A legjobb magyar pezsgők szilveszterre

Címkék: pezsgő, champagne

Eszközök:Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Deluxe Magazin

Eszközök: Betuméret növelés Betuméret csökkentés Küldés e-mailben Nyomtatás

A borok királyának is nevezett champagne-t csak nagyon kevesen engedhetik meg maguknak. Szerencsénkre léteznek hazai, pezsgőnek nevezett buborékos alternatívák. Körülnéztünk, melyek a legjobb magyar pezsgők, mivel érdemes koccintani az újévi fogadalmakra.

Királyudvar Henye 2007

Nem véletlen, hogy Tokaj a legértékesebb, legsokoldalúbb borvidékünk. A hagyományos édesbor kategóriák (szamorodni, kései szüret, fordítás, máslás, aszú) mellett a 2000-es évben Szepsy Istvánnak köszönhetően az Úrágya "személyében" megszületett a nagy tokaji szárazbor etalonja, a tarcali Királyudvar pedig megalkotta az első komolyan vehető tokaji pezsgőt.

A 2007-es évjárat itt-ott még fellelhető a piacon, kizárólag borszaküzletekben, de már megtörtént a 2008-as bevezetése is.

Mi a 2007-eset kóstoltuk. A tradicionális eljárással készült, palackban érlelt pezsgő születése a Királyudvar jelenlegi tulajdonosának, az amerikai-hongkongi üzletembernek, Anthony Hwangnak köszönhető. Egyébként ő a tulajdonosa a vouvray-i Domaine Huet L’Echansonne-nak is, ahol a pezsgőkészítésnek nagy hagyománya van. Az Huet vezetőjének, Noel Pinguet-nek irányításával készült ez a tokaji tétel.


Tradicionális eljárással készült

A Henye-dűlőből származó alapbor furmint és hárslevelű (55-45%) házasítása. Az első erjesztés természetes élesztőkkel, magyar tölgyfahordókban, a második erjedés palackban, champagne-i élesztők segítségével történt.

Pohárban finom gyöngyözés, korrekt, apró buborékgyöngysor. Illata elegáns, kristálytiszta, friss gyümölcsök, körte, zöldalma, fehér húsú őszibarack aromái vezetik az orrot. Ízben a gyümölcsök visszafogottabbak, élénk savak, finom élesztős aromák kerülnek előtérbe.  Kb. 6000 forintért juthatunk hozzá, vagyis fele annyi, mint egy valódi champagne, az élmény viszont teljes értékű.

Chateau Vincent 2001 Extra Brut

Igényességéről és kiváló ár-érték arányáról híres Garamvári Vencel Chateau Vincent névre keresztelt budafoki pezsgészete. A franciás névválasztás valószínűleg arra utal, hogy kizárólag hagyományos, champagne-i metódus alapján, palackban erjesztett és érlelt pezsgőket készít a pincészet. Egyébként Franciaországban rangos versenyeken számos díjat nyertek már ezek a nedűk.

Az alapbort Garamvári a borászatához tartozó lellei ültetvényeken termeli, csak a szín-mustot és az első frakciót használja a pezsgő készítéshez.

Az Extra Brut száz százalékban chardonnay-ból készült, sikerült megőriznie a fajta jellemző aromavilágát, mely leginkább fehér húsú gyümölcsök kavalkádjában ragadható meg.

Az erjesztés és érlelés után ez a pezsgő nem kap expedíciós likőrt, tehát valóban csontszáraz marad. Ennek köszönhető az illatban és ízvilágban megjelenő hűsítő, citrusos jelleg. A budafoki pincészetnél 2000, hipermarketekben közel 3000 forintért vesztegetik. Megéri az árát.


Egy csontszáraz induló a polcokról


Törley Hungaria Extra Dry

Óriási önbizalomról tanúskodnak Törley József 1882-ben lejegyzett sorai: "Nagy szorgalom és kitartás mellett sikerült nekem az eddig ismert champagne-i pezsgőboroknál sokkal kitűnőbbet előállítani."

Azt nem tudjuk, hogy akkor e mondatok mennyiben fedték a valóságot. Manapság nem igen mondhatja magáról a cég, hogy a francia champagne-nál kitűnőbbet készítene. Pezsgői tisztességes tömegtermékek, melyekből - valljuk be - hiányzik a kifinomultság, az egyedi karakter, és még sorolhatnánk, mi minden, ami megkülönbözteti a Champagne-ban készülő nedűktől. Ihatóak, itt-ott megvillan a nagyság ígérete, de semmi több.

Az Extra Dry talán kiemelkedik a sorból. Klasszikus, palackban erjesztett és érlelt pezsgő.  Erőteljes habzás, a kelleténél nagyobb buborékok, de érett, finom ízvilág jellemzi, melyekben megjelennek a nagy pezsgőkre jellemző aromák, kicsiben. Créme de Cassis-szal kitűnő Kir Royal készíthető belőle.

