A botrány ellenére is eladták a tirannoszaurusz-csontvázat

Címkék: csontváz, aukció

Eszközök:Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

MTI - Deluxe Magazin

Eszközök: Betuméret növelés Betuméret csökkentés Küldés e-mailben Nyomtatás

Egymillió-ötvenezer dollárért, azaz közel 245 millió forintért kelt el egy csaknem teljes zsarnokgyíkcsontváz a New York-i árverésen, noha a fosszília tulajdonjoga tisztázatlan.

Cahjagin Elbegdordzs mongol államfő múlt heti közleményben leszögezte, hogy a csontvázat Mongóliában fedezték fel, és illegálisan vitték ki az ázsiai országból. "Törvénytelen a csontváz elárverezése, a fosszíliát vissza kell szolgáltatni Mongóliának" - emelte ki a mongol köztársasági elnök.
   
Ennek jegyében a mongol kormány kerestet nyújtott be a texasi állami körzeti bíróságon a dallasi székhelyű Dallasban Heritage Auctions nevű aukciós ház ellen, és az ügyletet ideiglenes felfüggesztő határozatot szerzett.


A ritka fosszíliák nagyon népszerűek a milliomos gyűjtők körében
   
Greg Rohan, a Heritage Auctions elnöke szerint nem ismeretes, hogy hol került elő a csontváz, viszont a fosszília legálisan jutott az Egyesült Államokba. Az aukciós ház elnöke rámutatott, hogy a dallasi bíróság által hozott ideiglenes felfüggesztő végzésnek nincs jogi hatálya New Yorkban, mindazonáltal az ügylet mindaddig nem bonyolódik le, míg be nem fejeződik a mongol kormány által kezdeményezett per. Az intézmény nem kívánta megnevezni a vevőt, aki telefonon licitált a ritka leletre.
   
A Tarbosaurus bataar a Tyrannosauridae, azaz a zsarnokgyíkok családjába tartozó dinoszaurusz. A Tyrannosaurus rex ázsiai rokonának 2,4 méter magas és 7,3 méter hosszú csontvázát a Góbi-sivatagban tárták fel nyolc évvel ezelőtt. David Herskowitz, a Heritage Auctions természettudományi részlegének igazgatója szerint a koponya 80 százaléka maradt fenn, a csontváznak pedig 75 százaléka. "Ez nagy ritkaságnak számít, a legtöbb esetben a dinoszaurusz-csontvázaknak legfeljebb 50 százaléka marad fenn" - közölte.
   
A Tarbosaurus két lábon járó, több mint egy tonnás húsevő volt. Aránytalanul kicsi, kétujjú mellső lábai a testméretükhöz viszonyítva a legkisebbek voltak az összes Tyrannosauridae dinoszaurusz között. Ezzel ellentétben a háromujjú hátsó lábak hosszúak és vastagok voltak, a test rájuk nehezedett. A fejet és a felsőtestet a hosszú, súlyos farok tartotta egyensúlyban, a csípő feletti tömegközépponthoz viszonyítva. Habár nem érte el a Tyrannosaurus rex méretét, a Tarbosaurus az egyik legnagyobb Tyrannosauridae volt. A legnagyobb ismert példányok hossza 10 és 12 méter között változott.

 

 

 

Szóljon hozzá!

 

Ajánljuk még:

Amikor elég a saját barátainkból is

Szóljon hozzá:

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Legfrissebb

Pharrell Williams

Pharrell Williams

Pharrell Williams lett az év divatikonja

Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa (CFDA).

Bunga-Bunga

Bunga-Bunga

Felszámolta fizetett háremét Berlusconi

Nyilvánosságra került az a levél, amelyet Silvio Berlusconi volt olasz kormányfő írt az általa rendezett "bunga-bunga partikon" résztvevő fiatal nőknek.

Taxidermia

Taxidermia

Hódít a taxidermia a kínai gazdagok között

Egyre növekszik a kitömött vadállatok iránti kereslet a kínai gazdagok körében

Pokerdoboz
Pókertippek

Pókertippek

Az élő játékban az egyik legegyértelműbb és legnehezebben leplezhető árulkodó jel a kézremegés. Ez többnyire erős kézre és nem blöffre utal. Pókertippek.

Top5