CeBIT 2010 - 3D élmény az otthonokban

Címkék: CeBIT, 3D, tv, trend

Eszközök:Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Deluxe Magazin

Eszközök: Betuméret növelés Betuméret csökkentés Küldés e-mailben Nyomtatás

Noha idén minden eddiginél kevesebb kiállító volt a CeBIT 2010 kiállításon, érdekes megoldásokból nem volt hiány. Szemüveg nélküli 3D-s élményt és az íróasztalra méretezett térhatást is kínáltak, miközben az elmúlt évek egyre fontosabb szempontja, a környezetvédelem is kiemelt szerephez jutott.

Dübörög a 3D, mondhatnánk az utóbbi időszak informatikai termését nézve, és ezt a kijelentést a március elején megrendezett CeBIT 2010 is aláhúzza. A térhatású mozifilmek sikerét a gyártók megpróbálják a nappaliba és a dolgozószobába is becsempészni, így tévék és számítógépes monitorok is 3D-s képeket kínálnak.


Persze vannak, akik kételkednek az otthoni 3D létjogosultságában. A leggyakoribb ellenérv a szemüveg kötelező viselete, a CeBIT-en azonban láthattunk példákat szabad szemmel is látható térélményre is. A német Fraunhofer Institute auto-sztereoszkóp kijelzője a szemünket követve biztosítja, hogy nézőként szabadon mozoghassunk a képernyő előtt, mégis térhatású képet lássunk. Két terméket mutatott be az intézet, az analóg, ami mechanikusan állítja a képet a néző elhelyezkedéséhez igazodva, a cég elmondása szerint a legjobb képminőséget adja, ami jelenleg elérhető.

Egy másik német gyártó is megjelent hasonló termékkel, a SeeFront megoldásán jól látható az optika, aminek segítségével egy szoftver határozza meg, milyen képet küldjön - és hová - a bal és a jobb szemnek. A cég korábban azzal bizonyította a technológia kompatibilitását, hogy egy MacBook Prót is átalakított a 3D-s élény szolgálatában.

A szingapúri Sunny Ocean cég is megjelent a saját válaszával a szemüveg nélküli 3D-s élményre, ők egy olyan készüléket mutattak be, ami 64 helyzetből nézve okoz térhatású érzetet. A 27 colos monitor több embernek is 3D-s látványt nyújthat, viszont az elhelyezkedés fontos, a 64 látószög között csak fehér kijelzőt lát az, aki nem jó helyre ül.

gizmodo.com
Az MSI all-in-one számítógéppel készült

Az MSI már a dolgozószobát célozza meg a harmadik dimenzióval, bemutatta all-in-one 3D-s pc-it, amik 19-től 24 colos változatig készülnek el (természetese full HD-kompatibilis monitorral), és az év második felében lesznek kaphatóak. A gépben 3D-re fejlesztett Radeon HD 5730 grafikus kártya, Intel Core i3 processzor, TV-tuner és Blu-ray meghajtó található. Hozzá pedig egy szemüveg is jár.

Az Asus sem akart lemaradni a versenyben, ők három olyan monitort mutattak be, amikkel a cég szerint olcsóbban érhetőek el a 3D előnyei. A 23, 23,6 és 27 colos monitorok az  Nvidia 3D Vision Kitjét használják a térhatás előidézésére, ami azt jelenti, hogy 120 Herzen képes frissíteni (így minden szemre jut 60 Herz, ami követelmény), a Blu-ray filmek 3D-s megjelenítéséhez ezenkívül szükség van egy ingyenes szoftverre, a játékok esetében pedig az szükséges, hogy támogassák az Nvidia technológiáját.


A vásáron a hangsúlyt azonban nemcsak a felhasználói élmény fokozásán, hanem a vásárlás környezetvédelmi szempontjain is érezhettük, ami ma már többet jelent annál, minthogy minél kevesebbet fogyasszon a késztermék. Ugyan ez a trend továbbra is megfigyelhető, a zöld informatika egyre nagyobb szerepet kap a hannoveri rendezvényen. Az ilyen elnevezésű standok tavalyelőtt jelentek meg a kiállításon, idén pedig már hatszor akkora területen mutatják be a takarékos gyártás és felhasználás legújabb ötleteit.

A CeBIT 2010-en idén 68 országból 4150 kiállító vett részt, ez még a tavalyi mélyponthoz képest is visszaesés. 2008-ban 5800 cég jelezte részvételét, a szervezők bíznak benne, hogy a jövő évet már az élénkülés jellemzi a lefoglalt standok számát tekintve is.

 

 

 

Szóljon hozzá!

 

Ajánljuk még:

Amikor elég a saját barátainkból is

Szóljon hozzá:

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Legfrissebb

Pharrell Williams

Pharrell Williams

Pharrell Williams lett az év divatikonja

Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa (CFDA).

Bunga-Bunga

Bunga-Bunga

Felszámolta fizetett háremét Berlusconi

Nyilvánosságra került az a levél, amelyet Silvio Berlusconi volt olasz kormányfő írt az általa rendezett "bunga-bunga partikon" résztvevő fiatal nőknek.

Taxidermia

Taxidermia

Hódít a taxidermia a kínai gazdagok között

Egyre növekszik a kitömött vadállatok iránti kereslet a kínai gazdagok körében

Pokerdoboz
Pókertippek

Pókertippek

Az élő játékban az egyik legegyértelműbb és legnehezebben leplezhető árulkodó jel a kézremegés. Ez többnyire erős kézre és nem blöffre utal. Pókertippek.

Top5