A legnagyobb magyarországi műkincslopások

Címkék: műkincslopás, magyar, lista

Eszközök:Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

MTI - Deluxe Magazin

Eszközök: Betuméret növelés Betuméret csökkentés Küldés e-mailben Nyomtatás

Ellopták a legdrágábban vett magyar festményt, Csontváry Kosztka Tivadar Szerelmesek találkozása című képét. A 230 millió forintos alkotást több más értékes műtárggyal együtt vitték el ismeretlenek egy magyarországi magántulajdonostól. A Kulturális Örökségvédelmi Hivatal lopott műtárgyakról készült listája szerint március 15-én vitték el a képet.

Az elmúlt három évtized nagyobb értékű magyar műkincsrablásai:

1983. november 5. - A Szépművészeti Múzeumból elraboltak hét pótolhatatlan műremeket, egyebek között két Raffaello- és két Tintoretto-képet. A képek később megkerültek, 1984. február 27-én az olasz rendőrség elfogta a képlopás bandavezérét.
   
1989. július 24. - Betörtek a Dohány utcai zsinagógába, 6-7 millió forint értékű műkincset raboltak el.
   
1990. augusztus 10-30. - Ötvenmillió forint kárt okozó betörés történt Budapesten, egy lakásból ismeretlen tettesek nagy értékű festményeket, szobrokat és porcelán tárgyakat tulajdonítottak el.
   
1992. november 16. - A veszprémi Laczkó Dezső Múzeumból 56 millió forint értékű műtárgyat, köztük aranylapokat, szobrokat loptak el, a műkincsek Bécsben bukkantak fel.
   
1993. december 12. - Több milliárd forint értékű XVII., XVIII. és XIX. századi arany és ezüst műtárgytól fosztották meg a Dohány utcai Országos Zsidó Múzeumot. A műkincsek kilencven százaléka 1994 júliusában Romániában megkerült.
   
1995. augusztus 18-20. - Betörtek egy pilisborosjenői családi házba, 30 millió forint értékű festményt és szőnyeget loptak el.
   
1996. augusztus 19. - A Győri Egyházmegyei Kincstárból hat nagyértékű kódexet loptak el, értékük meghaladja a 100 millió forintot. A gyanúsítottakat október 28-án fogták el.
   
1998. április 3. - Ismeretlen tettesek 25, együttesen 12 millió forint értékű festményt loptak el egy parádfürdői hétvégi házból.
   
1998. október 6. - Kifosztották a máriabesnyői katolikus templomot, ahonnan muzeális értékű műkincseket loptak el, köztük egy 4 kilogramm súlyú szentségmutatót, amely aranyozott ezüstből készült. A két román állampolgárságú elkövetőt november 18-án tartóztatták le.
   
1999. május 8. - Ellopták a pölöskei katolikus templomból a Széchenyi család 1752-ben építtetett szárnyas, intarziás oltárát.
   
1999. június 4. - A székesfehérvári püspöki könyvtárból XIV. és XV. századi, 20 millió forintra becsült kódex-ritkaságokat loptak el.


Csontváry Kosztka Tivadar Szerelmesek találkozása című képe

   
2000. március 15. - A majki vadászkastélyból összértékben mintegy ötmillió forintot érő festményeket loptak el. A tettest két nappal később letartóztatták, a képek megkerültek.
   
2001. február 18. - Tizenhét millió forint értékű műkincset loptak el ismeretlen tettesek Csók István festő leszármazottjának dunaszentgyörgyi házából. A gyűjtemény hiányzó darabjai 2001 júliusában hiánytalanul megkerültek.
   
2002. január 15. - Értékes műkincseket, festményeket, antik bútorokat, órákat loptak el a bajai Türr István Múzeum raktárából mintegy tízmillió forint értékben. A tárgyak a bejelentéssel egy időben megkerültek.
   
2002. február 10. - A vizsolyi református templomból ellopták a Vizsolyi Biblia ott őrzött példányát. 2003. október 30-án a rendőrség bejelentette, hogy megtalálták az ellopott bibliát.
   
2002. július 1. - Két Czóbel Béla, egy Márffy Ödön és egy Szobotka Imre festményt raboltak el a budapesti Kiscelli Múzeumból. A két tolvajt a rendőrség elfogta, az összesen 100 millió forint értékű képeket 2003. február 17-én megtalálták.
   
2002. december 18-28. - Egy fővárosi Jászai Mari téri lakásból 32 festményt loptak el összesen 400 millió forint értékben. Többek között Anna Margit, Ámos Imre, Bálint Endre, Czóbel Béla, Egry József és Kádár Béla több alkotását vitték el ismeretlen tettesek.
   
2003. április 24. - Betörtek a szentendrei Czóbel Múzeumba és elvittek négy, összesen mintegy 90 millió forint értékű festményt. A képek augusztus 1-jén megkerültek.
   
2003. november 12. - Több száz millió forint értékben loptak el festményeket ismeretlenek az V. kerületi Váci utca egyik galériájából. 13-án egy vidéki lakásban a rendőrség megtalálta a képeket.
   
2004. november 25. - Összesen mintegy 100 millió forint értékű, részben védett, több száz éves műkincseket loptak el Pest megyében egy tahitótfalui gyűjtő családi házából. A nyomozók 2005. március 19-én és április 7-én megtalálták a tolvajokat, az akcióban mintegy 55 millió forintnyi érték műkincs is megkerült.
   
2006. szeptember 23. - Betörtek a Nógrád megyei Horpácson lévő Mikszáth Kálmán-emlékházba. Az ismeretlen elkövetők védett műkincseket loptak el, így az író több személyes tárgyát és Szinyei Merse Pál egy festményét. A becsült kárérték 15 millió forintra rúgott.
   
2007. július 18. - A hőgyészi Gróf Apponyi Kastélyszállóból ellopták Czencz János Zsákmosó asszonyok című, több millió forint értékű olajfestményét.
   
2009. június 4. - A Komárom-Esztergom megyei Császár műemlék templomából ellopták Dorfmeister István bécsi születésű festő öt oltárképét. Több freskó is megsérült, a kár meghaladta az 50 millió forintot.
   
2009. november 12. - Mintegy 50 millió forint értékben tizenegy ikont, ezüst kegytárgyakat, értékes misekönyveket vittek el betörők az egri Szent Miklós szerb ortodox templomból. A tetteseket november 16-án a rendőrök elfogták.
   
2011. február 16. - Budapesten, a Magyar Nemzeti Galériából (MNG) elloptak két, mintegy 5 millió forint értékű kőfaragványt.

 

 

 

Szóljon hozzá!

 

Ajánljuk még:

Amikor elég a saját barátainkból is

Szóljon hozzá:

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Legfrissebb

Pharrell Williams

Pharrell Williams

Pharrell Williams lett az év divatikonja

Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa (CFDA).

Bunga-Bunga

Bunga-Bunga

Felszámolta fizetett háremét Berlusconi

Nyilvánosságra került az a levél, amelyet Silvio Berlusconi volt olasz kormányfő írt az általa rendezett "bunga-bunga partikon" résztvevő fiatal nőknek.

Taxidermia

Taxidermia

Hódít a taxidermia a kínai gazdagok között

Egyre növekszik a kitömött vadállatok iránti kereslet a kínai gazdagok körében

Pokerdoboz
Pókertippek

Pókertippek

Az élő játékban az egyik legegyértelműbb és legnehezebben leplezhető árulkodó jel a kézremegés. Ez többnyire erős kézre és nem blöffre utal. Pókertippek.

Top5