A titokzatos abszint

Címkék: abszint, ital

Eszközök:Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Deluxe Magazin

Eszközök: Betuméret növelés Betuméret csökkentés Küldés e-mailben Nyomtatás

Ezt a már megjelenésében is szokatlan italt különös történetek lengik körül. Egyesek szerint gyógyital, afrodiziákum, sőt, mennyei ajándék, mások szerint az ördög maga. Sokan máig nem értik, hogy egy elegáns étteremben az itallapon hogyan is szerepelhet az abszint. Hiszen betiltották! Vagy mégsem? Az itt következő hasábokon mindenre fény derül.

 
Forrás: deluxe.hu
A zöld tündér
De nemcsak a fogyasztók estek a démon áldotazául. Egy sor abszintos delíriumban elkövetett gyilkosság, ahol az eszét vesztett tettes brutálisan vetett véget akár egész családja életének, előmozdította az italt övező növekvő rettenetet. Ezt tetézte még egy Franciaországban készített felmérés, eszerint 1871 és 1901 között az elmegyógyintézetbe zártak száma ezekben az években megduplázódott, s a kezeltek legtöbbje állítólag az abszint rabja volt.
Végül az USA, Anglia és Svájc után jó néhány évvel lemaradva 1915 tavaszán franciaföldön is betiltották az abszint előállítását. A százötven éves viharos pályafutás története lezárulni látszott. Ám egyes országokban, így például Portugáliában, Spanyolországban vagy Csehországban sosem tiltották be az italt, legfeljebb néhány korlátozó intézkedést tettek, a többi államban pedig illegalitásba vonult.

Talán ennek felszámolását is célozta az a rendelet, ami 1991 óta az unió területén szigorú megszorítások mellett ismét engedélyezi az abszintgyártást. A hatályban lévő rendelet szerint a szokatlan tünetekért felelőssé tett tujon az ital hígítatlan állapotában sem haladhatja meg a kilogrammonkénti 10mg-ot. Ez a mérték a korábban forgalmazott változatban ennek négyszázszorosa volt. Sok gyártó egyszerűen átállt a fekete üröm használatára, mert ez a növény egyáltalán nem tartalmazza az említett összetevőt.

Ha valaki új ismeretekkel  szeretne gazdagodni az italozás terén, feltétlenül kóstolja meg az abszintot, mert merőben új élményben lesz része. Már a fogyasztást megelőző ceremónia miatt is érdemes kipróbálni. Nincs még egy olyan alkohol, amit ilyen szertartásosság övezne, bizonyára ez is nagyban hozzájárult egykori népszerűségéhez. A franciák, hogy a rendkívül keserű ízt elviselhetőbbé tegyék, cukor hozzáadásával itták az abszintot. Csakhogy hideg folyadékban minden nehezebben oldódik, a kockacukrot ezért egy külön erre a célra kialakított lyukacsos kiskanálra helyezve szesszel átitatták, majd meggyújtották. Az ekképp karamellizálódó cukor lassan a zöld italba csepegett, ami azonban még mindig túl tömény volt a kellemes fogyasztáshoz. Így az apró lángok eloltásához használt vizet szintén a pohárba engedték, és az addig tisztán ragyogó smaragdszín opálossá, szinte foszforeszkálóvá vált. Ezt a látványos elváltozást hajdanán az abszintban lakozó mágikus erőnek tulajdonították, pedig csak az illóolajok rossz vízbenoldhatósága idézi elő.

Ma bárhol, ahol abszintot mérnek, ugyanezt a szertartást mi magunk is elvégezhetjük, és a történelmi előzmények ismeretében jusson eszünkbe, hogy a régmúlt Párizs egy darabját kortyolgatjuk poharunkból.

