdagok között

Egyre növekszik a kitömött vadállatok iránti kereslet a kínai gazdagok körében

Pokerdoboz
Pókertippek

Pókertippek

Az élő játékban az egyik legegyértelműbb és legnehezebben leplezhető árulkodó jel a kézremegés. Ez többnyire erős kézre és nem blöffre utal. Pókertippek.

Top5