A világ legnagyobb székely krumplis kenyere

Címkék: krumpli, kenyér, rekord

Eszközök:Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

MTI - Deluxe Magazin

Eszközök: Betuméret növelés Betuméret csökkentés Küldés e-mailben Nyomtatás

Több mint száz kilós székely pityókás (krumplis) kenyeret sütött a Sepsiszentgyörgyön zajló Szent György-napokra Diószegi László helybéli pékmester.

A traktorkerék méretű, több mint másfél méteres átmérőjű kenyeret szerdán vették ki a kemencéből. Diószegi László pékmester elmondta, nem értesítették idejében a Guiness-rekordokat hitelesítő hivatalt, így a kenyér mérete nem tekinthető hivatalos világcsúcsnak, de mint megjegyezte, nem akadt a nyomára az interneten hasonló méretű kenyér elkészítésének. "Magyarországon sütöttek már 200 kilósat de az tulajdonképpen veknik összeragasztásával készült" - jegyezte meg a pékmester.
   
A sepsiszentgyörgyi Diószegi pékségben több mint 13 ezer téglából építették meg a kemencét a kenyér megsütésére. Az óriáskenyér tésztája egyetlen dagasztással készült, egy darabban került a hagyományos módon, fával hevített kemencébe, amelyben közel hét órán át sült.

odditycentral.com
Krumplival készült
   
Diószegi László elégedetten nyilatkozott az eredményről. Megjegyezte, 146 kilogramm kenyértésztát tettek be a kemencébe, a végtermék súlya pedig meghaladta a száz kilót. "Százkilósra számítottunk, de több lett, mert nem lett olyan vastag a héja, mint gondoltuk" - mondta Hozzátette, a kenyér végső súlyát nem tudják pontosan megmondani. Ez annak is függvénye, hogy mennyit szárad a kenyér a sütés során.
   
Diószegi László elmondta, a pékmesterek számára az a kihívás, hogy a kenyér ne égjen el, ne repedjen meg, és a közepe is átsüljön. "Annyi biztos, hogy minél nagyobb a kenyér, annál finomabb. Ez pedig szenzációsra sikerült" - büszkélkedett. Hozzátette, a hét végére újabb százkilós kenyeret süt, amelyet vasárnap a sepsiszentgyörgyi magyar egyházak képviselői is megáldanak. Mindkét kenyeret a Szent György-napok résztvevői között osztják ki.
   
Sepsiszentgyörgyön a múlt hét végén kezdődött, és e hét végéig tart a Szent György-napok rendezvénysorozata. A székelyföldi városban e napokban reggeltől estig kulturális programok és szórakozási lehetőségek várják az oda látogatókat. A rendezvénysorozat vasárnap este az Omega együttes koncertjével zárul.

 

 

 

Szóljon hozzá!

 

Ajánljuk még:

Amikor elég a saját barátainkból is

Szóljon hozzá:

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Legfrissebb

Pharrell Williams

Pharrell Williams

Pharrell Williams lett az év divatikonja

Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa (CFDA).

Bunga-Bunga

Bunga-Bunga

Felszámolta fizetett háremét Berlusconi

Nyilvánosságra került az a levél, amelyet Silvio Berlusconi volt olasz kormányfő írt az általa rendezett "bunga-bunga partikon" résztvevő fiatal nőknek.

Taxidermia

Taxidermia

Hódít a taxidermia a kínai gazdagok között

Egyre növekszik a kitömött vadállatok iránti kereslet a kínai gazdagok körében

Pokerdoboz
Pókertippek

Pókertippek

Az élő játékban az egyik legegyértelműbb és legnehezebben leplezhető árulkodó jel a kézremegés. Ez többnyire erős kézre és nem blöffre utal. Pókertippek.

Top5