Hungária Grand Cuvée Brut

A Törley cég megbízható, állandó minőséget produkáló termékeinek egyik zászlóvivője a Grand Cuvée. Túlteng benne a chardonnay, a fajta jellegzetes, egzotikus gyümölcsös karaktere tisztán érezhető. Klasszikus, palackos erjesztés és hosszan tartó érlelés eredménye. Visszafogott illat- és ízvilág jellemzi, pohárban az élesztős aromák is előbújnak. Habzása intenzív, gyöngyözése energikus, mely idővel némi bágyadtságba csap át. Korrekt pezsgő, nem okoz csalódást, ha nem várunk tőle többet, mint ami valóban benne van.

Francois President Nyerspezsgő

A Törley szinte lefedi a pezsgő középkategóriás hazai világát. Ez a nyerspezsgő tulajdonképpen a csúcsok csúcsa. Hagyományos eljárással készül, tirázslikőr nélkül. Mivel egyetlen gramm cukrot sem tartalmaz, ezért csak az ínyencek szokták értékelni. Gazdag, gyümölcsös illat, élesztős, pirítós felhangokkal. Kétségtelenül a cég egyik legjobb pezsgője. Kiváló aperitif, illetve halak kísérője. Szusi mellett is nagy élmény.

Chapel Hill Cuvée

Még mindig Törley. Ezer forint magasságában járunk. Elszakadunk a palackban érlelt tételektől, ez úgynevezett tankpezsgő, ami azt jelenti, hogy az erjedés nem a palackban, hanem egy nagy, rozsdamentes acéltartályban zajlik.

Nagyon kellemes tétel. Csupa gyümölcs, életteli vibráló savak, viszonylag apró gyöngyözés. A pinot noir része a cuvée-nek, érezni is a fehér pezsgőben némi piros bogyós gyümölcsösséget, feketeszedret, ribizlit, lila virágokat.

Tudomásunk szerint alapvetően exportra készül, de itthon is fellelni belőle néhány példányt.

Chapel Hill Chardonnay Brut

Korábbi tesztünkből idézünk, mivel ez a tétel semmit sem változott: "Klasszikus, chardonnay szőlőfajtából készült pezsgő. Lélekben közelebb áll a prosecco világához, mint a valódi champagne-hoz. Gyümölcsös, zamatos, vitális, friss, kellemes, nem túl csípős jellege van. Illatában őszibarack, zöld alma és grapefruit. Akárcsak cuvée testvérét, halakhoz és salátákhoz ajánljuk. A megbízható kategória."

Egyetlen probléma fordulhat elő ezzel a két pezsgővel. Mivel nincs feltüntetve rajtuk semmiféle időbeli kapaszkodó, ha már több éves tételt sikerül leemelni a polcról, amely ki tudja, mióta porosodik a hipermarket neonfénnyel locsolt polcain, előfordulhat, hogy kipukkadt lufival lesz dolgunk, a felsorolt pozitív jelzők egyikét sem találjuk majd a palackban. Szóval van egy kis zsákbamacska jellege a történetnek.

Kategóriák

Nem könnyű eligazodni a pezsgőkategóriák között. Az alábbi összefoglalás megmutatja, melyik kategória mennyi cukrot tartalmaz.

Brut nature (dosage zéro): 0-3 gr, nagyon száraz, fanyar íz
Extra brut: 0-6 gr, kiegyensúlyozott, elegáns, kellemesen fanyar
Brut: Kevesebb, mint 15 gr, érezhető édes íz nélkül
Extra dry: 12-20 gr, kicsit édes, de mellette savas
Sec: 17-35 g, kicsit édes pezsgő
Demi-sec: 33-50 gr, félédes ízérzet
Doux: 50 gr felett, határozottan édes érzet

 

 

 

Szóljon hozzá!

 

Ajánljuk még:

Amikor elég a saját barátainkból is

Szóljon hozzá:

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Legfrissebb

Pharrell Williams

Pharrell Williams

Pharrell Williams lett az év divatikonja

Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa (CFDA).

Bunga-Bunga

Bunga-Bunga

Felszámolta fizetett háremét Berlusconi

Nyilvánosságra került az a levél, amelyet Silvio Berlusconi volt olasz kormányfő írt az általa rendezett "bunga-bunga partikon" résztvevő fiatal nőknek.

Taxidermia

Taxidermia

Hódít a taxidermia a kínai gazdagok között

Egyre növekszik a kitömött vadállatok iránti kereslet a kínai gazdagok körében

Pokerdoboz
Pókertippek

Pókertippek

Az élő játékban az egyik legegyértelműbb és legnehezebben leplezhető árulkodó jel a kézremegés. Ez többnyire erős kézre és nem blöffre utal. Pókertippek.

Top5