A Húsvét-sziget

Címkék:

Eszközök:Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

D.N.E.

Eszközök: Betuméret növelés Betuméret csökkentés Küldés e-mailben Nyomtatás

A szigeten a húsvét fontos ünnep, mert a lakosok nagy része keresztény. Szívesen látják az utazókat a különleges faragványokkal díszített katolikus templomban, ahol a gyönyörű énekekben egyedülállóan ötvöződnek a helyi sajátosságok a megszokott templomi hangulattal.

A világ legritkábban lakott szigetén csak egy város, Hanga Roa van, a mindössze 2500 szigetlakó többsége itt él. Az egyetlen, Cook kapitányról elnevezett kikötőt is itt találjuk.
A sziget 1722 húsvétján történt felfedezése óta rejtély, hogy honnan érkeztek az őslakosok időszámításunk előtt 400 körül e távoli helyre. Az európai felfedezők döbbenten tapasztalták, hogy az egymástól több ezer mérföldes távolságra lévő szigetek lakóinak hasonló a kultúrája és szokásai, sőt általában megértik egymás nyelvét is. Ez a meglepő tény arra utal, hogy komoly hajóépítési és navigációs ismeretekkel rendelkeztek az itt élő emberek.
A sziget legnagyobb rejtélye és egyben fő látványossága a partokon álló kőszobrok, melyeket az európai hajósok óriás őrszemnek véltek.
Senki sem tudja pontosan miért faragták őket, talán halottaiknak állítottak emléket, de az is lehet, hogy a falvak és földek spirituális őrei voltak.
Az egykoron virágzó kis sziget lakóinak kis híján a kihalását okozták a sziget közepén magasló Rano Ravaku vulkán anyagából készült kőfejek. A vulkán körül történelmi pillanatfelvételként mindenfelé különböző állapotban abbahagyott szobrokat láthat az utazó. Faragásuk azért szakadt félbe, mert a kőfejeket már szinte ipari mennyiségben gyártották, és hirtelen elfogyott a mozgatásukhoz szükséges faanyag. Az éhínség, az ezt követő évszázados belháborúk, majd a rabszolgakereskedők úgy megtizedelték a lakosságot, hogy a XIX. századra 100 főre csökkent a számuk.

 

 

1.  A Húsvét-sziget
2.  Utazás a szigetre

 

Szóljon hozzá!

 

Ajánljuk még:

Amikor elég a saját barátainkból is

Szóljon hozzá:

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Legfrissebb

Pharrell Williams

Pharrell Williams

Pharrell Williams lett az év divatikonja

Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa (CFDA).

Bunga-Bunga

Bunga-Bunga

Felszámolta fizetett háremét Berlusconi

Nyilvánosságra került az a levél, amelyet Silvio Berlusconi volt olasz kormányfő írt az általa rendezett "bunga-bunga partikon" résztvevő fiatal nőknek.

Taxidermia

Taxidermia

Hódít a taxidermia a kínai gazdagok között

Egyre növekszik a kitömött vadállatok iránti kereslet a kínai gazdagok körében

Pokerdoboz
Pókertippek

Pókertippek

Az élő játékban az egyik legegyértelműbb és legnehezebben leplezhető árulkodó jel a kézremegés. Ez többnyire erős kézre és nem blöffre utal. Pókertippek.

Top5