Kikötőről kikötőre az Adrián - Primosten

Címkék:

Eszközök:Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Eszközök: Betuméret növelés Betuméret csökkentés Küldés e-mailben Nyomtatás

Az Adrián hajózva nehéz olyan városkát találni, ahova valamiért - eseteleg valamely útitársunk kedvéért - ne lenne érdemes kikötnünk. Indulhatunk bármilyen irányba hajónkkal, kevés szerencsével is páratlan szépségek sora vár ránk.

Primosten városkája közismert a Horvátországot szerető turisták körében. A város egy aprócska szigetre épült, melyet az idők során kis híddal a szárazföldhöz csatoltak. Az óváros szigete, épületei, a zöld spaletták, a helyiek kedvessége, a két gyönyörű félsziget határolta kis öböl, a partközeli bazár- és vendéglősor, a gombócokat dobáló fagylaltárusok, a hangos turisták és csendes magányra vágyók számára egyaránt hatalmas élmény.

A sziget csúcsán templom emelkedik, amely a 17. században épült. A meseszép helyen fekvő temetőkertbe leginkább a koraesti órákban érdemes felsétálni. A helyiek őseinek nyughelyénél, a síremlékek között sétálgatva a gyönyörűen megvilágított templomtorony, a környező szigetek csodás látványa és a naplemente fénye magyarázatul szolgál arra, miért tartják Primostent a nyugalom szigetének.

Az óvárossal szemben, a szárazföldből kinyúló félszigeten hangulatos nyaralóparadicsom létesült. A félsziget közepén lévô szálloda szerencsés vendégeinek lakosztályaiból épp a templom és az óváros körvonala látható. Primosten környékén páratlanul tiszta a tengervíz, a teljes partszakaszon lehet fürdőzni. A sziget szélén végigfutó sétány napközben a strandolók, koraeste a kocogók, este pedig a korzózni szeretők kedvenc helye.
Az itt nyaralók körében a barátságos helyi lakosok mellett nagy népszerűségnek örvend a városka csúszos, köves, szűk utcáin gyakorta bandukoló kedves kis szamár. Könnyedén megtalálhatjuk őt a hangja után, ha az óvárosban sétálunk.

Nem titok, hogy Primostenben a szállodák többsége magyar tulajdonban épül és fejlődik, s már csak ezért is sok honfitársunk látogat el ide. Tavaly nyáron a sziklás part nyaralói között ott volt például Eszterházy Péter író, aki e festői helyen pihenve talán épp következő regényéhez gyűjtött élményeket.

Primosten

Ha hajóval indulunk Primostenbe, mindenképp érdemes az érkezést kora délutánra tervezni, mivel a városi kikötőben nincs túl sok hely. Aki szereti a horvát városkák hangulatát, a reggeli harangszót, és nem zavarják a kikötőben ácsingózó turisták, annak ragaszkodnia kell a városi kikötő vendéghelyeinek egyikéhez - a látványért mindenképpen megéri.
Ha nem sikerül a városban helyet találni, akkor déli irányban, körülbelül két mérföldre bármikor garantáltan kényelmesen ki tudunk kötni. Marina Kremik benzinkúttal, étteremmel, hajós bolttal és az "ACI" kikötőknél megszokott, minden igényt kielégítő felszereltséggel várja  vendégeit.
 

 

 

 

Szóljon hozzá!

 

Ajánljuk még:

Amikor elég a saját barátainkból is

Szóljon hozzá:

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Legfrissebb

Pharrell Williams

Pharrell Williams

Pharrell Williams lett az év divatikonja

Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa (CFDA).

Bunga-Bunga

Bunga-Bunga

Felszámolta fizetett háremét Berlusconi

Nyilvánosságra került az a levél, amelyet Silvio Berlusconi volt olasz kormányfő írt az általa rendezett "bunga-bunga partikon" résztvevő fiatal nőknek.

Taxidermia

Taxidermia

Hódít a taxidermia a kínai gazdagok között

Egyre növekszik a kitömött vadállatok iránti kereslet a kínai gazdagok körében

Pokerdoboz
Pókertippek

Pókertippek

Az élő játékban az egyik legegyértelműbb és legnehezebben leplezhető árulkodó jel a kézremegés. Ez többnyire erős kézre és nem blöffre utal. Pókertippek.

Top5