Vörös és fekete - A kaviár

Címkék:

Eszközök:Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Eszközök: Betuméret növelés Betuméret csökkentés Küldés e-mailben Nyomtatás

A kaviárt a bolsevik forradalom elől menekülő orosz arisztokrácia honosította meg nyugaton. A Kaszpi-tenger bőséges tőkehal populációjának köszönhetően a fényűzés évszázados jelképe a cári Oroszországban nem csak a nemesség körében volt ismert. A legegyszerűbb emberek asztalára is gyakran került kaviár a vajas kenyér kisérőjeként.

A kaviár fogyasztása nem új keletű dolog, elterjedését csak rendkívül gyors romlandósága hátráltatta, így régen csak a vízparti települések lakosai ismerték. Miután felfedezték a néhány napos tartósítás módját, a piac kiszélesedett.

Máig a Kaszpi-tengerből nyerik a világ kaviárállományának 60 százalékát, a két legnagyobb kitermelő Oroszország és Irán. Előbbi közel százévi monopóliumot nyert magának, mikor Irántól bérbe vette az ország termelési jogait.

A Szovjetunió széthullásával az orvhalászat óriási méreteket öltött, így mára a Kaszpi-tengerben élő 15 tőkehal fajból 8 veszélyeztetett, 6 pedig a kihalás szélén áll. Pedig az ikra lefejtéséhez nem lenne szükség a halak megöléséhez, csak valamivel tovább tart a művelet.

Ahhoz, hogy a kaviárt a legjobb minőségben nyerjék ki a halból, az állatot élve kell felvágni, mert úgy vélik, halála után az ikrák megkeserednek. A tartósításhoz és a megfelelő állag eléréséhez sót használnak, amit kézzel kell hozzákeverni, nehogy a halikrák megsérüljenek. Mivel a kaviár nagyon hamar megromlik, az egész eljárás, beleértve a csomagolást is, nem tarthat tovább negyed óránál. Mindezt plusz 2 és mínusz 2 fok közötti hőmérsékleten kell végezni. Ezt a tartományt a vásárlónak sem szabad átlépnie, így a kaviárt egész a tálalás pillanatáig hűtőben kell tartani. A friss halikra néhány napig áll csak el, a pasztörizált vagy vákuumcsomagolt változatok hónapokig eltarthatóak, felbontás után azonban ezeket is egy-két napon belül el kell fogyasztani.

A kaviárt egyesek szerint egy módon szabad fogyasztani: főzés nélkül, hidegen tálalva. Az ideális hőmérséklet megőrzése érdekében a kaviárt kis tálkákba helyezik, amit egy nagyobb, jéggel teli tálra helyeznek. Kísérőként citromot, vajat, pirítóst, esetleg apróra szelt vöröshagymát kínálnak hozzá. A kaviár mellé nélkülözhetetlen a jéghideg vodka vagy a hűvös pezsgő. Amennyiben valamilyen főzést igénylő ételhez kell a kaviár, azt mindig utolsó lépésként, közvetlenül a tálalás előtt adjuk hozzá.

Mivel egyes fémekkel könnyen reakcióba lép, kerüljük az alumínium vagy ezüst evőeszköz használatát, a nemesség régen arany vagy elefántcsont kanállal fogyasztotta, de a kerámiakanál is tökéletesen alkalmas a fogyasztáshoz.

A kaviárnak két alapvető fajtája létezik: a lazacfélékből nyert vörös, és a tőkehalfélékből fejtett fekete. A valaha legnemesebbnek tartott arany kaviár mára teljesen eltűnt a piacról.
Ma a viza tőkehalból nyert nagy szemű Belugát vélik a legfinomabbnak, ez a legdrágább kaviár a világon. A vörös ikrák közül inkább a közepes-borsszemnél valamivel kisebb-méretű, világos narancsszínűt tartják a legjobbnak. Mind a lazacból, mind a tőkehalból nyert kaviár rengeteg árnyalatban létezik, az áttetsző narancstól a borostyánszínűn át egészen a feketéig terjed a színskála.

Léteznek még más halfajok is, melyek ízletes ikrákat teremnek, ilyen például a csuka, a folyami sügér, a dévérkeszeg vagy a ponty egyes fajtái, a belőlük nyert kaviárhoz jóval olcsóbban lehet hozzájutni.

 

 

 

1 komment

 

Ajánljuk még:

Amikor elég a saját barátainkból is

Szóljon hozzá:

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

T.Ludmilla | 2010. június 28., hétfő 23:08:35

Nem tőkehal..... tokhal. Van különbség. A tokhal ikrájáról van itt szó kérem...erről szól a cikk ez durva elírás.

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Legfrissebb

Pharrell Williams

Pharrell Williams

Pharrell Williams lett az év divatikonja

Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa (CFDA).

Bunga-Bunga

Bunga-Bunga

Felszámolta fizetett háremét Berlusconi

Nyilvánosságra került az a levél, amelyet Silvio Berlusconi volt olasz kormányfő írt az általa rendezett "bunga-bunga partikon" résztvevő fiatal nőknek.

Taxidermia

Taxidermia

Hódít a taxidermia a kínai gazdagok között

Egyre növekszik a kitömött vadállatok iránti kereslet a kínai gazdagok körében

Pokerdoboz
Pókertippek

Pókertippek

Az élő játékban az egyik legegyértelműbb és legnehezebben leplezhető árulkodó jel a kézremegés. Ez többnyire erős kézre és nem blöffre utal. Pókertippek.

Top5