A négycsillagos hotelek miatt nőtt a vendégforgalom

Címkék: utazás, hotel, Magyarország

Eszközök:Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Deluxe Magazin

Eszközök: Betuméret növelés Betuméret csökkentés Küldés e-mailben Nyomtatás

Míg októberben főként a négycsillagos, illetve a wellness-szállodáknak köszönhetően nőtt a kereskedelmi szálláshelyek vendégforgalma az előző év azonos időszakához képest, az első tíz hónap eredményei összességében ennél kedvezőtlenebbek, a szálláshelyek enyhe visszaesést regisztráltak - tette közzé a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) hétfőn.

A forgalom háromnegyedét képviselő szállodák vendégforgalma minden hónapban - így októberben is - élénkült, ebben a négycsillagos, illetve a wellness-szállodák szerepe volt meghatározó.

A KSH szerint az első tíz hónapban a külföldi vendégek csaknem 9 millió vendégéjszakát töltöttek el a kereskedelmi szálláshelyeken, számuk 5, az éjszakák száma pedig 2 százalékkal nőtt 2010. január-októberhez viszonyítva.


Magas volt a szobakihasználtság az ötcsillagosakban (Gresham Palace, Budapest)

A külföldivendég-forgalom szerkezete átalakulóban van, a legjelentősebb küldő országok közül az Olaszországból, a Németországból és a Franciaországból érkezett vendégek által eltöltött éjszakák száma csökkent, míg a Lengyelországból, a Csehországból és az Egyesült Államokból érkezetteké nőtt, az Ausztriából, valamint az Egyesült Királyságból érkezetteké stagnált.

Az ötcsillagosokban stagnált, a négycsillagosokban nőtt a forgalom

A külföldivendég-forgalom jelentős részét fogadó szállodákon belül a négycsillagos kategóriában számottevő volt a növekedés, az ötcsillagos szállodákban ugyanannyi, az egy-háromcsillagos egységekben pedig kevesebb éjszakát töltöttek el a külföldiek, mint 2010 azonos időszakában. A külföldi vendégek száma - a Balaton, Közép- és Dél-Dunántúl kivételével - mindegyik turisztikai régióban emelkedett.

Az első tíz hónapban a belföldi vendégek több mint 8 millió vendégéjszakát töltöttek a kereskedelmi szálláshelyeken. A vendégek száma 2, az éjszakák száma 5 százalékkal esett vissza az előző év azonos időszakához képest.

A belföldivendég-forgalom 66 százalékát fogadó szállodákban a vendégéjszakák száma 3 százalékkal bővült. A vendégek körében szintén közkedvelt panzióknál az alacsony vendégforgalom következtében a vendégéjszakák száma 25 százalékkal csökkent. A vendégek számának visszaesése - kilenc turisztikai régióból - ötöt érintett.

A szálláshelyek összes árbevétele folyó áron 2 százalékkal emelkedett 2010 azonos időszakához képest, miközben a szálláshely-szolgáltatás árindexe 2011 folyamán csökkenést mutat. A kereskedelmi szálláshelyek 2011. január-októberben összesen 208 milliárd forint bruttó árbevételt értek el, ezen belül a szállásdíjbevétel 116 milliárd forint volt.

Októberben a kiadott szállodai szobák bruttó átlagára 15.271 forint, az egy kiadható szállodai szobára jutó árbevétel (bruttó revpar) 7.577 forint volt.

Budapesten a vendégforgalom döntő részét fogadó három-ötcsillagos kategóriákban a szobák átlagára szeptemberben 9.800 és 35.600, az egy kiadható szobára jutó árbevétel 5.200 és 27.200 forint között alakult.

ramadabalaton.hu
A Balatonon csak a gyógyszállóknak ment jól


2011. január-októberben a szállodák szobakihasználtsága átlagosan 47,8 százalékos volt, ezen belül az ötcsillagos szállodák működtek a legmagasabb, 65 százalékos szobakihasználtsági aránnyal, a négycsillagos házak 55 százalékos foglaltságot értek el. A szállodai kihasználtság összességében másfél százalékponttal volt magasabb, mint egy évvel korábban. A gyógyszállodák szobáinak igénybevétele is átlagon felüli, 55 százalék volt.

A balatoni gyógyszállodák jól teljesítettek

Budapesten mind a belföldi, mind a külföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma nőtt, összességében 3 százalékkal. A Balatonon eltöltött éjszakák száma mind a külföldi, mind a belföldi vendégek esetében egyaránt csökkent. A népszerű gyógy-, illetve wellness-szállodák látogatottsága októberben eltérően alakult.  Októberben a balatoni gyógyszállodák vendégforgalma 5,5 százalékkal emelkedett, miközben a wellness-szállodáké 10 százalékkal mérséklődött az előző év azonos időszakához viszonyítva. Január-októberben a Balatonon kívül a dél-dunántúli, az észak-alföldi, továbbá a Tisza-tavi turisztikai régióban csökkent a vendégforgalom.

A szálláshely-szolgáltatást nyújtó - több, különböző ágazatban működő - vállalkozások a szálláshelyeken októberben közvetlenül 27 ezer embert foglalkoztattak, ami kissé elmarad az előző év azonos időszakától. A részmunkaidős foglalkoztatás aránya a szállodákban kategóriánként változó, és kölcsönzött munkaerőt lényegében csak a négy-, illetve ötcsillagos egységek foglalkoztattak, minimális arányban.


Az idén október 31-én a Magyarországon működő kereskedelmi szálláshelyek száma 2.214 volt, ezen belül 846 szálloda 51 ezer szobával, 836 panzió 9 ezer szobával működött. Az egyéb szálláshelyek (üdülőház, kemping és közösségi szálláshelyek) száma 532 volt.

 

 

 

Szóljon hozzá!

 

Ajánljuk még:

Amikor elég a saját barátainkból is

Szóljon hozzá:

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Legfrissebb

Pharrell Williams

Pharrell Williams

Pharrell Williams lett az év divatikonja

Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa (CFDA).

Bunga-Bunga

Bunga-Bunga

Felszámolta fizetett háremét Berlusconi

Nyilvánosságra került az a levél, amelyet Silvio Berlusconi volt olasz kormányfő írt az általa rendezett "bunga-bunga partikon" résztvevő fiatal nőknek.

Taxidermia

Taxidermia

Hódít a taxidermia a kínai gazdagok között

Egyre növekszik a kitömött vadállatok iránti kereslet a kínai gazdagok körében

Pokerdoboz
Pókertippek

Pókertippek

Az élő játékban az egyik legegyértelműbb és legnehezebben leplezhető árulkodó jel a kézremegés. Ez többnyire erős kézre és nem blöffre utal. Pókertippek.

Top5