A legőrültebb utazási trendek

Címkék: utazás, luxus, divat

Eszközök:Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Deluxe Magazin

Eszközök: Betuméret növelés Betuméret csökkentés Küldés e-mailben Nyomtatás

A luxushotelek kényelme, a múzeumlátogatás és a tengerparti pihenés már nem olyan izgalmas úti cél, egyre többen utaznak olyan helyszínekre, ahonnan mások inkább menekülnek. Katasztrófaturizmus, szellemkastélyok és gettótúrák következnek.

Katasztrófaturizmus

Az alternatív turizmus egyik legnépszerűbb műfaja. Míg a legtöbben menekülnek a természeti csapások helyszínéről, bizonyos utazók a veszélyes helyek látogatásával növelik az adrenalinszintjüket. Az csak nagyon kevés turistának jut eszébe, hogy esetleg segédkezzen az újjáépítésben, inkább előszeretettel fényképezkednek a káosz kellős közepén. Az egyik legnagyobb tömegeket vonzó katasztrófa a 2004-es csendes-óceáni cunami volt, de a Katrina hurrikán pusztításának helyszínei és az izlandi Eyjafjallajökull vulkán kitörése is felkeltette a katasztrófaturisták érdeklődését.

Szellemturizmus

A hátborzongató történések és a természetfeletti jelenségekkel kapcsolatos legendák mindig is jót tettek az adott régió idegenforgalmának. Az ódon kastélyokba állítólagosan visszajáró szellemekről szóló sztorik marketingfogásnak is beváltak, aki pedig elhiszi ezeket, hajlandó sokszor igen magas árat kifizetni egy kis borzongásért.

Forbestraveler
Drakula gróf kastélya, a skóciai várak konkurense

A legkedveltebb helyek a skóciai várak mellett Drakula gróf kastélya és Csernobil, a londoni Towert pedig sokan VIII. Henrik tragikus sorsú felesége, Boleyn Anna szelleme miatt keresik fel. Az Álmosvölgyben például minden októberben meg lehet tekinteni a legendás fej nélküli lovast, akit Washington Irving Álmosvölgy legendája című regényéből ismerhetünk. Igazi fej nélküli lovas híján a rajongók kénytelenek egy színészt felbérelni, aki végigvágtat a völgyön.

Néhány luxushotel saját szellemekkel is büszkélkedhet, amelyek természetesen igencsak felverik a szobák árait. Bár Skóciában minden valamirevaló kastélynak van saját kísértete, az Edinburgh közelében található Shieldhill Castle különösen népszerű.

"Dark" turizmus

Sokan az emberi történelem legszörnyűbb eseményeinek helyszínein szeretik tölteni a szabadságukat, olyan helyekre utaznak, mint az Auschwitz-Birkenau-i koncentrációs tábor, vagy a kambodzsai Gyilkos mezők, ahol a vörös khmerek által legyilkolt emberek tömegsírjai találhatók.

Akiknek az ilyen utak keltik fel az érdeklődését, a  tragédiák áldozataival és az eseményekkel foglalkozó kiállításokat is keresik, szívesen látogatják a jeruzsálemi Yad Vashem, központot, a ruandai Murambi nevű, a népirtásnak emléket állító múzeumot és a liverpooli  International Slavery Museum-ot.

Gettótúrák

Az első ilyen túrát körülbelül 20 évvel ezelőtt szervezték meg Rio de Janeiro gettójában. Bár sokan nem tartják jó ötletnek azt, hogy a nyomor turisztikai látványossággá vált, a gettók látogatása azóta egyre népszerűbb. A szociális érzékenységükre gyúró turisták olyan helyekre juthatnak el biztonságosan, mint Ázsia legnagyobb nyomornegyede, a Gettó milliomos című film egyik helyszíne, a Dharavi. Persze a lehetőségek száma sajnos elég nagy, nyomornegyedet többek között  Mexico Cityben, Kairóban és Manilában is lehet látogatni.

Miután eleget szörnyülködtek, a sokszor igen gazdag utazók még adakozni is hajlandóak, vagy az sem kizárt, hogy néhány órás társadalmi munkára is kaphatók, mielőtt visszatérnek a luxusszínvonalú szálláshelyükre.

 

 

 

Szóljon hozzá!

 

Ajánljuk még:

Amikor elég a saját barátainkból is

Szóljon hozzá:

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Legfrissebb

Pharrell Williams

Pharrell Williams

Pharrell Williams lett az év divatikonja

Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa (CFDA).

Bunga-Bunga

Bunga-Bunga

Felszámolta fizetett háremét Berlusconi

Nyilvánosságra került az a levél, amelyet Silvio Berlusconi volt olasz kormányfő írt az általa rendezett "bunga-bunga partikon" résztvevő fiatal nőknek.

Taxidermia

Taxidermia

Hódít a taxidermia a kínai gazdagok között

Egyre növekszik a kitömött vadállatok iránti kereslet a kínai gazdagok körében

Pokerdoboz
Pókertippek

Pókertippek

Az élő játékban az egyik legegyértelműbb és legnehezebben leplezhető árulkodó jel a kézremegés. Ez többnyire erős kézre és nem blöffre utal. Pókertippek.

Top5