 

 

1.  A titokzatos abszint
2.  A korabeli művészek kedvelt itala
3.  A számos áldozat miatt a század elején betiltották az előállítását

 

1 komment

 

Ajánljuk még:

Amikor elég a saját barátainkból is

Szóljon hozzá:

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Phoney | 2010. szeptember 28., kedd 10:57:13

Üdv. "nagyobb mennyiség esetén azonban már hallucinációkat okozott" ez egy kisarkított modern legenda. Még Dr. Magnan, a betiltás szentharcosa sem állított többet, mint hogy az évek óta abszintozó alkoholisták hallucinációkban szenvednek. Azt sajnos nem ellenőrizte, hogy ezek az emberek mit is ittak pontosan. A női "rajongótábornak" egy komoly oka van. Aki hozzám hasonlóan kóstolt már minőségi abszintot, megmondja: az abszint íze (a legendákkal ellentétben) végtelenül kiegyensúlyozott, kellemes. Cukorral elkészítve valóban egészen "női ital". Sajnos Magyarországon még nincs rá elég kereslet, így itthon sehol nem árulják. Nem volt "egy sor abszintos delíriumban elkövetett gyilkosság". Egyetlen gyilkosság híres ilyesmiről, ám "sajnos" a jegyzőkönyvek arról tanúskosnak, hogy Jean Lanfray (munkásember, alkoholista, egyéb) a reggeli két pohár (összesen 6cl) abszintja után emberes mennyiségű alkoholt vitt be borral, brandy-vel, krémlikőrrel, és este selejtrészegen (szőlő-delíriumban, ha tetszik, remélhetőleg ezért nem fogják a bort és a brandy-t is betiltani) összeveszett a feleségével, mielőtt lelőtte az egész családját. Az abszint valóban nagy problémát jelentett (az iszonyatos alkoholizmus mellett, ami átlagosan napi 8 féldeci töményt jelentett /fő) : hamisították. Bár a cikk is említi a rézsós pancsolást, finoman elsiklik felette. Egy másik mérgező vegyszerrel utánozták az opálosodást, és nem csináltak ügyet az emberi fogyasztásra alkalmatlan alkoholból sem. Remélhetőleg senki nem gondolja komolyan, hogy a társadalom legaljának ilyen luxusra volt pénze, mint valódi, párolt abszinttól lerészegedni nap mind nap. A tujontartalom ismét csak legenda. A "négyszázszoros" mennyiségért gratulálok a cikk szerzőjének, ilyet szerintem még senki sem írt. A legvadabb becslések is 25-szörös mennyiséget állítanak. A baj az, hogy akkoriban kb. a találgatás volt az egyetlen módszer a tujontartalom mérésére: senki nem tudhatta, mennyi van benne! 2008-ig kellett várni, míg egy légtérbe került végre 1-2 tucat százéves palack a kromatográffal, ami végre kimutatta, hogy az EU 35 mg/kg-os (nem 10-es!) határát elég kevés abszint lépte túl, a legtöbb alatta maradt. További tények röviden: - A fekete üröm egy magyar legenda, amit máig is éltetnek a téves importőr-címkék. Sosem készítettek belőle semmilyen abszintot. - a cukorgyújtogatás 1990-es marketingfogás a csehektől. Kb anyira hagyományos, mint kólát pocsolni a pálinkába. Az ízt is hasonlóképp teszi tönkre. - a történelmi előzmények ismeretében jusson eszünkbe, hogy ha magunk választottunk abszintot, vagy vendéglátóhelyen ülünk, akkor valószínűleg festett vodkát kortyolgatunk, és érezzük magunkat durván átverve. Az abszint ugyanis ma legalább annyira áldozata a tömeges hamisításnak, mint 100 éve. További információk (ellenőrizhető referenciákkal) a magyar Wikipédia "Abszint" címszavánál.

Legfrissebb

Pharrell Williams

Pharrell Williams

Pharrell Williams lett az év divatikonja

Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa (CFDA).

Bunga-Bunga

Bunga-Bunga

Felszámolta fizetett háremét Berlusconi

Nyilvánosságra került az a levél, amelyet Silvio Berlusconi volt olasz kormányfő írt az általa rendezett "bunga-bunga partikon" résztvevő fiatal nőknek.

Taxidermia

Taxidermia

Hódít a taxidermia a kínai gazdagok között

Egyre növekszik a kitömött vadállatok iránti kereslet a kínai gazdagok körében

Pokerdoboz
Pókertippek

Pókertippek

Az élő játékban az egyik legegyértelműbb és legnehezebben leplezhető árulkodó jel a kézremegés. Ez többnyire erős kézre és nem blöffre utal. Pókertippek.

Top5