Vitorlás túlerő a Budapest Boat Show-n

Címkék: Budapest Boat Show, hajó, vitorlás, kiállítás

Eszközök:Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Terray István

Eszközök: Betuméret növelés Betuméret csökkentés Küldés e-mailben Nyomtatás

Változatos volt a március hetedikéig tartó 2010-es Budapest Boat Show kínálata. A trendeknek megfelelően motoros hajóból idén kevesebb volt, vitorlás és elektromos annál több. Felmászhattunk a világkerülő Carina apró fedélzetére, és egy Kékszalag-esélyes katamaránt is megnézhettünk.

A válság miatt kevesebb a lóerő

A kiállítás volt már nagyobb, láthattunk már több hajót, ezt a terembe lépve biztosan konstatálta az, aki minden évben vendége a Boat Show-nak. Szó sincs arról, hogy szegényes lett volna a kínálat, a G épület erre kijelölt terét sűrűn betöltötték a kiállítók, de az látszott, senki nem gondolja, hogy ez lesz az eladások csúcséve.


A válságot nyilván ez a szektor is megérzi, biztos, hogy nem döntöttek bevételi rekordot idén a motorosok és vitorlások forgalmazói. Vannak olyan hatásai is a forgalom csökkenésének, amelyeknek hosszútávon sokan örülni fognak. Elsősorban ezeket, a környezet terhelését csökkentő trendeket kerestük idén a kiállításon.

2010-ben ugyanis a vitorlázás került a fókuszba. Az idei Budapest Boat Show kiemelt vendége és szakmai partnere a Magyar Vitorlás Szövetség volt. A szervezők szlogenje szemmel látható valóság volt annak, aki körülnézett a teremben.

A szélerejű járművek igencsak túlerőben voltak, viszont közöttük kevés volt a kifejezetten tengerre való, luxuskivitelű óriás. Persze ilyet is találtunk, a Jeanneau Sun Odyssey 45 DS fedélzetére mi is felkapaszkodtunk, ez volt a kiállítás talán legdrágább hajója a maga 59 millió forintos nettó árával. Élveztük a kilátást, és a külső-belső terek színvonalas kivitelét, a fa és bőr felületek bőséges látványát.

Többtestűek előnyben

Sokkal több volt azonban a kisebb, elérhető árú túra- és sportvitorlás, köztük szép számmal a hazai márkák is. És észrevehetően nőtt a többtestű hajók száma is. Mindjárt a legforgalmasabb bejárat közelében találtunk egy óriási karbon katamaránt, amely már most borítékolhatóan az idei Kékszalag egyik esélyese. A csarnokban a katamaránok térnyerésének oka éppen a többtestű hajók megjelenése a legnagyobb presztízsű magyar versenyen.

Deluxe.hu
A kiállítás talán legdrágább hajója

Ahogy egy katamaránokat kínáló standon megtudtuk, elsősorban a nagyobb hajók iránt nőtt meg az érdeklődés, ami egyértelműen a Kékszalag hatása. A versenyzők tudomása szerint már most összeállt három-öt, győzelemre esélyes csapat, a versenyre mintegy tíz, ütőképes legénységgel induló többtestűre számítanak. Nagy szélben ők verhetetlenek lesznek, állítólag a tizedik győzelmére készülő Litkey Farkas még nem döntötte el, hogy milyen hajóval indul. Az ő dilemmája óriási.

A vitorlás hajók közül természetesen nem hagyhattuk ki a Carina megtekintését. Annak, aki még nem látta, biztosan elkerekedik a szeme, hogyan lehetett ezzel körbehajózni a Földet. Főleg, ha fellép a fedélzetre, és szembesül a nomád körülményekkel.

A világkerülő Méder Áron hatméteres, 39 éves vitorlásával 3 év alatt 40 országot érintve, 30 ezer tengeri mérföldet tett meg. Most a G pavilonban kötött ki, ahol bárki találkozhatott a vitorlázóval és hajójával is, és akár még a hajónaplót is böngészhette.

A gumi biztonságos, az áram olcsó a vízen

Természetesen motorosokat is láttunk a Boat Show-n, ha kevesebbet, és kisebbeket is, mint az előző években. Szokásához híven luxushajóval (két 425 lóerős V8-assal szerelt 807-essel) és gyönyörű standdal jelent meg a Performance, ebben a kategóriában tényleg alig volt konkurenciájuk.


Elég sokan hoztak viszont felfújható, gumitestű motorosokat. Az exkluzív kivitelű olasz hajókat forgalmazó Zar standján kiderült számunkra, hogy ebben sok szempont szerepet játszik. A legfontosabb a hajózási képesség: ezek hajók nagy sebességgel is képesek szelni a vizet, ugyanakkor lassan csorogva és álló helyzetben sokkal stabilabbak. Ráadásul kanyarban is stabilabbak, mint egy merev testű sporthajó, ezért nem csak mentőhajónak, de kezdő motorcsónakozóknak is ajánlottak.

A kiállítás talán legolcsóbb járműve is felfújható, igaz, inkább csónak, mint hajó volt. A háromszemélyes apróság elektromos motorral együtt bruttó 581 ezer forint. Az utóbbi, az elektromos motorok térhódítása a másik pénztárca- és környezetkímélő trend, rengeteg villanyos hajót és motort láttunk a Boat Show területén.

Kiegészítőből, szolgáltatásból is találtunk szép számmal, és a színpadon is zajlott egész nap a műsor. A Budapest Boat Show programjai között találtunk tömeg- és versenysport tárgyút egyaránt. Ilyen a "Hogyan kezdhetek el vitorlázni?"szlogen alatt futó program: előadások, nyári táborok, gyerekekkel foglalkozó egyesületek és vitorlás iskolák népszerűsítése. Vagy akár az olimpiai felkészülési program bemutatása.

 

 

 

Szóljon hozzá!

 

Ajánljuk még:

Amikor elég a saját barátainkból is

Szóljon hozzá:

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Legfrissebb

Pharrell Williams

Pharrell Williams

Pharrell Williams lett az év divatikonja

Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa (CFDA).

Bunga-Bunga

Bunga-Bunga

Felszámolta fizetett háremét Berlusconi

Nyilvánosságra került az a levél, amelyet Silvio Berlusconi volt olasz kormányfő írt az általa rendezett "bunga-bunga partikon" résztvevő fiatal nőknek.

Taxidermia

Taxidermia

Hódít a taxidermia a kínai gazdagok között

Egyre növekszik a kitömött vadállatok iránti kereslet a kínai gazdagok körében

Pokerdoboz
Pókertippek

Pókertippek

Az élő játékban az egyik legegyértelműbb és legnehezebben leplezhető árulkodó jel a kézremegés. Ez többnyire erős kézre és nem blöffre utal. Pókertippek.

Top5