A kulturális örökség része lehet a japán konyha

Címkék: japán, konyha

Eszközök:Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

MTI - Deluxe Magazin

Eszközök: Betuméret növelés Betuméret csökkentés Küldés e-mailben Nyomtatás

A világ szellemi kulturális örökségeként akarja elismertetni a japán konyhát a tokiói kormány.

A rizsen, halon és zöldségféléken alapuló, jó minőségű hagyományos japán ételek gondos kezek általi készítése és meghitt hangulatú fogyasztása, a vasoku (washoku) olyan társasági esemény, amely erősíti a családi kötelékeket, a közösséghez tartozást és a természet tiszteletét - indokolta döntését a kormány.
   

A japán módra történő étkezés szinte már társasági esemény

A pénteki tokiói bejelentés szerint a szigetország kormánya e hónap végéig az ENSZ Oktatási, Tudományos Kulturális Szervezete (UNESCO) elé terjeszti a vasoku, mint "a japánok hagyományos étkezési kultúrája" kulturális örökségként való elismeréséhez szükséges dokumentációt, és az ügyben már akár 2013 novemberében döntés születhet.
   
A Kyodo japán hírügynökség szerint Tokió szeretné minél hamarabb felvetetni az UNESCO világörökség-listájára a japán konyhát, hogy az esemény a 2011. márciusi földrengés és szökőár utáni talpra állás szimbóluma lehessen, és az elismerés segítsen helyreállítani a japán mezőgazdasági és halászati termékekbe vetett bizalmat, amely a fukusimai nukleáris baleset nyomán megingott.


A talpra állás szimbóluma lehetne

A fukusimai atomerőműben a földrengés következményeként előállt sugárzás radioaktivitással szennyezte a növényeket az atomerőmű széles körzetében, sőt a tenger élővilágát is a part mentén, emiatt árusítási tilalmat rendeltek el több élelmiszerre, így marhahúsra, tejre, gombára és néhány zöldségfélére.
   
A világszervezet eddig négyféle étrendet, a francia, a mediterrán, a mexikói és a török konyhát ismerte el a világ szellemi kulturális örökségeként; a listán jelenleg 20 japán kulturális hagyomány szerepel.

 

 

 

Szóljon hozzá!

 

Ajánljuk még:

Amikor elég a saját barátainkból is

Szóljon hozzá:

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Legfrissebb

Pharrell Williams

Pharrell Williams

Pharrell Williams lett az év divatikonja

Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa (CFDA).

Bunga-Bunga

Bunga-Bunga

Felszámolta fizetett háremét Berlusconi

Nyilvánosságra került az a levél, amelyet Silvio Berlusconi volt olasz kormányfő írt az általa rendezett "bunga-bunga partikon" résztvevő fiatal nőknek.

Taxidermia

Taxidermia

Hódít a taxidermia a kínai gazdagok között

Egyre növekszik a kitömött vadállatok iránti kereslet a kínai gazdagok körében

Pokerdoboz
Pókertippek

Pókertippek

Az élő játékban az egyik legegyértelműbb és legnehezebben leplezhető árulkodó jel a kézremegés. Ez többnyire erős kézre és nem blöffre utal. Pókertippek.

Top5