Zöld ünneplőben Írország

Címkék:

Eszközök:Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Eszközök: Betuméret növelés Betuméret csökkentés Küldés e-mailben Nyomtatás

Március 17., Szent Patrik napja elsősorban az írek ünnepe. Van, aki zöldre festett hajjal, körömmel, vagy teljes zöld öltözetben ünnepli e napot, míg a diszkrétebbek egy lóhere kitűzővel, és kezükben az elmaradhatatlan pint sörrel emlékeznek az Ige hirdetőjére.

Az egynaposnak induló ünnep mára egy hosszan elhúzódó, gyakran egész hétig tartó ünnepségsorozattá vált szerte a világon, de legfőként az írek lakta területeken. Ezért ne lepődjünk meg, ha utazásunk során netán New York, Philadelphia, Manchester, London vagy éppen Montreal utcáin botlunk vidáman kurjongató, legalább egy csokor zöld lóherét viselő társaságba.
Szent Patrik napjának olyannyira jelképévé vált a zöld szín, hogy a jeles ünnep alkalmából az idén a Chicago folyó is zöldellik.

Szent Patrik - akit mára az írek legnagyobbjai közt tartanak számon -, egyes források szerint nem is ír származású, hanem Észak-Franciaországban, mások szerint Walesben született. Ír kalózok rabolták el és hurcolták az akkor még igencsak pogány, zöld szigetre, a katolikus családból származó, de pogány pásztorfiút. A fiú fogva tartása idején hitében erősödött, egy látomás hatására megtért, majd 22 éves korában megszökött, s visszatért Angliába, ahol megkeresztelkedett. Szerzetesként tért vissza a pogány írek közé, akiket nem felejtett el, és elhozta számukra az Úr Igéjét.

A legenda szerint megérkezése után nem sokkal tüzet gyújtott Slane városka dombján, kihirdetve, hogy mostantól az Úr Igéje az uralkodó a szigeten. A helyi király azonban nem nézte jó szemmel Patrik ténykedését, s nem engedélyezte a tűzgyújtást. A druidák figyelmeztették az uralkodót, hogy Patrik hatalma túl fogja élni az ír királyokat, s ezek után a hatalmasság fejet hajtott a szerzetes előtt. Mivel az uralkodó értetlenkedve fogadta a szentháromságról adott magyarázatot, Patrik az előtte heverő lóherecsokorból tépett egyet, hogy így szemléltesse mondandóját. Ekkor vált az írek jelképévé a lóhere.

Noha Szent Patrik nem az első keresztény szerzetes volt, aki térítéssel próbálkozott a zöld szigeten, mégis ő gyakorolta a legnagyobb hatást a pogány írekre. A mondák neki tulajdonítják a kígyók kiűzését is. Szent Patrik 40 napos böjtjét töltötte a Croagh Patrick nevű hegyen, amely kígyók lakhelyéül szolgált. A gonosz megtestesítőit Patrik egyetlen szavával kergette a tengerbe, megtisztítva a kígyóktól a szigetet. Más vélekedések szerint Írország éghajlata sohasem kedvezett a kígyóknak, s a monda csak a druidák gyakori jelképére, a kígyó motívumra utal. Akárhogy is történt, Szent Patrik ma Írország védőszentje. Egy időben a legnépszerűbb férfinév is a Patrick (Padraig, Paddy) volt, s amellett, hogy ilyen néven whiskey-t is forgalmaznak, ez vált az írek csúfnevévé is külföldön.

Szent Patrik-napkor az ország vezetői meglátogatják a külföldi nagyobb ír kolóniákat, és az úgynevezett lóhere-ceremónia keretében egy lóherével teli edényt nyújtanak át az adott ország vezetőjének. Az idén 5 napos ünnepségsorozat Dublinban 3 kilomméter hosszú utcabállal, tűzijátékkal, koncertekkel, színházi előadásokkal és kiállításokkal várja az érdeklődőket.

 

 

 

Szóljon hozzá!

 

Ajánljuk még:

Amikor elég a saját barátainkból is

Szóljon hozzá:

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Legfrissebb

Pharrell Williams

Pharrell Williams

Pharrell Williams lett az év divatikonja

Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa (CFDA).

Bunga-Bunga

Bunga-Bunga

Felszámolta fizetett háremét Berlusconi

Nyilvánosságra került az a levél, amelyet Silvio Berlusconi volt olasz kormányfő írt az általa rendezett "bunga-bunga partikon" résztvevő fiatal nőknek.

Taxidermia

Taxidermia

Hódít a taxidermia a kínai gazdagok között

Egyre növekszik a kitömött vadállatok iránti kereslet a kínai gazdagok körében

Pokerdoboz
Pókertippek

Pókertippek

Az élő játékban az egyik legegyértelműbb és legnehezebben leplezhető árulkodó jel a kézremegés. Ez többnyire erős kézre és nem blöffre utal. Pókertippek.

Top5