Pezsgő világ

Címkék:

Eszközök:Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Eszközök: Betuméret növelés Betuméret csökkentés Küldés e-mailben Nyomtatás

A pezsgő sok évszázaddal ezelőtt, a francia Champagne tartományból indult világhódító útjára. A hagyomány szerint különleges gyöngyöző formáját egy véletlennek köszönheti. Ha a XVII. században valaki nem palackozza be idejekorán az erjedő bort, ma egy elegáns, ünnepi itallal lennénk szegényebbek.

A champagne-i szőlőtermesztés története a rómaiak koráig nyúlik vissza, az első töveket az ő uralkodásuk idején ültették a vidéken. Távozásuk után a kultúra további fennmaradását a klérus biztosította, nevezetesen Reims és Chalon érsekei, kiknek apátságai komoly gondot fordítottak a növény termesztésére. A gyümölcséből erjesztett italra a misék szertartásain volt szükség. A Champagne-i bort már 496 karácsonyán megszentelték, s az említett vallási szerepét századokon át megőrizte. A vidék a középkorban nagy jelentőséggel bírt: itt kenték fel Franciaország első királyát, 898-tól egészen 1825-ig pedig az összes uralkodó felavatási szertartása a régió szívében, Reims-ben zajlott. A ceremóniát követő lakomán Champagne-i bor folyt, s később minden alkalommal, ha a királyok valamelyike a tartományba látogatott, a hagyomány szerint ugyanezzel a fajtával kellett kínálni.

A környék szőlőjének népszerűsítésében nagy szerepet vállalt egy tehetős párizsi család, amely óriási champagne-i birtokaival és udvari kapcsolataival sokat tett az amúgy gyenge bor megismertetéséért. Az ő nemesítésüknek köszönheti a nedű halvány színét és enyhe alkoholtartalmát. Mai nevét egyébként csak a XVI. században kapta, IV. Henrik udvarában, megkülönböztetésül a Párizs környéki boroktól.

A XVII. század a terjeszkedés évét jelentette az ital történetében, átlépve az ország határait a francia mellett az angol királyi udvarban is közkedveltté vált fogyasztása. A brit kontinens éghajlata miatt kényszerült a francia importra, a nedves, borús időjárás miatt sosem nyílt alkalmuk a szőlőtermesztésre.

Forrás: deluxe.hu
A fordulópontot a champagne-i bor történetében 1660 köré datálják. Ekkor töltötték először üvegekbe az erjedési folyamat befejeződése előtt az italt, vélhetően azzal a céllal, hogy ne veszítse el olyan gyorsan az aromáját. Az üvegek felbontásakor észrevették, hogy természetes úton habzóvá alakult a bor, méghozzá annál nagyobb mértékben, minél halványabb színű és alacsony alkoholtartalmú volt palackozáskor.

A pezsgő atyjaként egy bencés szerzetest, Dom Pérignont tartják számon, aki 1668 és 1715 között az Hautvillers-i apátság pincemestere volt. Egy későbbi rendtársa jelentette ki 1821-ben, hogy Dom Pérignon volt a pezsgő feltalálója, ám ma már úgy vélik, a szokás korábbi keletű. De azt többnyire mindenki elismeri, hogy korának nagy tudósaként elsőként ő fejtette meg az átalakulás folyamatát. A helybeliek szerint a parafa kérgéből készített dugót is ő alkalmazta először a palackok lezárására.

 

 

1.  Pezsgő világ
2.  Újkor

 

Szóljon hozzá!

 

Amikor elég a saját barátainkból is

Szóljon hozzá:

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Legfrissebb

Pharrell Williams

Pharrell Williams

Pharrell Williams lett az év divatikonja

Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa (CFDA).

Bunga-Bunga

Bunga-Bunga

Felszámolta fizetett háremét Berlusconi

Nyilvánosságra került az a levél, amelyet Silvio Berlusconi volt olasz kormányfő írt az általa rendezett "bunga-bunga partikon" résztvevő fiatal nőknek.

Taxidermia

Taxidermia

Hódít a taxidermia a kínai gazdagok között

Egyre növekszik a kitömött vadállatok iránti kereslet a kínai gazdagok körében

Pokerdoboz
Pókertippek

Pókertippek

Az élő játékban az egyik legegyértelműbb és legnehezebben leplezhető árulkodó jel a kézremegés. Ez többnyire erős kézre és nem blöffre utal. Pókertippek.

Top5