A Noma a világ legjobb étterme

Címkék: étterem, legjobb.Noma

Eszközök:Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

MTI - Deluxe Magazin

Eszközök: Betuméret növelés Betuméret csökkentés Küldés e-mailben Nyomtatás

Immár egymás után harmadszor lett a világ legjobb étterme a dániai Noma a legrangosabb spanyol, brazíliai, olaszországi, amerikai és más éttermek éves listáján.

A nagy-britanniai Restaurant Magazine által a San Pellegrino és az Acqua Panna ásványvízcégek támogatásával készített, a világ ötven legjobb éttermét tartalmazó listát hétfőn Londonban hozták nyilvánosságra, miután több mint 800 séf, éttermi szakember, újságíró és élelmiszer-szakértő leadta szavazatát. A "zsűri" a legjobbnak René Redzepi séf Noma nevű koppenhágai éttermét, "a skandináv újhullám zászlóvivőjét" találta a legjobbnak.
   
Redzepi elmondta: nagyon örül az immár harmadszor elnyert díjnak, és hozzátette: fő filozófiája ínycsiklandó ételek előállítása hazai alapanyagok felhasználásával.

top-10-list.org


   
"Ez némileg a korszellemmel is összefügg. Ez a természetről is szól, az emberek termesztik az élelmet, közel vannak az élelmiszerhez. Biotermesztéssel foglalkozó gazdákkal kapcsolatot tartani, keményen dolgozni az egészséges környezet megőrzéséért, ez ebben a legnagyobb élvezet" - mondta. Hozzátette: "zöld beállítottsága" ellenére a Nomának sikerült elutasítania azt a skandináv filozófiát, amely szerint a finom étel valahol az embernek saját magával szembeni bűnös engedékenysége.
   
"A fenntarthatóság nem világos cél, mi az élvezet temploma vagyunk, nincs ebben semmi rossz. Ha azonban a világnak abban a részében, ahol mi élünk, valaki azt mondja, hogy szereti az élvezetes ételeket és az általuk rá gyakorolt hatást, akkor annak illik lelkiismeret-furdalást éreznie. Ez protestáns dolog, a katolikusoknál nincsen ilyen" - tette hozzá René Redzepi.
   
Országok szerinti felosztásban Spanyolország és az Egyesült Államok három-három étteremmel szerepel az első tízben. A spanyolok közül a gironai El Celler de Can Roca a második és a San Sebastian-i Mugaritz a harmadik. Az amerikai éttermek közül összesen nyolc étterem szerepel az ötvenes listán, a spanyolok közül három.
   
A Séfek Választása kitüntetést, amelyet a világ 50 legjobb főszakácsának szavazatai alapján ítélnek oda, a két éve leégett Mugaritz séfje, Andoni Luis Aduriz kapta. Egy másik spanyol főszakács, a nyolcadik helyen álló Arzak séfje, Elena Arzak a Veuve Clicquot által a legjobb női séfnek adományozott díjat kapta.
   
Az ötven legjobb között szereplő nyolc amerikai étterem közül a legelőkelőbb helyen a Thomas Keller tulajdonában lévő New York-i Per Se áll, amelyet a legjobb észak-amerikai étteremnek járó díjjal és a San Pellegrino életműdíjával jutalmaztak.
   
René Redzepi újfajta skandináv konyhával szolgál, a menüben szerepel pézsmatulok és füstölt velő, tengeri sün, kapor, ökörpofa és körte. A 34 éves séf, aki megnyitása, 2003 óta vezeti az éttermet, a skandináv miniszterek tanácsa által kezdeményezett Új Skandináv Konyha elnevezésű program nagykövete is.
   
A Noma a skandináv térség alapanyai - izlandi aludttej, óriási laposhal, grönlandi pézsmatulok és kaviár - legjavának a beszerzésére koncentrál.

Pálinkát is kínál

A 2 Michelin-csillagos étteremnek saját füstölője, sózója, pácolója, szárítója, grillezője és péksége van, saját maga készíti az eceteit, desztillált italait, közöttük a pálinkáit.

A Nomában a szószokhoz és levesekhez bor helyett inkább sört és ale típusú angol sört használnak, és fontos szerep jut a főzésben a zöldségeknek, gyógyfüveknek, fűszereknek és az évszak vadnövényeinek.A Koppenhága Christianshavn negyedében álló XVIII. századi, felújított, műemlék kereskedőház földszintjén működő étterem berendezése szintén a skandináv szellemet idézi a füsttől fekete tölgyfa, terméskő, bőr, üveg belsővel és a világítással.

Ázsia hat étteremmel szerepel a listán. Bejelentették azt is, hogy első ízben 2013 februárjában Szingapúrban kiosztják az új, legjobb 50 ázsiai étteremnek járó díjakat is.
   
Dél-Amerika négy - mexikói, perui és brazíliai - étteremmel megőrizte korábbi pozícióját a világ legjobb 50 étterme között.

 

 

 

Szóljon hozzá!

 

Ajánljuk még:

Amikor elég a saját barátainkból is

Szóljon hozzá:

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Legfrissebb

Pharrell Williams

Pharrell Williams

Pharrell Williams lett az év divatikonja

Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa (CFDA).

Bunga-Bunga

Bunga-Bunga

Felszámolta fizetett háremét Berlusconi

Nyilvánosságra került az a levél, amelyet Silvio Berlusconi volt olasz kormányfő írt az általa rendezett "bunga-bunga partikon" résztvevő fiatal nőknek.

Taxidermia

Taxidermia

Hódít a taxidermia a kínai gazdagok között

Egyre növekszik a kitömött vadállatok iránti kereslet a kínai gazdagok körében

Pokerdoboz
Pókertippek

Pókertippek

Az élő játékban az egyik legegyértelműbb és legnehezebben leplezhető árulkodó jel a kézremegés. Ez többnyire erős kézre és nem blöffre utal. Pókertippek.

Top5