Álom és valóság a Maldív-szigeteken

Címkék:

Eszközök:Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Eszközök: Betuméret növelés Betuméret csökkentés Küldés e-mailben Nyomtatás

A tavaly decemberi szökőár a Maldív-szigeteket sem kerülte el. Az egykori turistaparadicsom újjáéledése azonban nem sokat váratott magára, a szigeteken található 87 üdülőhely közül 73 már látogatható, A lakosok minden reménye a túristákban van, mivel egyetlen bevételi forrásuk az idegenforgalom.

A Maldív-szigetekhez tartozó Hoora lakosai szélsebesen helyreállították üzleteiket: a "Beach shop" vagy "Coral" cégtáblájú boltokban batik kendők, játékok és más emléktárgyak sorakoznak a polcokon, de a legtöbb üzlet ajtaja zárva, egyelőre kevés a turista. Jól láthatók azonban már az újjászületés jelei, és a szigetlakók remélik, hogy rövidesen újból turistaparadicsomként emlegetik majd őket, mert csak ez jelenti a gazdasági túlélést a számukra.

Manuela Filsmoser vegyes érzelmekkel szállt fel a repülőgépre, amelyen férjével, Hermannal a megkésett nászútra érkezett a Maldív-szigetekre. Az osztrák házaspár karácsonykor a televízió képernyőjén látta a szökőár okozta pusztítást, amely súlyosan érintette a szigeteket is. Arra számítottak, hogy érkezéskor nyomorúsággal és a pusztulás nyomaival kell majd szembe nézniük. "Ha azonban az ember nem tudja, hogy itt a közelmúltban cunami pusztított, akkor észre sem veszi a nyomokat." - állítja a 40 éves férj. Egy évvel idősebb felesége szerint pedig egyáltalán nem bánták meg, hogy oda utaztak. "Az egész olyan, mint egy álom, amiből egyetlen percet sem szalasztanánk el."

Távolról sem minden turista döntött azonban úgy, mint a Filsmoser házaspár. Normális körülmények között ilyenkor telt ház van a Maldív-szigeteken. A kormány adatai szerint azonban a cunamit követően 80 százalékkal megcsappant az oda látogatók száma. Mivel pedig a Maldív-szigetek gazdasági helyzete a bruttó hazai termelés egyharmadát kitevő turizmustól függ, ezért a szökőár arányaiban itt minden más országnál nagyobb kárt okozott - állapította meg az ENSZ.

Napjainkra a szigetek 87 üdülőhelye közül már csak 14 tart a cunami okozta károk miatt zárva, ami az összes szállodai ágyak ötödét jelenti. Március elején a szállodai ágyak több mint 65 százalékában már turisták foglalták el, és áprilisra 80 százalékos igénybevételt remélnek. A kormány és a turisztikai szervek elsősorban a katasztrófáról közölt tudósításokat hibáztatják azért, hogy olyan sok turista maradt távol. Ellentétben például Thaifölddel, a Maldív-szigeteken a szökőár nem több száz, hanem mindössze három külföldi turista halálát okozta. Arról pedig alig számolt be a média, hogy a legtöbb üdülőhely - amelyek mindegyike külön szigeten található - változatlanul fogadta a vendégeket, s legfőbb attrakciók, a korallzátonyok sértetlenek maradtak.

Hoorán is azért imádkoznak az emberek, hogy mielőbb visszaálljon a korábbi forgalom. "A szökőár előtt naponta száz vagy még több turista járt itt. Most hetente kétszer nyolc vagy tíz keres fel bennünket" - panaszolja a bezárt boltja előtt álló Khadeeja Husszein. Ennek ellenére nem borúlátó. Üzletében nyoma sincs már a  cunami okozta károknak, és az emléktárgyak leporolva sorakoznak a  polcokon - a szigetek lakói számítanak rá, hogy előbb-utóbb visszatérnek a  turisták a Paradicsomba.

Korábban:

Srí Lankán újra lehet nyaralni

 

 

 

Szóljon hozzá!

 

Ajánljuk még:

Amikor elég a saját barátainkból is

Szóljon hozzá:

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Legfrissebb

Pharrell Williams

Pharrell Williams

Pharrell Williams lett az év divatikonja

Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa (CFDA).

Bunga-Bunga

Bunga-Bunga

Felszámolta fizetett háremét Berlusconi

Nyilvánosságra került az a levél, amelyet Silvio Berlusconi volt olasz kormányfő írt az általa rendezett "bunga-bunga partikon" résztvevő fiatal nőknek.

Taxidermia

Taxidermia

Hódít a taxidermia a kínai gazdagok között

Egyre növekszik a kitömött vadállatok iránti kereslet a kínai gazdagok körében

Pokerdoboz
Pókertippek

Pókertippek

Az élő játékban az egyik legegyértelműbb és legnehezebben leplezhető árulkodó jel a kézremegés. Ez többnyire erős kézre és nem blöffre utal. Pókertippek.

Top5