Az egri borvidék

Címkék:

Eszközök:Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Eszközök: Betuméret növelés Betuméret csökkentés Küldés e-mailben Nyomtatás

A 4000 hektáros egri borvidék, a Bükk-hegység déli lejtőin terül el, a Nagy-Eged hegy előtt húzódó lankákon. Két körzetre, az egrire és a debrőire szokás felosztani. A két terület 17 települést foglal magába, köztük leghíresebb Eger, Andornaktálya, Egerszalók, Noszvaj, Verpelét és Feldebrő.

Természeti adottságok

Az egri borvidék éghajlata olyan sajátosságokat hordoz magában, melyek kitűnő körülményeket biztosítanak a jó minőségű szőlő termeléséhez. A harántvölgyekkel tagolt domboldalon létrejött dűlőkben és az Eger patak által kialakított kavicsteraszokon különleges mikroklíma uralkodik, mely hűvös, párás, viszont napfényben nagyon gazdag. (Az évi napsütéses órák száma 2100-2200, viszont az átlagos évi középhőmérséklet csupán 10°C körül mozog.) A nagy hőmérsékleti ingadozásoktól a Bükk hegyei védik meg a területet, hiszen nem engedik betörni az északról érkező hideg levegőt.

Természetesen a jó éghajlati adottságok nem elegendőek, ahhoz, hogy olyan kiváló borokat lehessen termelni mint Egerben szokás, szükség van jó minőségű talajra is. Itt, a Bükk lábánál ez is adott. Sok ezer évvel ezelőtt, ezen a helyen tenger hullámzott, jelentős üledékréteget hagyva maga után, majd a gyűrődéses folyamatok befejeztével, a folyók is szétterítették riolit, és riolittufa üledéküket a térségben, mely nem csupán kitűnő talajt biztosít a szőlő számára, hanem a híres pincesorok kimunkálását is nagyban elősegítette.

Történelem

A Nagy-Eged hegy oldalában találtak rá, a 30 millió éves ősszőlő leletre, melynek a Vitis Hungarica nevet adták. Természetesen ennek még nem sok köze volt ahhoz, amit ma szőlőnek nevezünk, de azt mindenképpen jelzi, hogy ez a növény nagy múlttal rendelkezik a térségben. 
Az első, bortermő szőlőket, a XI. században hazánkba érkező szerzetesek honosították meg, hiszen a szentmisék elengedhetetlen tartozéka volt már akkor is a bor, legyen az fehér vagy vörös. Ezen ok miatt az egyház mindig nagy figyelemmel viseltetett a szőlőtermelés iránt. Az első pincék építése is hozzájuk kapcsolódik, hiszen a bortermelésből királyi rendeletre adott tized tárolására alakították ki őket.

Mivel a mohamedánok már az 1500-as években sem hódoltak az alkohol okozta örömöknek, a török uralom idején komoly veszély fenyegette a szőlőbirtokokat. Az oszmánok azonban rájöttek, hogy komoly bevételi forrástól esnének el a bortermelés betiltásával, így nem hagyták veszni a birtokokat. 1687 (Eger várának visszafoglalása) után virágzásnak indult az egri borvidék, mindennek az 1886-os filoxéra vész vetett véget. Azonban ennek is meg volt a maga előnye, hiszen addig ismeretlen fajtákat is meghonosítottak az újratelepítés során, melyeket azóta is sikeresen termesztenek. Manapság kiváló borászok tevékenykednek ezen a vidéken, akik sorra nyerik magyar és nemzetközi borversenyek díjait.

Korábban:

Szent Andrea pincészet

 

 

 

Szóljon hozzá!

 

Ajánljuk még:

Amikor elég a saját barátainkból is

Szóljon hozzá:

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Legfrissebb

Pharrell Williams

Pharrell Williams

Pharrell Williams lett az év divatikonja

Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa (CFDA).

Bunga-Bunga

Bunga-Bunga

Felszámolta fizetett háremét Berlusconi

Nyilvánosságra került az a levél, amelyet Silvio Berlusconi volt olasz kormányfő írt az általa rendezett "bunga-bunga partikon" résztvevő fiatal nőknek.

Taxidermia

Taxidermia

Hódít a taxidermia a kínai gazdagok között

Egyre növekszik a kitömött vadállatok iránti kereslet a kínai gazdagok körében

Pokerdoboz
Pókertippek

Pókertippek

Az élő játékban az egyik legegyértelműbb és legnehezebben leplezhető árulkodó jel a kézremegés. Ez többnyire erős kézre és nem blöffre utal. Pókertippek.

Top5