Véres szeánsz

Címkék:

Eszközök:Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Eszközök: Betuméret növelés Betuméret csökkentés Küldés e-mailben Nyomtatás

Több éves küzdelem végére tett pontot Angliában a nemrégiben életbe lépett, rókavadászatot tiltó törvény. A sokak által barbár és véres szokásként aposztrofált sport az úri Anglia jelképe, s eredete több száz éves hagyományra tekint vissza.

A középkori üldözéses vadászatok igen kedveltek voltak az angol nemesség körében. Míg egy-egy őz vagy szarvas elejtése az úri társaság jelentős eseményének számított, addig az egyre szaporodó, élősdi rókák elpusztítása a parasztok feladata volt. Az első rókavadászatokra a XVII. század végén, a szarvasok számának csökkenésével egy időben került sor, Lincolnshire környékén. A lovak és a kiváló fegyverek mellett a vadászat elengedhetetlen kellékei voltak a kopók is. Mivel a kutyák tartása már akkoriban is igen jelentős költségekkel járt, nem meglepő, hogy a gyakran társadalmi eseménynek számító, nagy ceremóniával járó vadászatokat minden esetben a helyi főnemesség kezdeményezte. Egy-egy úr tekintélyét tovább növelte, ha nemcsak saját, hanem szomszédai birtokán is kedvére vadászhatott.

A szükség szülte tevékenység a XIX. századra nemzeti hagyománnyá vált és a sport kinevelte - a mai sportújságírókhoz hasonlóan - saját tudósítóit is. Ez idő tájt már számos vadásztársaságot tartottak számon, melyek egy-egy nemesi birtokhoz kapcsolódtak és gyakran nevüket is a birtok tulajdonosától kölcsönözték. A hagyománnyá válással egy időben megjelentek a kocsmák falát díszítő, rókavadászatokat megörökítő festmények, metszetek és ugyanerre az időszakra tehető a sport első ellenzőinek felbukkanása is. Ez utóbbin nincs mit csodálkoznunk, mivel Angliában a vadászat mellett az állatvédelemnek is jelentős, kétszáz éves tradíciója van.
Annak ellenére, hogy a tiltakozók egyre hangosabban hallatták hangjukat, az 1970-es években mintegy 190 kopó falkát tartottak számon - jóval többet, mint 50 évvel korábban.

A rókavadászatnak a mai napig szigorú szabályai és hagyományai vannak. Minden társaságnak önálló birtoka, saját istállói, kenneljei, lovai és kopó falkái vannak, valamint mindezek ellátására jelentős számú személyzettel is rendelkeznek. A sor tagdíjfizetőkkel és önkéntes segítőkkel egészül ki. Egy jelentősebb társaság legalább húsz lovat és 50 vadászebet tudhat magáénak. Katonás szabályok vonatkoznak nemcsak az esemény lebonyolítására, hanem a viseletre is. A vezető (master), a vadászok és inasaik skarlátszínű kabátban díszelegnek, melyhez fehér sál és fekete, bársony kalap dukál. Az őket követők (follower) fekete kabátot és cilindert, vagy keménykalapot viselnek. A legtöbb társaság saját vadászgombbal is rendelkezik, ami a társaság címere látható. E gombok csak a társaság által arra érdemesnek tartottak kabátját díszíthetik.

A vadászat elején a résztvevők egybegyűlnek (meet), és tiszteletüket teszik a vadászat vezetője előtt. Érdekesség, hogy a régi időkben a csapathoz csak abban az esetben csatlakozhatott bárki, ha a vezető személyesen meghívta. Mára e szabály teljesen eltűnt, s előzetes bejelentkezés alapján akár nézőként is részt vehetünk egy-egy vadászaton. A köszöntést követően indul a vadászat. A kopók falkában járva keresik a szagot. Amennyiben rátaláltak, a vezető parancsot ad a nyom követésére. Ha nem sikerül szagot fogni, a vezető a résztvevőknek jelet ad a vadászat befejezésére. A vadászok és inasaik gondoskodnak arról, hogy az ebek egy falkában maradjanak és ügyelnek arra, hogy az állatok a feladatra koncentráljanak. Ez utóbbihoz kürtöt és sípot is segítségül vehetnek.

 

 

1.  Véres szeánsz
2.  Szabályok vadászat közben

 

Szóljon hozzá!

 

Ajánljuk még:

Amikor elég a saját barátainkból is

Szóljon hozzá:

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Legfrissebb

Pharrell Williams

Pharrell Williams

Pharrell Williams lett az év divatikonja

Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa (CFDA).

Bunga-Bunga

Bunga-Bunga

Felszámolta fizetett háremét Berlusconi

Nyilvánosságra került az a levél, amelyet Silvio Berlusconi volt olasz kormányfő írt az általa rendezett "bunga-bunga partikon" résztvevő fiatal nőknek.

Taxidermia

Taxidermia

Hódít a taxidermia a kínai gazdagok között

Egyre növekszik a kitömött vadállatok iránti kereslet a kínai gazdagok körében

Pokerdoboz
Pókertippek

Pókertippek

Az élő játékban az egyik legegyértelműbb és legnehezebben leplezhető árulkodó jel a kézremegés. Ez többnyire erős kézre és nem blöffre utal. Pókertippek.

Top5