A legdurvább elnöki nyaralók - képekkel

Címkék: Egyesült Államok, elnök, nyaraló

Eszközök:Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Deluxe Magazin

Eszközök: Betuméret növelés Betuméret csökkentés Küldés e-mailben Nyomtatás

Az Egyesült Államokban nagy hagyománya van annak, hogy az elnök vidéki rezidenciát vásárol, vagy legalábbis állandó nyaralóhelyet bérel magának.

Négy évvel ezelőtt Nicolas Sarkozy francia elnök vakációja kisebb botrányt okozott. Az Egyesült Államok New Hampshire államában lévő, heti 30 ezer dollárért (5,7 millió forintért) bérelhető nyaralóba néhány barátja hívta meg - mondta -, és ők állták a számlát is, de ismerősei kilétét nem volt hajlandó felfedni.

A külföldi kormányzatok vagy üzletemberek (vélhetően nem önzetlen) támogatásával való utazgatás az elmúlt években bevált gyakorlattá vált a francia politikusok körében. Sarkozy az év elején arra kérte kormánya tagjait, hogy idén nyáron válasszanak hazai úti célokat, és ha mindenképp el szeretnének fogadni egy külföldi meghívást, arról értesítsék a miniszterelnököt (aki maga egyébként a nemrég megdöntött egyiptomi kormány pénzén vitte el családját egy kis karácsonyi kikapcsolódásra).

Míg a francia politikusok ott találnak maguknak nyaralóhelyet, ahol épp tudnak, az Egyesült Államokban nagy hagyománya van annak, hogy az (európai politikusoknál általában gazdagabb) elnök vidéki rezidenciát vásárol, vagy legalábbis állandó nyaralóhelyet bérel magának. Az elnöki nyaralók között található egyszerű ház (mint Lincolné és Roosevelté) és hatalmas ranch (mint Johnsoné és az ifjabb Bushé).

Camp David

Az amerikai elnök hivatalos vidéki rezidenciája Washingtontól 113 kilométerre északra, a Catoctin Mountain Nemzeti Parkban található. Az 1938-ban nyílt nyaralóhelyen pár évig az amerikai szövetségi kormány ügynökei és családjaik vakációzhattak. Franklin D. Roosevelt 1942-ben alakíttatta át az általa Shangri-Lának nevezett birtokot, amit később Dwight D. Eisenhower keresztelt át David nevű apja és unokája tiszteletére.

wikimedia.org
A szigorúan őrzött Camp David egyik lakóháza

A hivatalosan tengerészeti bázisként működő Camp David az Egyesült Államok egyik legjobban őrzött létesítménye, és a külföldi államfőkkel és diplomatákkal folytatott megbeszélések gyakori helyszíne. 1978-ban itt tárgyalt és egyezett meg egymással Anwar El Sadat egyiptomi elnök és Menachem Begin izraeli miniszterelnök a két ország közötti, a következő évben megkötött békéről. A nyaraló vendégei volt még többek között Suharto indonéz elnök, Margaret Thatcher, Tony Blair és Gordon Brown brit miniszterelnökök és Vlagyimir Putyin orosz elnök.

Lincoln elnök kunyhója

Abraham Lincoln szabadsága idején is munkahelye közelében maradt: minden év júniusa és novembere között a Fehér Háztól mindössze 5 kilométerre található Anderson Cottage-ban lakott.

theartnewspaper.com
Lincoln nyaralója

A gótikus stílust utánzó ház a főváros amerikai háborús veteránok számára épült negyedében található. A környéken több épület továbbra is a leszerelt katonák szolgálatában áll, Lincoln házát és a hozzá tartozó közel egy hektáros birtokot azonban 2000-ben nemzeti emlékhelynek nyilvánították, és 15 millió dollárba (2,8 milliárd forintba) kerülő felújítás után 2008-ban látogathatóvá tették.

Madison ültetvénye

James Madison elnök családja Montpelier nevű észak-virginiai birtokára vonult vissza a britek elleni 1812-1815 közötti háború után 1816 júniusában, és csak októberben tért vissza Washingtonba. A következő évben, mandátuma lejártával végleg ide költözött.

byways.org
A Madison család kúriája

A birtokhoz tartozó dohányültetvény - amelyen mintegy száz rabszolga dolgozott - lassan veszteségessé vált, és Madison 1836-os halála után nyolc évvel özvegye eladta.

20. századi tulajdonosai, a Du Pont-család tagjai lótenyésztésre használták. A házat kétszeresére bővítették, de a történelmi részt nem alakították át. Montpelier a nyolcvanas években a nemzeti emlékhelyek megőrzéséért felelős szervezet tulajdonába került, majd 2003-2008 között 25 millió dolláros (4,7 milliárd forintos) átalakításon esett át, amelynek során lerombolták az újonnan épített szárnyakat, a díszes stukkók helyett visszaállították az eredeti téglahomlokzatot, a belső tereket pedig korhű anyagok felhasználásával restaurálták.

A ház hálaadás és karácsony napjai kivételével egész évben látogatható, és ha a megőrzéséért felelős szakemberek erőfeszítései sikerrel járnak, a jövőben a Madison-család eredeti bútorai is visszakerülnek szobáiba.

Roosevelt szanatóriuma

A gyermekparalízistől szenvedő Franklin D. Roosevelt 1924-ben látogatott a georgiai Bullochville-be, ahol a gyógyfürdőket nagyszerűnek, de a beteg vendégeket kiszolgáló szállodákat elfogadhatatlan állapotúnak találta. 1927-ben 800 hektáros birtokot vásárolt az akkor már Warm Springsnek nevezett településen, ahol szanatóriumot hozott létre. Az intézmény ma is működik.

city-data.com
Roosevelt pihenőhelye

Roosevelt 1932-ben házat épített magának a birtokon, amit elnöksége idején gyakran látogatott. A halál is itt érte 1945 áprilisában.

