Jupiter legfinomabb vérét itatták Magyarországon is

Címkék: Brunello di Montalcino, bor

Eszközök:Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Deluxe Magazin

Eszközök: Betuméret növelés Betuméret csökkentés Küldés e-mailben Nyomtatás

A Jupiter vére elnevezésből származik a Sangiovese olasz borszőlő neve is, amiből talán a legjobb minőségű borokat egy kis olasz városka, Montalcino körül készítik. Az olasz borok szerelmeseinek minden pénzt megérő Brunello di Montalcino borokat kóstoltuk Budapesten, és arra jutottunk, hogy meg tudjuk érteni a rajongókat.

Montalcino a toszkán borvidéken fekszik, Sienától 42 kilométerre. Mindössze 5000 ember lakja, területe a művelési területekkel együtt körülbelül 240 négyzetkilométer, hírnevét nem is ezeknek köszönheti köszönheti. Sokkal inkább a városka köré telepített Sangiovese szőlőültetvényekről, és az azokból készülő csúcsborokról, a Brunello di Montalcinóról, amely elnevezés egyesek szerint a Barolo mellett Olaszország másik legnagyobb borait jelöli.

wikipedia.org
80 ezer palackot termelt ki a terület 2006-ban

Fontos kérdés, hogy vajon miért dicsérik ennyire ezeket a borokat? Sokan még ezt a kérdést is felteszik: mitől jobbak ezek, mint a magyar borok, miért vennék ilyet? A válasz eléggé összetett. Természetesen senki sem állítja, hogy egy-egy borvidék jobb borokat termel, mint a magyar borászatok, ilyen összehasonlítás egyáltalán nem is lehetséges. Úgy már könnyebb elkezdenünk a vizsgálódást, ha a szőlőfajtából és a terroirból indulunk ki.

Mitől más?

A Sangiovese tipikusan toszkán fajta, körülbelül úgy, mint Badacsonyban a Kéknyelű. Így eleve esélytelen, hogy más területről szerezzük be ugyanebből a szőlőből készült bort, főleg a Brunello klónt (az elnevezés a sötét színre utal), amit kifejezetten Montalcino környékére tartogatnak. Ezt a területet Toszkána legmelegebb és legszárazabb részei között tartják számon, míg a kissé északabbra fekvő Chiantit termelő régióban 900 milliméter, itt általában csak 700 milliméter csapadék esik. Magyarországon az évi átlagos csapadék 600-650 milliméter.

wikipedia.org
Egy kis város körül magas borkultúra

Annak ellenére, hogy igen kis területről beszélünk tehát, a Brunello di Montalcino borok készítését is igen szigorú szabályok kötik a hagyományokat követő eljárásokkal és a szigorú terméskorlátozással. Az természetesen alap, hogy nem keverik más fajtával, kizárólag Sangioveséből készül a csúcsbor. A szőlő feldolgozása és a piacra dobás között legalább 4 évnek kell eltelnie, ebből minimum 2 évet hordóban tölt a bor, ami sokszor 3, 3,5 évre is nyúlik.

Egy bizottság értékeli az adott évjáratot, egytől ötig adva a pontokat. A 2004-es évjárat után a 2006-osnak is sikerült 5 pontot kapnia, egyesek szerint ez az év még 1997-et, az "előző évszázad évjáratát" is felülmúlhatja - mi is a 2006-os tételekből kóstoltunk 12-t az Enoteca Montalcino borszaküzletben, Montalcinótól légvonalban 770 kilométerre, Budapest belvárosában.

Egy kis Olaszország itthon

Suhayda László, a Montalcino Wine Shop tulajdonosa elmondta, hogy jó a fogadtatása ezeknek a boroknak Magyarországon, a magas áruk ellenére. Van ugyan egy alternatíva, a Rosso di Montalcino, ami szintén ugyanezen a borvidéken, ugyanebből a szőlőből készült, viszont kevesebb megkötéssel. Áruk sokkal alacsonyabb, mint a Brunellóknak, és ha valaki kicsit modernebb, a mai kor ízléséhez alakított bort inna, inkább itt találhatja meg a számítását.

wikipedia.org
100% Sangiovese, Made in Montalcino

A Brunellók ára 13-20 ezer forint között mozog, az általunk kóstolt tételek legalábbis ebben az árkategóriában mozogtak. Legjobban nekünk a Pecci Celestino ízlett, a mindössze 7 hektáron termesztett szőlőből 4500 palack bort állítanak elő (összesen 80 ezer palackot termel a borvidék). Illatában eper, meggy, fahéj és ibolya, ízében a gyümölcsök folytatódnak, kiegyensúlyozott savak, tanninok, a fahordó is csak jót tett vele, összességében a krémesség a legmeghatározóbb, ami eszünkbe jutott a kóstolásnál.

Kellemes élmény volt még a Gorelli is, ami szintén visszafogottságával hódított, az egyik legismertebb fajta kerüli a harsány felütéseket. 12 700 forintos árával kapcsolatban kár gyanakodni, külföldön is az 50 eurós árszínvonalat üti meg a polcár.

Flickr.com / Daniel (Jiuwine.com)
Minél idősebb, annál barnább

A tulajdonos szerint fele-fele arányban fogynak itthon az olcsóbb Rossók és a fentiekhez hasonlóan drágább Brunellók, a visszajelzések pedig egyértelműen pozitívak, sok kételkedőből válik törzsvendég.

Egy ilyen bor vásárlásánál azonban nem árt tudni néhány alapszabályt: kizárólag fektetve tároljuk, borhűtőben vagy pincében, de mindenképpen olyan helyen, ahol állandó a hőmérséklet (14-18 fok). Érdemes a 2006-os évjárattal még várni néhány évet, bár már most is magas az élvezeti értéke. Kibontás után feltétlenül dekantáljuk néhány órát, ezeknél a tételeknél van igazán értelme.

 

 

 

Szóljon hozzá!

 

Ajánljuk még:

Amikor elég a saját barátainkból is

Szóljon hozzá:

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Legfrissebb

Pharrell Williams

Pharrell Williams

Pharrell Williams lett az év divatikonja

Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa (CFDA).

Bunga-Bunga

Bunga-Bunga

Felszámolta fizetett háremét Berlusconi

Nyilvánosságra került az a levél, amelyet Silvio Berlusconi volt olasz kormányfő írt az általa rendezett "bunga-bunga partikon" résztvevő fiatal nőknek.

Taxidermia

Taxidermia

Hódít a taxidermia a kínai gazdagok között

Egyre növekszik a kitömött vadállatok iránti kereslet a kínai gazdagok körében

Pokerdoboz
Pókertippek

Pókertippek

Az élő játékban az egyik legegyértelműbb és legnehezebben leplezhető árulkodó jel a kézremegés. Ez többnyire erős kézre és nem blöffre utal. Pókertippek.

Top5