Húsz éven belül eltűnhet az összes arany

Címkék: arany, nemesfém, ékszer

Eszközök:Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Deluxe Magazin

Eszközök: Betuméret növelés Betuméret csökkentés Küldés e-mailben Nyomtatás

A földkéreg ásványkincsei lassan, de biztosan kiapadnak, aranyból már csak 51 ezer tonna maradt. A kitermelési korlátok miatt megháromszorozódhat az árfolyam.

Az emberiség története során eddig nagyjából 160 ezer tonna aranyat hozott fel a Föld mélyéről. Az Egyesült Államok belügyminisztériumának fennhatósága alá tartozó egyik legfontosabb amerikai tudományos intézet, az USA Földtani Szolgálata (USGS) szerint nagyságrendileg még további 51 ezer tonna arany bányászható ki a földkéregből ma ismert technológiákkal. A legnagyobb, még rendelkezésre álló készletekkel azok az országok rendelkeznek, amelyekből az utóbbi időszakban a legtöbb arany került ki a világpiacra (Kína, Ausztrália, Dél-Afrika, USA és Peru).

A tavalyi évben a bányavállalatok 2535 tonna sárga nemesfémet hoztak világszerte felszínre, ami 5 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi adatot. Amennyiben az éves kitermelés a jövőben is 2500 tonna környékén alakulna, úgy a bolygó aranytartalékai 2031-re, húsz éven belül kimerülnének. A még fel nem tárt ezüstkészleteket az USGS egyidejűleg 510 ezer tonnára becsüli, bár ez a szám a tekintetben bizonytalan, hogy Oroszországgal kapcsolatban nem állnak rendelkezésre adatok. Éves, körülbelül 22 ezer tonnás kitermelési kapacitás mellett ez a mennyiség még nagyjából 23 évre lenne elegendő.

Csökkenhet a kitermelés

Valószínű, hogy az elkövetkezendő években fokozatosan csökkenni fog a kitermelés, és a források csak jóval később apadnak el ténylegesen. Mindazonáltal elvben az sem zárható ki, hogy az emelkedő aranyár miatt átmenetileg még megugrik a bányák kibocsátása, holott a kitermelési költségek átlagon felüli növekedésének ezzel ellentétes hatást kellene gyakorolnia.


Kimerülőben a készletek, a maradékot nehéz lesz kibányászni

Bármelyik forgatókönyv válik is valóra, annyi bizonyos, hogy az arany- és ezüstkészletek végesek, és a papírpénzekkel ellentétben mesterségesen nem szaporíthatóak. Márpedig ez alapvető szempont a nemesfémek árfolyamának jövőbeni alakulásánál, legalábbis Jan Csen, a Standard Chartered angol bankóriás szakértője szerint, aki a napokban közzétett piacelemzésében úgy fogalmazott, hogy "nagyon kevés nagy aranybánya létezik, amely képes lesz fenntartani a működését a következő öt évben."

Kína ebbe is beleszólhat

A bank elemzőcsapata világszerte 345 aranybányát és 30 aranyat is bányászó réz- és ércbányát vizsgált meg és jutott arra a következtetésre, hogy az elkövetkezendő öt évben a kitermelés mindössze 3,6 százalékkal lehet képes éves szinten növekedni. Az új kínálati korlátosság egy olyan időszakban érkezik, amikor a központi bankok nettó-eladókból jelentős nettó-vásárlókká alakulnak át. Az elemzők úgy vélik, hogy emiatt a fizikai arany kínálata beszűkülne már akkor is, ha egyébként a kereslet nem erősödne különösebben. "Egy ennyire az egyensúlyból kibillenő kínálati és keresleti aránynál az aranyár potenciális emelkedésével számolunk, unciánként 5000 dollárig, a jelenlegi közel háromszorosáig" - nyilatkozta Csen.

A bank a 68 oldalas tanulmányában Kína szerepére is kitér. A szerzők gondolatmenete szerint, amennyiben Kína a sárga nemesfém arányát devizatartalékainak mostani 1,8 százalékáról a 11 százalékos nemzetközi átlagra kívánná emelni, akkor ahhoz 6000 tonna aranyat kéne felvásárolnia. Ez a mennyiség több mint a duplája lenne a jelenlegi éves kitermelésnek világszerte.

 

 

 

Szóljon hozzá!

 

Ajánljuk még:

Amikor elég a saját barátainkból is

Szóljon hozzá:

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Legfrissebb

Pharrell Williams

Pharrell Williams

Pharrell Williams lett az év divatikonja

Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa (CFDA).

Bunga-Bunga

Bunga-Bunga

Felszámolta fizetett háremét Berlusconi

Nyilvánosságra került az a levél, amelyet Silvio Berlusconi volt olasz kormányfő írt az általa rendezett "bunga-bunga partikon" résztvevő fiatal nőknek.

Taxidermia

Taxidermia

Hódít a taxidermia a kínai gazdagok között

Egyre növekszik a kitömött vadállatok iránti kereslet a kínai gazdagok körében

Pokerdoboz
Pókertippek

Pókertippek

Az élő játékban az egyik legegyértelműbb és legnehezebben leplezhető árulkodó jel a kézremegés. Ez többnyire erős kézre és nem blöffre utal. Pókertippek.

Top5