Árverésen a legismertebb Vaszary-kép

Címkék: festmény, műtárgy, árverés

Eszközök:Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

MTI - Deluxe Magazin

Eszközök: Betuméret növelés Betuméret csökkentés Küldés e-mailben Nyomtatás

Három remekmű, egy Vaszary János-, egy Ferenczy Károly- és egy Tihanyi Lajos-festmény emelkedik ki a Virág Judit Galéria október 19-i őszi aukciójának anyagából.

Nem véletlenül került a katalógus címlapjára Vaszary János 1938-as Ősz című olajképe, mivel ez Vaszary utolsó műveinek egyike, késői festészetének remeke, jól dokumentált alkotása. A festmény a Magyar Nemzeti Galéria 2007-es gyűjteményes Vaszary-kiállításának egyik központi darabja volt. Ezúttal pedig az aukció legmagasabbra árazott tétele 24 milliós kikiáltási árral, 34-40 millió forint közötti becsértékkel.

-
Vaszary János: Ősz (1938)


A nemzeti képtár tavaly rendezte meg Ferenczy Károly gyűjteményes kiállítását. Mivel a művész életműve sok lappangó képet sejtet, ezért akciót indítottak annak felkutatására. Az egyik legkeresettebb alkotás az éppen a most felbukkant Lovak a vízben (Lóitatás) volt. Az 1900-1903 körüli olaj-vászon technikájú mű pasztózus színeit finom reflexek oldják, a kompozíciót pedig a fények és árnyékok együttese formálja. A képet kiállításon legutóbb 1922-ben láthatta a közönség. A kilencven éve rejtőzködő Ferenczy-remekmű kikiáltási ára 20 millió forint, becsértéke 24 és 32 millió.

Ugyancsak 20 millióról indítják (30 és 40 millióra becsülve) Tihanyi Lajos Csendélet zöld palackkal című vásznát. A korai magyar avantgárd festményen az 1908-as dátum szerepel. Ebben az évben Tihanyi első, rövid párizsi tartózkodása alatt megismerkedett Gauguin, Cézanne és a fauve-ok festészetével. Ezek a hatások a festő sajátos képalkotó módszereivel, intenzív színeivel olyan remekművekhez adtak indíttatást, mint ez a csendélet.


Rippl-Rónai József - Zorka piros barett sapkában

Rippl-Rónai József képeinek népszerűsége, keresettsége a válság ellenére töretlen. A Virág Judit Galéria árverésén is három műve szerepel. A nagymama köszöntése (Az alvó nagyanyó) a fiatal Rippl-Rónai alkotása 1890-ből. Azok közül a többnyire rejtőzködő szalonképek közül való, amelyeket Párizsban Munkácsy tanítványaként festett. A most Franciaországból hazakerült enteriőrkép kikiáltási ára 7,5 millió, becsértéke 10 és 15 millió forint. Rippl-Rónai késői korszakának gyöngyszeme a Zorka piros barett sapkában című pasztell. A fiatal nőt ábrázoló ciklus kiérlelt darabja 4,5 millió forintról indul. Míg egy krétarajz feleségéről, Lazarine-ről 3 millió forintról licitálható.

Schönberger Armand festészetében 1920 és 1930 között számos kubista térszemléletű városkép született. E korszak egyik kiemelkedő kvalitású darabja a most 4,5 millióra árazott Nagyváros című vászon.

A hat Mednyánszky László-tájkép, tavaszi vagy havas hegyoldal, erdőrészlet 800 ezertől 4 millióig vihető el.

Az aukció érdemleges tétele még tíz Kádár Béla-, kilenc Scheiber Hugó-, két Ziffer Sándor-, négy Jándi Dávid- és négy Egry József-festmény is.

 

 

 

Szóljon hozzá!

 

Ajánljuk még:

Amikor elég a saját barátainkból is

Szóljon hozzá:

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Legfrissebb

Pharrell Williams

Pharrell Williams

Pharrell Williams lett az év divatikonja

Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa (CFDA).

Bunga-Bunga

Bunga-Bunga

Felszámolta fizetett háremét Berlusconi

Nyilvánosságra került az a levél, amelyet Silvio Berlusconi volt olasz kormányfő írt az általa rendezett "bunga-bunga partikon" résztvevő fiatal nőknek.

Taxidermia

Taxidermia

Hódít a taxidermia a kínai gazdagok között

Egyre növekszik a kitömött vadállatok iránti kereslet a kínai gazdagok körében

Pokerdoboz
Pókertippek

Pókertippek

Az élő játékban az egyik legegyértelműbb és legnehezebben leplezhető árulkodó jel a kézremegés. Ez többnyire erős kézre és nem blöffre utal. Pókertippek.

Top5