A szomjoltás alkoholos királya, a cider

Címkék: cider, alkohol, ital

Eszközök:Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Deluxe Magazin

Eszközök: Betuméret növelés Betuméret csökkentés Küldés e-mailben Nyomtatás

Nem bor, nem sör, még csak nem is pezsgő, mégis remek nyári alkoholos szomjoltó. Mi az? Magyarországon valószínűleg kevés helyes megfejtés érkezne erre a találós kérdésre. Pedig a válasz Nagy-Britanniában, a skandináv országokban, Franciaországban, de ma már a világ számos más országában is evidens: cider.

Tulajdonképpen érthetetlen, miért kerüli el hazánkat mind a mai napig ez a tényleg üdítő, enyhén szénsavas, alacsony alkoholtartalmú, almából készült ital. Pedig adottságainkat tekintve akár élen is járhatnánk a cidergyártásban. Évről évre halljuk a gyümölcstermesztők panaszait, hogy nem tudják eladni (vagy csak jóval áron alul) terményeiket, mégsem jutott még eszébe senkinek, hogy a híresen jó ízű szabolcsi almából cidert készítsen.


Könnyű rászokni

Pedig kereslet bizonyára volna rá itthon is. Akinek volt alkalma jófajta breton, angol vagy svéd cidereket kóstolni szerte a világban, hazatérve komoly hiányérzettel küszködik. A cider kifejezetten olyan ital, amire könnyű rászokni, ráadásul semmiféle káros mellékhatása nem ismeretes. Alkoholszintje olyan alacsony, hogy szinte lehetetlen berúgni tőle, ugyanakkor bővelkedik antioxidánsokban és fenolokban, amelyek köztudomásúan csökkentik a szív- és érrendszeri betegségek és a rák előfordulásának kockázatát.

Az angol pubok kedvelt itala

A cider tehát se nem bor, se nem sör. Semmi esetre sem azonos azzal a rossz emlékű, kellemetlen gyomorproblémákat okozó almaborral, amelyet még a szocialista ábécék "marketingesei" is a legalsó polcokra száműztek annak idején. Szénsavassága és alacsony alkoholtartalma leginkább az angol ale sörökre emlékeztet, ízvilága azonban egészen más, hiszen nem gabonából készül, hanem abból a gyümölcsből, ami anno Évát és Ádámot a kísértésbe vitte.

A cider a normann hódítások révén a 9. században vált ismertté a szigetországban. Az első ciderkészítők Norfolkban, Richmond közelében telepedtek le "Földnélküli" János uralkodása idején. Az almából készült ital pillanatok alatt olyan népszerűségre tett szert, hogy hamarosan egész Yorkshire-t ellepték a ciderkészítő műhelyek. A nedű közismertségét mi sem bizonyítja jobban, minthogy az Oxford English Dictionary 1315. évi kiadásában már "cider" szócikket is találunk.


Egy brut, vagyis csontszáraz cider


Az elnevezés héber eredetű, a shekar (erős, erjesztett ital) szóra vezethető vissza, amely a görögben sikeraként, a latiban siceraként, ófranciául cisdcre-ként jelenik meg. Ókori elődeikkel szemben azonban a franciák már kizárólag az almából készített alkoholos ital megnevezésére használták.

A cider ma is Nagy-Britanniában a legnépszerűbb. Nem találunk olyan brit pubot, ahol ne kínálnának cidert, akár frissen csapolva is. Ennek ellenére a legnagyobb cidertermelő ma is Franciaország. Bretagne-ban az almából készített alkohol nemzeti italnak számít, és tizennégytől kilencvenkilenc éves korig mindenki issza. Bögréből, breton palacsinta mellé.

A cider receptje

Mi kell a jó ciderhez? Legelőször is egy szépen rendben tartott almáskert. A permetezést és a trágyázást nem kell túlzásba vinni, a legfontosabb, hogy jófajta almát telepítsünk, amelynek kellően magas a csersavtartalma. A leszüretelt almát előbb ledarálják, majd kipréselik a levét.

Viszonylag alacsony hőmérsékleten, 4-15 °C-on erjesztik, amire azért van szükség, mert az almában lévő gazdag aromaanyag különben könnyen elillanna. Nem várják meg, hogy az összes cukor megerjedjen, hanem már előbb hordóba töltik a folyadékot, és légmentesen lezárják. Így azután a maradékcukor a lezárt hordóban újra erjedni kezd, szén-dioxid képződik, a cider buborékossá válik. 

Ezután nincs is más hátra, mint a palackozás. Az igényesebb cidereket pezsgőspalackba töltik, sőt az exkluzív ciderek eleve champagne-módra készülnek, vagyis palackban erjesztik őket, folyamatos forgatás mellett. Ezekből brut (csontszáraz) és demi sec (félszáraz) variáció készül.

Egyes vidékeken nemcsak almából, hanem körtéből is készítenek alkoholos italt, ennek neve perry. Bretagne-ban az sem ritka, hogy némi calvadossal, vagyis almapálinkával turbózzák fel a cidert. Ilyenkor négyszáz literes tölgyfahordókban legalább harminc hónapig érlelik a keveréket. A végeredmény neve pommeau, alkoholtartalma tizenhét-húsz százalék, kitűnő aperitif, de almás, csokoládés vagy sárgadinnyés desszertekhez kortyolva sem utolsó élmény.  

Egy francia cider guru

Eric Bordelet sokat tett azért, hogy az almából készített ital másodrendű szomjoltóból elismert minőségi itallá váljon. Karrierjét sommelier-ként kezdte, három évig dolgozott egy párizsi étteremben, majd átvette szülei normandiai birtokát, és biodinamikus gazdálkodásba fogott.