Idén augusztus 14-én tűz pusztított a birtokon, amelyben két épület is leégett, de Roosevelt "kis Fehér Háza" épségben maradt.

Truman és Nixon floridai nyaralói

Szintén "kis Fehér Ház" a neve annak a floridai Key Westben lévő épületnek, amely leginkább Harry S. Truman téli lakhelyeként ismert, de Taft, Eisenhower és Kennedy elnökök is használták.

aol.com
Truman "kis Fehér Háza"

Az ikerház 1890-ben a közeli tengeralattjáró-bázison szolgáló tisztek számára épült, majd 1911-ben a támaszpont parancsnoka és családja számára alakították át. 1912-ben Howard Taft elnök innen utazott Panamába megszemlélni a csatorna munkálatait. Az első világháború idején az amerikai fegyverek tökéletesítésén dolgozó Thomas Edison lakott itt fél évig.

A kimerült Truman 1946-ban orvosa utasítására vonult vissza a floridai szigetre. Első látogatását követően minden évben itt töltött néhány hetet kora tavasszal és az év végén, és mandátuma lejárta után is sokszor nyaralt a környéken.

keystonerestoration.com
Nixon kedvelt floridai nyaralója

Nixon elnöknek két nyaralója is volt: La Casa Pacifica (Csendes-óceáni ház), a kaliforniai San Clementében és a "floridai Fehér Ház", Key Biscayne-ben. A két ház felújítására és biztonságosabbá tételére 10,5 millió dollárnyi közpénzt használtak fel, ebből 400 ezer dollár egy a tengeren úszó helikopter-leszállóhelyre jutott Floridában.

Nixon kihasználta drága nyaralóját: elnöksége alatt több mint ötvenszer látogatott el Key Biscayne-be, ide húzódott vissza a Watergate botrány alatt is.

A "floridai Fehér Ház" később a filmtörténet részévé vált: 1983-ban Brian De Palma itt forgatta A sebhelyesarcú egyes jeleneteit.

Bush és Johnson texasi ranchei

A "nyugati Fehér Házként" ismert Prairie Chapel Ranchet George W. Bush 1999-ben vette meg 1,3 millió dollárért (248 millió forintért). A texasi Crawfordban lévő 647 hektáros birtokot elnöksége idején 77 alkalommal látogatta meg, összesen 490 napot töltött itt.

thedailybeast.com
A Prairie Chapel Ranch főépülete

Mint sok más vidéki elnöki rezidencia, Prairie Chapel is több külföldi diplomatával folytatott hivatalos és kötetlen megbeszélés helyszíne volt.

A Bush-család Dallasban lakik, de hétvégeken és ünnepnapokon továbbra is kilátogatnak Crawfordba.

nps.gov
A Johnson ranch főépülete

Egy korábbi texasi elnök, Lyndon B. Johnson szülőhelye, Stonewall közelében vásárolt egy birtokot 1951-ben, még kezdő szenátorként. Mire elnök lett, a ranch már ezer hektárosnál is nagyobbra nőtt. Johnson állítólag minden nap felhívta Washingtonból a birtok irányításával megbízott embereit, az időjárásról, a legelők és több száz Hereford fajtájú szarvasmarhái állapotáról érdeklődve.

Ma Johnson szülőháza és sírhelye, valamint a ranch "texasi Fehér Háznak" nevezett főépülete nemzeti történelmi park. A birtok mintegy 600 hektárán a park kezeléséért felelős szolgálat továbbra is tenyészti az elnök eredeti csordájából leszármazott szarvasmarhákat.

Clinton és Obama nyaralói Martha's Vineyardon

Martha's Vineyard, a Massachusetts partjainál lévő sziget sok jómódú amerikai pihenőhelye; 15 ezer fős lakossága a nyári hónapokban 100 ezer fősre duzzad. Az itteni házak árai az amerikai átlag kétszeresét is elérik, nem csoda, hogy a közelmúlt demokrata elnökei is csak bérelt nyaralókban töltik itt szabadságukat.

nydailynews.com
Itt nyaraltak Clintonék...

Bill Clinton hosszú elnöksége idején családjával együtt minden nyáron a szigeten töltött pár hetet a Richard Friedman ingatlanfejlesztőtől bérelt birtokon.

nydailynews.com
...és itt nyaralnak Obamáék

Barack Obama és családja már harmadik éve tér vissza a West Tisbury városka közelében lévő 11,5 hektáros Blue Heron Farmra, ahol négy lakóépület található, a legnagyobb egy viktoriánus stílusú ház. Hasonló helyeket 20 ezer dollárért (3,8 millió forintért) lehet kibérelni egy hétre a szigeten.

 

 

 

Szóljon hozzá!

 

Ajánljuk még:

Amikor elég a saját barátainkból is

Szóljon hozzá:

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Legfrissebb

Pharrell Williams

Pharrell Williams

Pharrell Williams lett az év divatikonja

Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa (CFDA).

Bunga-Bunga

Bunga-Bunga

Felszámolta fizetett háremét Berlusconi

Nyilvánosságra került az a levél, amelyet Silvio Berlusconi volt olasz kormányfő írt az általa rendezett "bunga-bunga partikon" résztvevő fiatal nőknek.

Taxidermia

Taxidermia

Hódít a taxidermia a kínai gazdagok között

Egyre növekszik a kitömött vadállatok iránti kereslet a kínai gazdagok körében

Pokerdoboz
Pókertippek

Pókertippek

Az élő játékban az egyik legegyértelműbb és legnehezebben leplezhető árulkodó jel a kézremegés. Ez többnyire erős kézre és nem blöffre utal. Pókertippek.

Top5