Mesterművek taroltak a Kieselbach visszatérő árverésén

Címkék: árverés, műkincs, Kieselbach

Eszközök:Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

MTI - Deluxe Magazin

Eszközök: Betuméret növelés Betuméret csökkentés Küldés e-mailben Nyomtatás

Nagyon sokan voltak kíváncsiak a Kieselbach Galéria szerdai árverésére, hiszen a galéria két év kihagyása után tért vissza az aukciós piacra.

Ezúttal a nemzetközi műtárgypiacon régóta elterjedt, angolszász tradíción alapuló becsáras szisztéma szerint zajlott az árverés. A katalógusban csak a becsérték alsó és felső határát tüntették fel, a kikiáltási árakkal csak a helyszínen szembesült a közönség. Ezt az alsó becsérték hatvan százaléka körüli összegben határozták meg. Ám a magas limitárak, amelyek a kikiáltási ár és a becsérték alsó határa között mozogtak, visszatartották a licitálókat, némi értetlenséget is okoztak és rendkívül hosszúra nyújtották az árverést. Így történhetett meg, hogy a 220 tétel harmada, közte nagyon rangos művek is visszamaradtak.

A válság ellenére is voltak magas leütések

Kieselbach Tamás elmondta, mindezek ellenére eredményesnek ítélte az aukciót. Mint mondta, a jó képek, az igazi remekművek kiemelt áron keltek el. A válság éveiben igazi siker, hogy magas, 30-40 millió forintos leütések születtek.


Eredményesnek ítélték az árverést

Ötvenegy tétel kelt el egymillió forint felett, és öt alkalommal nyolcjegyű összeget is regisztrálhattak. A legtöbbet, amint az várható volt, Berény Róbert korai, 1910-es csendéletéért adták. A kép a Nyolcak jubileumi kiállítása kapcsán került elő száz éves lappangás után. Becsértékét meglehetősen magasan - 30 és 50 millió forint között - határozták meg, és végül 44 millió forintért ütötték le. Egy másik konstruktív Berény csendélet viszont nem jutott el a limitárig, így visszamaradt.

Több nagybányai témájú kép is volt

A fiatal Czóbel Béla impresszionista munkája, a Lehel Ferenc Nagybányán (Nagybányai templom), kivételes darab a festő életművében. Azt példázza, miképpen ötvözi a párizsi hatásokat a nagybányai szellemmel. A 30 és 50 ezer forintra becsült vásznat alsó becsértékén szerezte meg egy gyűjtő.


Ziffer Sándor enteriőrje, A festő nagybányai szobája

Évszázados lappangás után bukkant fel Ziffer Sándor enteriőrje, A festő nagybányai szobája is. A mű jól példázza, hogy az 1908-as esztendő hozta meg Ziffer jellegzetes, színközpontú festői stílusának kiteljesedését. Ekkor született művei a neós mozgalom legjelentősebb alkotásai közé tartoznak. Nem csoda, hogy az aukción kínált festmény jóval becsértéke fölött, 15 millió forinton ment el.

Ugyanennyit fizetett egy ismert gyűjtő Kondor Béla korai korszakának egyik legjelentősebb darabjáért, az olajjal fára festett Késes emberért. Jól járt, aki megszerezte, mert Kondor alkotásai ma már csupán elvétve kerülnek a műpiacra. A mindig tökéletességre törekvő művész nehezen fejezte be képeit, s még nehezebben vált meg tőlük. Művei csak a legelhivatottabb gyűjtőkhöz, s a legközelebbi barátokhoz jutottak el, s onnan csak elvétve kerültek ki.

Sokat adtak Batthyány Gyula három festményéért. Az 1932 körüli mondén tematikájú Divathölgyek a művész art deco festészetének egyik izgalmas darabja, becsértékének alsó határán, 14 millió forintért kelt el. Megadták a 10 millió forintot A Monte-Carlo-i kaszinóban című, több mint nyolc évtizedes lappangás után felbukkant vászonért, és 9 millió forintra licitálták a dekoratív Hölgy fekete csipkekendővel olajképet.

Mednyánszky László téli tájképe az 1890-es évekből 9,5 millióig ment fel, Tihanyi Lajos absztrakt kompozíciója 6,5 millióra jutott, míg Bene Géza franciás csendéletéért 5,5 milliót adtak.

 

 

 

Szóljon hozzá!

 

Ajánljuk még:

Amikor elég a saját barátainkból is

Szóljon hozzá:

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Legfrissebb

Pharrell Williams

Pharrell Williams

Pharrell Williams lett az év divatikonja

Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa (CFDA).

Bunga-Bunga

Bunga-Bunga

Felszámolta fizetett háremét Berlusconi

Nyilvánosságra került az a levél, amelyet Silvio Berlusconi volt olasz kormányfő írt az általa rendezett "bunga-bunga partikon" résztvevő fiatal nőknek.

Taxidermia

Taxidermia

Hódít a taxidermia a kínai gazdagok között

Egyre növekszik a kitömött vadállatok iránti kereslet a kínai gazdagok körében

Pokerdoboz
Pókertippek

Pókertippek

Az élő játékban az egyik legegyértelműbb és legnehezebben leplezhető árulkodó jel a kézremegés. Ez többnyire erős kézre és nem blöffre utal. Pókertippek.

Top5