A charchigné-i birtokon a talaj olyan köves-sziklás, hogy az almafák bonsai tempóban növekednek, és a gyümölcsök sem nőnek nagyobbra egy pingponglabdánál. Bordelet 1992-ben ültette az első két hektár almafáját, ma már 19 hektárnyi gyümölcsössel rendelkezik. A fák olyan sűrűn sorakoznak egymás mellett, akár a szőlőtőkék. "A fáknak szenvedniük kell", mondja a ciderkészítő, "csak így teremnek olyan gyümölcsöt, amilyenre szükségem van." Bordelet nem a "fajtatiszta" ciderek híve, ötven almafajtával dolgozik. A tökéletes cider szerinte 40 százalékban édes, cserzőanyagban gazdag fajtából, valamint 20 százaléknyi savhangsúlyos almából áll.

Ami pedig  Bordelet szerint a legfontosabb tényező a cider karakterének kialakulásában, az maga a talaj, a terroir. Ezért is nevezte el termékeit a vidék két meghatározó kőzetéről, a gránitról és az argelette-ről (agyagtartalmú pala). Valóban, a "Sydre Argelette" rendkívül komplex aromavilággal rendelkezik, a sült alma illata éppúgy megjelenik benne, mint a virágzó almafáé. Ugyanakkor teljességgel hiányoznak belőle azok a durva csersavak, amelyek a ciderek többségét olyan rusztikussá teszik.

Bordelet legkülönlegesebb itala azonban nem almából, hanem körtéből készül. A "Poirée Granit" érett körte és hársvirágillattal, és tökéletes savharmóniával bűvöli el a kóstolót. Egyes szakértők szerint olyan jelentőségű újítás, mint a hetvenes évek kaliforniai borforradalma.

 

 

 

13 komment

 

Ajánljuk még:

Amikor elég a saját barátainkból is

Szóljon hozzá:

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Hobbychef | 2010. augusztus 26., csütörtök 23:14:17

Czelestin hozzászolásához: A Te cibere-dnek (kóla+vörösbor) semmi köze a ciderhez.

Babe | 2010. augusztus 26., csütörtök 22:04:21

Én itt lakom Richmond mellett, és épp a végigkóstolgatásukon fáradozom, elég széles a választék...van erdei gyümölcsös meg epres is...kb mint a yoghurtok :D

Zizix | 2010. augusztus 26., csütörtök 10:21:07

Az angol cider akár 12%-os is lehet, méghogy nem lehet tőle berúgni... A bortörvény nem csak a bor fogalmát definiálja, hanem a gyümölcsborét is (40.§), nyugodtan lehet(ne) próbálkozni. Valsz évszazadokkal ezelőtt már volt gyümölcsbor/almabor Mo-on is, pl. csiger néven, és Nyugat-Európában sem most találtak ki (na ennyit a boroskóla pár évtizedéről)

cidergyerek | 2010. augusztus 22., vasárnap 17:52:29

itthon én már tavaly a Cider Budapesttől (http://www.almabor.hu) tudtam meg az elérhetőségi helyeket... írtam nekik egy mailt és visszaküldték hol lehet kapni. Egyébként már tényleg több hiperben kapni itthon jó ideje, szerintem a cikket rég megírták csak még nem posztolták :)

Czelesztin | 2010. augusztus 19., csütörtök 07:54:12

Ennek magyar megfelelője a "cibere" (kóla+vörösbor), amit már évtizedek óta iszunk. Ennél frissítőbbet? Megint feltalálták a franciák a csőben a lyukat:)

Kiskakukk | 2010. augusztus 18., szerda 23:30:22

A cider Németországban is - Frankfurt környékén - nagy hagyományokkal bír, minden fesztiválon jelen van, tényleg kitűnő. Tényleg nagy kár, hogy Magyarországon nincs ilyen ital a vendéglátásban.

Lezli | 2010. augusztus 18., szerda 23:19:34

Spice, hol és milyen márkákat lehet kapni? Én nagyon szeretem, de csak külföldi tartózkodásaim alatt fogyasztottam eddig.

de Boer | 2010. augusztus 18., szerda 21:10:12

Tempt 7,ha van lehetőségetek ne hadjátok ki!

de Boer | 2010. augusztus 18., szerda 21:00:04

Volt szerencsém Dániában már kóstolni,és valóban finom,bár az ciderem 4.6% alkoholt tartalmazott,tehát ha nem figyelsz oda,már be is csíptél.Finom még az almáson kívűl még a körtés,és a bodzavirág változat is!

sisi | 2010. augusztus 18., szerda 16:58:06

Amíg a magyar törvények csak a szőlőből készült bort támogatják, addig soha nem lesz cider gyártás Szabolcsban!


1 2

Legfrissebb

Pharrell Williams

Pharrell Williams

Pharrell Williams lett az év divatikonja

Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa (CFDA).

Bunga-Bunga

Bunga-Bunga

Felszámolta fizetett háremét Berlusconi

Nyilvánosságra került az a levél, amelyet Silvio Berlusconi volt olasz kormányfő írt az általa rendezett "bunga-bunga partikon" résztvevő fiatal nőknek.

Taxidermia

Taxidermia

Hódít a taxidermia a kínai gazdagok között

Egyre növekszik a kitömött vadállatok iránti kereslet a kínai gazdagok körében

Pokerdoboz
Pókertippek

Pókertippek

Az élő játékban az egyik legegyértelműbb és legnehezebben leplezhető árulkodó jel a kézremegés. Ez többnyire erős kézre és nem blöffre utal. Pókertippek.

Top5